Nieuws

Ivy* al weer weg bij Les Patrons Cuisiniers

11 4445 Restaurant

Ivy in Rotterdam stopt na één jaar met het lidmaatschap van restaurantclub Les Patrons Cuisiniers. Sterchef François Geurds accepteert geen American Express, één van de voorwaarden voor het lidmaatschap. ‘We hadden hem heel graag behouden’, aldus voorzitter Cees Helder.
001_food-image-HOR040987I01.jpg

Nederlands eerste driesterrenchef betreurt het vertrek van Ivy. ‘Het restaurant past heel goed binnen de filosofie van Les Patrons Cuisiniers. Een van de voorwaarden van het lidmaatschap is echter het accepteren van American Express en François heeft aangegeven dat niet te willen.’

Sterchef Geurds bevestigt de woorden van Helder. ‘American Express is een fantastische organisatie, maar ik vind de kosten te hoog. Dat geld investeer ik liever in mijn personeel of het restaurant.’

Van onvrede is bij beide partijen geen sprake. Geurds: ‘Les Patrons is een zeer gewaarde organisatie met een goed marketinginstrument. Wij hebben de zaken op dat gebied echter ook goed voor elkaar, vandaar mijn afweging om te stoppen met het lidmaatschap.’

Hoe heeft het dan kunnen gebeuren dat restaurant Ivy een jaar geleden wel toetrad tot de organisatie. Helder: ‘Er was onduidelijkheid over de voorwaarden.’ Geurds: ‘Ik wist niet dat het toestaan van American Express één van de voorwaarden was van het lidmaatschap.’

Bij Jef
Behalve van François Geurds nam Les Patrons Cuisiniers ook afscheid van Michel Lambermon en Raymond Prinsen. Beide ondernemers stopten met respectievelijk Lambermon’s in Haarlem en De Stenen Tafel in Borculo en hebben nu alleen nog een brasserie.

De restaurantclub verwelkomde ook een nieuwe lid: sterrestaurant Bij Jef in Den Hoorn op Texel van chef-kok Jef Schuur en gastvrouw Nadine Mögling. Helder daarover: ‘Ze zijn al een hele poos heel goed bezig en bij uitstek het beste restaurant op het eiland. Bovendien is Jef Schuur chef-kok en eigenaar, ook een voorwaarde voor toetreding.’

Les Patrons Cuisiniers telt nu 22 leden. ‘Er zit geen maximum aan het ledenaantal, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit’, aldus voorzitter Cees Helder.

door Rik Leonards laatste update:19 apr 2012

11 reacties

 • # 1

  P. de Rooij

  Klasse van Geurds! American Express is inderdaad VEEL te duur.
 • # 2

  C.B. Lensen

  kwaliteit gaat boven kwantiteit, jammer dat kwaliteit niet boven American Express gaat!
 • # 3

  leenders

  Ga eens in de schoenen van de gast staan die service verwacht m.b.t. betaalmethodes na hij gegeten heeft. Een sterrenzaak die één van de meest geaccepteerde krediet kaarten niet accepteerd. Vreemd hoor.

  En waarom geen extra fee aanrekenen als de klant met Amex wil betalen. Zo geef je aan dat je eigenlijk een andere kaart prefereerd maar de keuze aan de klant laat. Niet ongebruikelijk in andere sectoren.
  Denk eens vanuit het perspectief van de klant.
 • # 4

  B. Kleijn

  Slecht van Les Patrons om zo'n deal met Amex aan te gaan. Les Patrons is een mooi intiatief maar waarom stellen ze als voorwaarde om Amex verplicht te maken voor een lid. Dat riekt naar de vieze spelletjes waar Amex groot mee is geworden! Ik ken Amex heel erg goed van binnen en het is een malafide organisatie! Visa en Mastercard zijn daartegen wel degelijk!

  Restaurateurs moeten een stoppen met het verkopen van hun ziel voor geld! Neem een voorbeeld aan Geurds! Dikke plus voor IVY, klasse!
 • # 5

  Ben van den Nieuwboer

  Dat Geurts een fantastische chef is staat buiten kijf, maar dat hij karakter heeft en tegen die zakkenvullers over de ruggen van o.a. de restaurateur gaan dat heeft mijn symhatie. Eindelijk iemand die opstaat tegen een vastgeroest en duur credit card organisatie, Chapeau!!
  Wie durft nog meer?
 • # 6

  Over

  Groot gelijk! Ook precies de reden dat wij Amex niet accpeteren. Kosten zijn veel te hoog!
 • # 7

  Benno R. RENAUD

  Is eigelijk wel voldoende goed bekend wat het bestedingspatroon is van de verschillende creditcardhouders?
  Wat doe je als blijkt dat Amex cardhouders een aanwijsbaar hoger bestedingspatroon hebben...?
  De Amex card is volgens mij voor de houders ook niet de voordeligste. Dus misschien toch ook wel min of meer een andere gastengroep...?
 • # 8

  Pieter J. Bogaers

  De waarheid ligt in het midden denk ik. Patrons Cuisiniers zou voor Geurds moeten kiezen en niet voor een deal met een (te dure) credit card-club. Als Geurds een beetje groot zou denken, handelt hij als Leenders suggereerde: een opslag voor als je met Amex betaalt. Anderzijds vind ik dat ook niet zo bi. Als Geurds pretendeert een topzaak te bestieren, dan kun je daar met Amex betalen. Verwerk de opslag maar in je prijzen zou ik zeggen.
 • # 9

  C.kuiper

  Meneer Geurds zal verlegen hebben gezeten om een marketing momentje.....
 • # 10

  ferdinand

  Dat is de grap! zoals dhr Bogaers al zei: uit mijn ervaring
  weet ik dat amex de verhoging niet accepteert!
  klinkt leuk voor de buitenstaander.
  amex is de enige club die zowel van de kaarthouder verdient en de restaurateur!
  ach ja laat de klant lekker in de waan zou ik zeggen!
  slecht uitgangspunt! ik zeg chapeau voor GEURDS
  hij heeft ballen!
  tot snel in " IVY "
 • # 11

  Cvdb

  Applaus voor Geurds. Blijf vooral jezelf.
  Het zou idd zo moeten zijn dat Les Patrons voor Ivy kiezen omdat het toprestaurant zou zijn. Natuurlijk zijn er beoordelingswaarden, maar het wel/niet aanbieden van een cc mag geen beoordeling zijn, slechts een constatering en mededeling naar de gasten dat niet alle kaarten geaccepteerd worden. Je zou bijna denken dat er corruptie in het spel is.

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.