koffie

koffiedossier

Heeft u de beste koffiezaak van Nederland?
De inschrijving voor de derde editie van de Misset Koffie Top 100 is inmiddels gesloten. Honderden bedrijven hebben zich ingeschreven. De mystery guest zijn volop bezig de ondernemingen te bezoeken en te beoordelen. Wie wordt de opvolger van The Village Coffee & Music in Utrecht? Zij wonnen de titel ‘Beste Koffiezaak van Nederland 2013’ en hebben gemerkt wat dit betekent qua publiciteit!

Bekijk hier onderzoeksplanning.

Heeft u vragen over de Misset Koffie Top 100, stuurt u dan een e-mail naar koffietop100@reedbusiness.nl.

video's koffie:

 • Angelo van de Weerd bereidt cold brew koffie

  Angelo van de Weerd bereidt cold brew koffie

  Bij The Village in Utrecht hanteren ze twee methoden voor het bereiden van cold brew koffie: toddy en cold drip. Mede-eigenaar Angelo van de Weerd toont ze beiden en legt de verschillen uit.

 • The Village demonstreert cold brew koffie (video)

  The Village demonstreert cold brew koffie (video)

  2014 is het jaar van de cold brew koffie. Ook bij de nummer één van de Koffie Top 100, The Village in Utrecht, wordt veel met koudgezette koffie geexperimenteerd. Angelo van de Weerd demonstreert twee varianten: cold drip en toddy.

 • Zelf koffie branden in twaalf stappen

  Zelf koffie branden in twaalf stappen

  De nieuwste trend op koffiegebied in de horeca wordt zelf de bonen branden. Pascal Trompert van TroPa Café, waarmee hij branders, training en bonen levert aan de horeca, legt voor de camera van Misset Horeca het roosterproces van twaalf minuten uit in twaalf stappen.

 • Video: Hoofdjury over Koffie Top 100

  Video: Hoofdjury over Koffie Top 100

  Joost Leopold geeft namens de hoofdjury voor de camera’s van Misset Horeca een toelichting op de nieuwste editie van de Koffie Top 100. Leopold roemt de winnaar van de koffieranglijst; The Village in Utrecht.

 • Video: Reactie The Village op winnen Koffie Top 100

  Video: Reactie The Village op winnen Koffie Top...

  The Village in Utrecht is de beste koffiezaak van Nederland. Maandagavond 9 september werd het bedrijf uitgeroepen tot de nummer 1 van de Koffie Top 100 2013. Een interview met de winnaars van de prestigieuze koffieranglijst.

 • Video: sfeerverslag Koffie Top 100-event 2013

  Video: sfeerverslag Koffie Top 100 2013

  In boerderij Mereveld in Utrecht werd dit jaar de Koffie Top 100 2013 bekend gemaakt. Het evenement werd gepresenteerd door Harm Edens en ruim driehonderd aanwezigen zagen The Village uit Utrecht gehuldigd worden als beste koffiezaak van Nederland. Een mooie twee plek was er voor Vienna Konditorei uit Den Haag en de publieksprijs was voor Plein 10 uit Assen.

 • Video: Reactie Vienna Konditorei op nr. 2 in Koffie Top 100

  Video: Reactie Vienna Konditorei op nr. 2 in...

  Bijna de beste koffiezaak van Nederland. Voor het team van Vienna Konditorei uit Den Haag is de nummer twee positie in de Koffie Top 100 allerminst een teleurstelling. Louter vrolijke gezichten in dit video-interview direct na afloop van de bekendmaking van de koffieranglijst.

 • Video: Reactie IJspressi op podiumplek Koffie Top 100

  Video: Reactie IJspressi op podiumplek Koffie...

  IJspressi uit Almere is de nummer 3 in de nieuwe Koffie Top 100. In een video-interview de eerste reactie van het dolblije team van IJspressi.

 • Video: The Village hoogste binnenkomer Koffie Top 100

  Video: The Village hoogste binnenkomer Koffie...

  The Village Coffee & Music in Utrecht is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Misset Horeca Koffie Top 100. Eigenaar Lennaert Meijboom reageert op de oorkonde die hem wordt overhandigd tijdens een verrassingsbezoek met de camera.

 • Video: De Koffie Salon: 'Winst Koffie Top 100 dankzij continuïeit'

  Video: De Koffie Salon: 'Winst Koffie Top 100...

  De eerste editie van de Koffie Top 100 werd gewonnen door De Koffie Salon in Amsterdam. Voor de camera van Misset Horeca vertelt general manager Richard Jennings over de sterke punten van het bedrijf, de uitbreiding en de reacties op de winst van de Koffie Top 100: 'Voor onze vaste gasten was het een leuke bevestiging: natúúrlijk heeft De Koffie Salon de beste koffie.'

foto's koffie:

 • Foto's: bekendmaking Koffie Top 100 2013

  Foto's: bekendmaking Koffie Top 100 2013

  Maandagavond 9 september is bij Mereveld in Utrecht de Koffie Top 100 voor 2013 onthuld. De beste koffiezaken van Nederland kwamen naar het evenement om te horen op welke positie ze staan. Presentatie van de avond was in handen van Harm Edens. Hij onthulde de winnaar: The Village in Utrecht. Op twee Vienna Konditorei in Den Haag en op drie IJspressi in Almere.

 • Foto's The Village, winnaar Koffie Top 100 2013

  Foto's The Village, winnaar Koffie Top 100 2013

  The Village Coffee & Music in Utrecht komt binnen op de hoogst mogelijke plaats in de Koffie Top 100: bovenaan. Het bedrijf van Angelo van de Weerd en Lennaert Meijboom is een exponent van de Nieuw Ruig-stroming in koffieland: betonnen vloeren, vintage meubels en een allegaartje aan decoratie. Van de Weerd en Meijboom (en hun medewerkers) zijn veelal bebaard en allen voorzien van de nodige tatoeages. Hun rauwe stijl vullen ze aan met tomeloos enthousiasme en een paar van de mooiste koffies die de jury proefde. Het zijn ware ambassadeurs voor koffie in Nederland, een inspiratie voor veel collega's en de terechte winnaars van de Koffie Top 100.

 • Foto's Vienna Konditorei, nummer twee Koffie Top 100

  Foto's Vienna Konditorei, nummer twee Koffie...

  Vienna Konditorei is een begrip in Den Haag en zit al bijna vijftig jaar op het plein Plaats. Vorig jaar nam Jordy Kuijper het kleine zaakje (16 plaatsen) met het enorme terras (200 plaatsen) over. En met verve: na de zesde plek in 2012 stoomt Vienna op naar plaats twee in de Koffie Top 100. Vooral te danken aan de enorme kennis en technische vaardigheden van Kuijper en zijn team. Nergens zag de jury een fraaier tijgervel op de espresso.

 • Foto's IJspressi, nummer drie Koffie Top 100

  Foto's IJspressi, nummer drie Koffie Top 100

  IJspressi in Almere is - de naam zegt het al - espressobar en ijssalon in één. Martijn Olislagers is verantwoordelijk voor het ijs aan de linkerkant, Inge de Boer 'doet' de koffiecounter rechts. En verre van onverdienstelijk: het bedrijf was vorig jaar al 22e en in 2013 zelfs derde in de Koffie Top 100.

 • Foto’s: Aloha Bar in Tropicana Rotterdam

  Foto’s: Aloha Bar in Tropicana Rotterdam

  Voor de ene Rotterdammer een gedrocht, voor de andere onderdeel van de skyline van de stad. Het gebouw aan de Maasboulevard, waarin tot 2010 subtropisch zwembad Tropicana huisvestte. In de zoektocht naar een herbestemming kwamen pandeigenaar en gemeente uit bij horeca. In de kelder worden oesterzwammen gekweekt en in het buitenbad exploiteert koffiezaak Picknick sinds eind augustus de Aloha Bar. Voor het Tropicana Zomerterras is oud materiaal gebruikt uit het pand zelf. Hoofdexploitant Jamie Jongkind, die er binnenkort ook koffie gaat branden, is verliefd op de locatie: ‘De gast moet zich uit de drukte van de stad wanen op een eiland.’ Een fotoreportage.

achtergronden koffie:

 • Dé koffietrends voor 2014 volgens Jeroen Veldkamp

  Dé koffietrends voor 2014 volgens Jeroen Veldkamp

  In 2013 is veel gebeurd in de wereld van koffie, signaleert Jeroen Veldkamp. Hij nam zijn toehoorders op Innoveer mee langs de trends uit 2013 die volgens hem in 2014 een vlucht gaan nemen.

 • Melkkoffie populairder dan ooit

  Melkkoffie populairder dan ooit

  Melkkoffies zijn razend populair in de horeca. Ongeveer 75 procent van de bestelde koffie is een cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd.

 • Inschrijven Koffie Top 100 kan nog tot 1 april

  Inschrijven Koffie Top 100 kan nog tot 1 april

  De aanmeldingen voor de Misset Koffie Top 100 2014 stromen binnen. Als u ook wil meedingen naar een plek in die lijst, moet u uiterlijk op 1 april zijn aangemeld door uw brander. Bent u niet verbonden aan een brander? Schrijf u dan zelf in!

 • 001_food-image-HOR053963I01

  Verrassende digestieven

  Wie de gast op een sympathieke manier langer binnen wil houden na een avondje tafelen beveelt bij de koffie een mooi digestief aan.

 • 001_food-image-HOR057113I01

  Koffiezettips

  Op deze pagina ziet u in één opslag alle koffiezettips van diverse barista's.

 • 001_food-image-HOR054187I01

  De reis van koffie in vogelvlucht

  Voordat hij als geurige, aantrekkelijke consumptie voor de gast zijn neus staat, gaat koffie door honderden mensenhanden. Het product legt duizenden kilometers af en ondergaat vele bewerkingen.

 • 001_food-image-HOR054739I01

  Koken met koffie

  Koffie eten? Het kan. Een paar fraaie gerechten om mee te verrassen.

 • 001_food-image-HOR054182I01

  Een uitgebreide koffiekaart

  Bijna de helft van alle kopjes koffie die Nederlanders drinken, nuttigen zij in een horecagelegenheid. Vooral de diverse soorten koffies zijn erg populair. Door het aanbieden van een gevarieerde koffiekaart kan een horecaondernemer dus meer winst maken. Maak hier een keus uit koffierecepten met én zonder alcohol. Heeft u zelf een favoriet koffierecept? Mail het ons.