café top 100

cafetop100dossier

De 100 beste cafés van Nederland zijn bekend. Op maandag 24 november maakt Misset Horeca de Café Top 100-ranking bij het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam bekend. Het belooft een feestelijke avond te worden met een afwisselend programma, toppers uit de branche, verschillende prijsuitreikingen en natuurlijk een goed glas bier. Het behoren tot de 100 beste cafés van Nederland is het gezamenlijk vieren waard! De top 100 ontvangt een uitnodiging om de bekendmaking bij te wonen.

Heeft u geen uitnodiging gehad maar wilt u wel graag de uitreiking bijwonen stuur dan uw verzoek naar cafetop100@reedbusiness.nl.

nieuws Café Top 100 2014:

 • Ranglijst Café Top 100 2014

  Ranglijst Café Top 100 2014

  Belgisch biercafé Olivier mag zich het komende jaar het beste café van Nederland noemen. Bekijk hier de complete ranglijst inclusief de juryrapporten van de nummer 1 tot en met 100 van de Café Top 100 2014.

  5
 • Olivier op 1 in Café Top 100: ‘Bizar, slaat nergens op’

  Olivier op 1 in Café Top 100: ‘Bizar, slaat...

  ‘We hoopten op de top 10 na de elfde plek vorig jaar, maar dit….’Bedrijfsleider Daan Smeltzer van Olivier in Utrecht besefte maandag 18 november kort na de presentatie van de Café Top 100 voor 2014 in Rotterdam nog nauwelijks dat ‘zijn’ zaak tot de beste was uitgeroepen. ‘Echt bizar, dit slaat nergens op’, zo sprak hij voor de camera van Misset Horeca.

 • Groothuis 2 in Café Top 100: ‘Ongelooflijke stijging’

  Groothuis 2 in Café Top 100: ‘Ongelooflijke...

  ‘Deze stijging is ongelooflijk en voelt waanzinnig.’ Ondernemer Jan van Es en bedrijfsleider Janet Brink stonden maandag 18 november met een grote glimlach voor de camera van Misset Horeca. Groothuis in Emmen steeg van plek 21 naar plaats 2 in de Café Top 100 voor 2014. ‘Natuurlijk op gehoopt, maar absoluut niet verwacht.’

 • Bonte Koe op 3 in Café Top 100: ‘Konden 99 plekken dalen’

  Bonte Koe op 3 in Café Top 100: ‘Konden 99...

  De tevredenheid over de handhaving in de top van de Café Top 100 overheerste maandag 18 november in Rotterdam bij Linda en Huub Arents. Hun De Bonte Koe in Purmerend zakte van 3 naar 2 in de lijst voor 2014. ‘We konden 99 plekken dalen en maar één plek stijgen. Als je dan in de top 3 blijft, dan is dat absoluut geen teleurstelling.’

 • Meesters wint Gouden Toiletbril: ‘Gewoon een goede schoonmaakster’

  Meesters wint Gouden Toiletbril: ‘Gewoon een...

  In de wandelgangen had het personeel van Meesters wel opgevangen dat ze genomineerd waren, maar de blijdschap was er niet minder om. Stadcafé Meesters is verheugd met de Gouden Toiletbril. De prijs voor het beste toilet. ‘We hebben sowieso een goede schoonmaakster.’

 • Van Ruysdael blij verrast met Gouden Apenstaart Café Top 100

  Van Ruysdael blij verrast met Gouden Apenstaart...

  ‘Ik dacht; even kijken wie ‘m wint, kan ik daar van leren’, aldus Sandy Kraakman, mede-eigenaresse van Grand Café Van Ruysdael. Tot haar prettige verrassing won haar eigen café De Gouden Apenstaart. De prijs voor beste website en social media-gebruik.

 • Hoppe: ‘Druk winnen Café Top 100 in begin wel gevoeld’

  Hoppe: ‘Druk winnen Café Top 100 in begin wel...

  Ook Hoppe in Amsterdam ontving - afgelopen jaar - gasten die naar het beste café van Nederland kwamen om het reilen en zeilen eens kritisch te bekijken. ‘In het begin hebben we daardoor wel druk gevoeld, want je zult net zien dat er dan iets misgaat’, aldus Pepijn Zonneveld maandag 18 november in Rotterdam tijdens de presentatie van de Café Top 100 voor 2014.

 • De Beyerd terug uit Eregalerij: ‘Volgend jaar nog hoger’

  De Beyerd terug uit Eregalerij: ‘Volgend jaar...

  Ze hadden op een hogere notering dan plek vijftig gehoopt, maar Café De Beyerd is sowieso blij dat ze weer mee mogen doen. Na drie jaar bivakkeren in de Eregalerij is het Bredase café De Beyerd weer terug in de Café Top 100. ‘Ik had meer verwacht, maar ik moet gewoon geduld hebben.’

  1
 • Olivier in Utrecht wint Café Top 100

  Olivier in Utrecht wint Café Top 100 2014

  Belgisch biercafé Olivier in Utrecht mag zich komend jaar het beste café van Nederland noemen. Het bedrijf werd maandagavond 18 november gehuldigd als de nieuwe nummer één in de Misset Horeca Café Top 100.

 • Groothuis verrast met tweede plek in Café Top 100 2014

  Groothuis verrast met tweede plek in Café Top...

  Café Groothuis uit Emmen schiet dit jaar van plek 21 naar de tweede plaats in de Café Top 100. Een evenzo grote prestatie als verrassing. De jury was lyrisch: ‘Hier wordt je nog echt in de watten gelegd. Dit is gewoon een topper in het noorden.'

 • De Bonte Koe blijft presteren in Café Top 100

  De Bonte Koe blijft presteren in Café Top 100

  Net zoals de twee voorgaande edities prijkt De Bonte Koe uit Purmerend ook nu weer in de top drie van de Café Top 100. Dit jaar staat het bedrijf van Huub en Linda Arents op derde plaats.

 • Van Ruysdael wint Gouden Apenstaart

  Van Ruysdael wint Gouden Apenstaart

  Naast het consolideren van de vierde plaats in de Café Top 100, sleept Grandcafé Van Ruysdael ook nog De Gouden Apenstaart binnen. Het Heemskerkse bedrijf zet zich online onderscheidend neer en heeft veel oog voor social media.

 • Publieksprijs Café Top 100 wederom voor Herberg ’t Plein

  Publieksprijs Café Top 100 wederom voor Herberg...

  Herberg 't Plein in Meppel gaat dit jaar opnieuw aan de haal met de Publieksprijs Café Top 100. Vorig jaar won het bedrijf ook al de eerste editie van deze nieuwe sociale media-wedstrijd.

 • Gouden WC Bril voor Stadscafé Meesters

  Gouden WC Bril voor Stadscafé Meesters

  Stadscafé Meesters in Tilburg heeft dit jaar de Gouden WC Bril gewonnen. Deze prijs wordt door de jury van de Café Top 100 jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf met de mooiste en schoonste toiletten.

 • Bierhuis De Klomp in Delft

  Bierhuis De Klomp snelste stijger Café Top 100...

  Bierhuis De Klomp uit Delft is de snelste stijger in de Café Top 100 2014. De Delftse zaak van Heleen Huis en Bart van Leeuwen stond het afgelopen jaar op plek 66. Waar het dit jaar staat wordt op 18 november, tijdens het Café Top 100-event bekend gemaakt.

  2
 • Jopenkerk hoogste nieuwe binnenkomer Café Top 100 2014

  Jopenkerk hoogste nieuwe binnenkomer Café Top...

  De Jopenkerk is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Café Top 100 2014. Misset Horeca trok met de videocamera naar Haarlem en verraste bedrijfsleider Barry de Haan met het nieuws.

 • De Aanraders Café Top 100 2014

  De Aanraders Café Top 100 2014

  Nederland is een echt caféland. En telt dus meer goede cafés dan de honderd in de lijst. De Aanraders zijn cafés die we onder de aandacht willen brengen omdat ze bijzonder zijn of uit de Top 100 zijn gevallen omdat ze een nieuwe eigenaar kregen.

  4
 • De Beyerd na drie jaar Eregalerij terug in Café Top 100

  De Beyerd na drie jaar Eregalerij terug in Café...

  Na drie jaar bivakkeren in de Eregalerij keert Café De Beyerd dit jaar terug in de lijst. In 2009 won het Bredase café de Café Top 100 waarna het drie jaar mocht bijkomen in de schijnwerpers van de Eregalerij. Dit jaar keert het terug op het snijvlak van de lijst, plek 50.

 • Zo komt de Café Top 100 tot stand

  Zo komt de Café Top 100 tot stand

  De Café Top 100 is dit jaar voor de elfde keer samengesteld. In 1994 begonnen we met de uitverkiezing van het Café van het Jaar, door de jaren heen werd dit de Café Top 100. Lees hier alles over de jurering en de totstandkoming.

  2

video's Café Top 100 2014:

 • Sfeerverslag Café Top 100 2014

  Sfeerverslag Café Top 100 2014

  In het Rotterdamse Hulstkamp Gebouw werd maandagavond 18 november de Misset Horeca Café Top 100 2014 bekend gemaakt. Olivier in Utrecht werd gehuldigd als winnaar en categorieprijzen gingen ondermeer naar Bierhuis De Klomp, Jopenkerk, Grandcafé Van Ruysdael, Stadscafé Meesters en Herberg 't Pleintje. Een sfeerimpressie

 • Video: Olivier over plek 1 Café Top 100

  Video: Olivier over plek 1 Café Top 100

  Café Olivier in Utrecht werd maandag 18 november in het Hulstkamp Gebouw in Rotterdam uitgeroepen tot nummer 1 in de Café Top 100 voor 2014. Bedrijfsleider Daan Smeltzer is vooral beduusd als hij kort na de bekendmaking reageert voor de camera van Misset Horeca. Zelf had hij gegokt op de negende plek. Met een stijging van plaats elf naar één had hij geen moment rekening gehouden. ‘Nee, natuurlijk niet.’

 • Video: Groothuis over plek 2 Café Top 100

  Video: Groothuis over plek 2 Café Top 100

  Groothuis in Emmen vliegt door de Misset Horeca Café Top 100 heen. Plek 28 in de lijst voor 2012, plaats 21 in de vorige editie en maandag 18 november in het Hulstkamp Gebouw in Rotterdam gepresenteerd als runner-up in de nieuwste editie. Voor eigenaar Jan van Es en bedrijfsleider Janet Brink het voorbeeld van een tweede plek die er wel degelijk toe doet. Het duo hoopte stiekem op een plek tussen tien en twintig, zo laten ze weten in een video-interview. In 2012 realiseerde Van Es een grootscheepse verbouwing en die onderstreept de ambitie van de ondernemer: ooit tot Café van het Jaar worden uitgeroepen.

 • Video: De Bonte Koe over plek 3 Café Top 100

  Video: De Bonte Koe over plek 3 Café Top 100

  De Bonte Koe in Purmerend behaalde maandag 18 november tijdens de bekendmaking van de Café Top 100 voor 2014 in Rotterdam opnieuw een plek bij de beste drie. Hoewel Linda en Huub Arents een plekje moesten inleveren, overheerste de tevredenheid. ‘Er zijn zoveel mooie horecazaken in Nederland. Als je dan weer in de top 3 staat, dan kun en mag je toch niet anders dan tevreden zijn’, concludeerde het paar voor de camera van Misset Horeca. Rascafémensen met een horecahart, zo onderschreef de jury beide ondernemers. ‘We konden nog maar één plek stijgen en er 98 verliezen.’

 • Video: Herberg 't Plein 'ongelooflijk trots' op prolongatie publieksprijs

  Video: Herberg 't Plein 'ongelooflijk trots' op...

  Jaap en Petra de Boer zijn 'ongelooflijk trots' op het feit dat ze de wederom de Publieksprijs van de Café Top 100 hebben gewonnen. Het is het tweede jaar dat de prijs uitgereikt wordt en het tweede jaar dat het Meppelse bedrijf de prijs in de wacht sleept.

foto's café Top 100 2014:

 • Foto's uitreiking Café Top 100 2014

  Foto's uitreiking Café Top 100 2014

  Op maandag 18 november is in het Hulstkampgebouw in Rotterdam de nieuwe Café Top 100 van 2014 bekendgemaakt. De nieuwe nummer 1 is Olivier uit Utrecht. Op twee staat Groothuis in Emmen en de nummer drie is De Bonte Koe uit Purmerend. Komisch duo Mier had de presentatie van de avond in handen en zorgde voor een vrolijk en spannend aftellen van 100 (Jan en Jan in de Didam) naar 1! Bekijk hier de beelden.

ranglijsten & achtergronden Café Top 100

 • Ranglijst Café Top 100 2014

  Ranglijst Café Top 100 2014

  Belgisch biercafé Olivier mag zich het komende jaar het beste café van Nederland noemen. Bekijk hier de complete ranglijst inclusief de juryrapporten van de nummer 1 tot en met 100 van de Café Top 100 2014.

  5
 • De Aanraders Café Top 100 2014

  De Aanraders Café Top 100 2014

  Nederland is een echt caféland. En telt dus meer goede cafés dan de honderd in de lijst. De Aanraders zijn cafés die we onder de aandacht willen brengen omdat ze bijzonder zijn of uit de Top 100 zijn gevallen omdat ze een nieuwe eigenaar kregen.

  4
 • Café Top 100 2013

  Café Top 100 2013

  In de Beurs van Berlage is de Café Top 100 bekendgemaakt. Café Hoppe is de winnaar en mag zich een jaar lang Beste Café van Nederland noemen. Runner-up is In de Bonte Koe in Purmerend en op de derde plaats is geëindigd De Stee in Leeuwarden. Bekijk nu op Missethoreca.nl de complete ranglijst.

  1
 • De Aanraders Café Top 100 2013

  De Aanraders

  Nederland telt meer goede cafés dan de honderd in de lijst. In de lijst De Aanraders de cafés die we onder de aandacht willen brengen of bijvoorbeeld uit de Café Top 100 zijn gevallen omdat ze van eigenaar zijn verwisseld.

 • 001_food-image-HOR056850I01

  Café Top 100 2012

  De Bóbbel is Café van het Jaar 2012. De klassieke ambiance van dit authentieke proeflokaal verrast eerst en overrompelt dan. Hier maken de medewerkers het verschil. Gastvrijheid van on-Nederlands hoog niveau. Naast de winnaar kent de Café Top 100 veel verrassende namen in de Top 10. Café In de Wildeman in Amsterdam stijgt van 13 naar 4 op de lijst en De Stee in Leeuwarden komt van plaats 10 op 5 terecht.

  11
 • 001_food-image-HOR056866I01

  De Aanraders 2012

  Nederland telt meer goede cafés dan de honderd in de lijst. In de lijst met Aanraders de cafés die we onder de aandacht willen brengen of bijvoorbeeld uit de Café Top 100 zijn gevallen omdat ze van eigenaar zijn verwisseld.

  2
 • 001_food-image-HOR056438I01

  Cafe Top 100 2011

  Vorig jaar scheelde het een haartje, maar dit jaar is De Groene Weide het beste café van Nederland. Van een bescheiden dorpscafeetje groeide de zaak uit tot een bedrijf met landelijke bekendheid. De top 100 voor 2011 telt verder zeventien nieuwkomers en 49 stijgers. Nobel op Ameland (Ballum) keert na drie jaar terug in de lijst op plek 49.

  16
 • 001_food-image-HOR056437I01

  Cafés per provincie 2011

  Friesland heeft dit jaar geluk dat Terschelling bij deze provincie gerekend wordt. De Groene Weide van Hessel zorgt ervoor dat de nummer 1 positie uitstraalt over Friesland. Bekijk hier de overige provincietoppers.

  8
 • 001_food-image-HOR056435I01

  Aanraders Cafe Top 100 2011

  Ze schurken aan tegen de honderd beste cafés van het land of zijn uit de lijst verdwenen omdat ze van eigenaar zijn gewisseld. Toch zijn ze een bezoek meer dan waard. De Aanraders! van de top 100, per provincie gerangschikt.

  6