artikel

Verslag tweede dag World Barista Championship

Café

Rose van Asten heeft helaas niet de finale van de World Barista Championship 2007 gehaald.
Het niveau is dit jaar ongekend hoog en dat maakt het niet erg gemakkelijk om de finale te halen. Bij zoveel inschrijvingen gaat het in de jurering om kleine verschillen. Het juryformulier bevat ongeveer 65 verschillende punten waarop de barista’s wordt beoordeeld. De 4 hoofdgroepen zijn espresso, cappuccino, signature drink en overall presentation. Hierin worden de barista’s weer beoordeeld: smaak, geur, kleur, techniek, presentatie.

Verassingen

USA

Dat Heather Perry uit de USA de finale zou bereiken had ik voorspeld. Zij is een ‘all American girl’ met alle Amerikaanse drama van dien. Perfecte presentatie van haarzelf, perfecte houding naar de jury toe, en een perfecte techniek. Veel horecaondernemers zouden deze video eens moeten bekijken. Haal het ‘te veel’ aan Amerikaans swung eraf en je hebt een bartender zoals iedereen die zou wensen. Mocht Heather de finale morgen winnen voorspel ik haar een toekomst als celeb in de USA. Het is daar net als met topsporters. Eens een kampioen altijd een held.

» Bekijk hier een video van haar deelname…

Groot-Britannië

Ook de Engelse deelnemer James Hoffman was een voorspelde finalist. Ondanks dat ik zijn optreden matig vond wist hij blijkbaar toch de punten te pakken. James is een gerespecteerde collega. Hij schrijft dagelijks op zijn weblog en ik kan eenieder aanraden daar eens te gaan kijken. Een laatste actie van hem is latte arts maken in een ongebruikelijk materiaal. Dus nu zijn er allemaal foto’s te zien van latte art cappuccino’s in pollepels, melkkannen etc.

Nieuw-Zeeland

Over Carl Sara uit Nieuw Zeeland heb ik in mijn vorige verslag al geschreven. Een verwachtte finalist. Nu voor de derde keer in de finale. Op papier gaat het tussen Nieuw Zeeland, USA en UK.

» Bekijk hier een video van zijn deelname…

Zwitserland

De verrassing komt dit jaar uit Zwitserland. Een land met een lange koffiehistorie, maar net als Nederland nog maar een paar jaar fanatiek met espresso bezig. Deze show was zeer goed en gepolijst. Een ingrediënt als bladgoud wordt vaak niet goed beoordeeld door een jury omdat het als te makkelijk wordt gezien. Overigens deed onze Nederlands kampioen Donar Theunisen een paar jaar geleden een heel mooie uitvoering van een signature drink met bladgoud. De Zwitserse deelneemster maakte van het bladgoud echt een toegevoegde waarde.

Bekijk hier een video van haar deelname…

De deelnemers van de tweede dag WBC:

Groot-Britannië

Tweevoudig UK kampioen James Hoffman deed wat er van hem werd verwacht. Ondanks dat zijn specialiteit, de cappuccino’s niet perfect waren hield hij evengoed de concentratie. Perfecte espresso’s en een indrukwekkende signature met tabak?? Dit alles bracht hem de verwachtte finale plaats.

Bekijk hier een video van zijn deelname…

Australië

Scotty doet al een aantal jaar mee aan de Australische finales. Deze barista uit een barista land bij uitstek (in Australië doet een gemiddelde espressobar 10 tot 12 kilo koffie per dag (ruim duizend consumpties, en allemaal perfect bereid door een barista) weet wat er van hem wordt verwacht. Australië leverde al eens een barista kampioen af (Paul Basset, 2003, Boston) en die kennis is absoluut doorgegeven. Toch zat een finale plaats er niet in voor Scotty. Ondanks een flamboyante presentatie verloor hij punten op techniek en wellicht smaak.

Bekijk hier een video van zijn deelname…

Costa Rica

Het bewijs dat mannen twee dingen tegelijk kunnen. De jury geïnformeerd houden en tegelijkertijd efficiënt doorwerken. Ook Jose gebruikte een ingrediënt uit de keuken, boter! Leuke show!

Bekijk hier een video van zijn deelname

Japan

Een thuiswedstrijd voor de Japanse deelneemster. Een thuiswedstrijd ook die ze optimaal heeft benut. Voor 400 Japanse toeschouwers besloot ze heel slim om de presentatie in het engels te doen. Tijdens de kampioenschappen in Boston was er een Japanner die zijn presentatie ook in Engels deed. Toen hij daarna werd geïnterviewd bleek hij geen woord Engels te spreken maar zijn volledige presentatie te hebben ingestudeerd… Een 100% Japans thema en haar Japanse thee instrumenten brachten haar een finale plaats.

Bekijk hier een video van haar deelname…

Brazilië

Ook de Braziliaanse Sylvia blonk uit door haar bladgouden ingrediënten. Ook voor haar bracht het goud haar helaas geen podiumplek.

Bekijk hier een video van haar deelname…

Frankrijk

Voor het eerst dat Frankrijk mee deed aan een barista kampioenschap. Het gebeurt zelden dat een land direct bij eerste deelname een podiumplaats bereikt. Helaas ook nu niet. Wel leuk om te zien dat Omri vast hield aan de Franse culinaire traditie…

Bekijk hier een video van zijn deelname…

Amerika

Heather doet ook al jaren mee aan de barista kampioenschappen. Één ding heeft ze als Amerikaanse mee en dat is het goede voorkomen. Waar we in Nederland nog wel eens gruwen van de overdreven Amerikaanse manier van werken, was de jury hier duidelijk van onder de indruk. Teksten als: ‘Het is een eer om hier te zijn’ en ‘een privilege u te mogen serveren’ kennen wij in de horeca niet. Zowieso heeft de Amerikaanse (en de UK) deelneemster een taal voordeel.

Bekijk hier een video van haar deelname…

België

Barista Peter Deprez stond voor het tweede achtereenvolgende jaar in de wereldfinale. Peter is een super ambitieuze coffeegeek die een ware ambassadeur is voor België. Ondanks dat hij met zijn prachtige koffie-thee combinatie de finale niet haalde heeft hij voor koffieminnend België al heel wat gewonnen!

Bekijk hier een video van zijn deelname…

Nederland

Een prachtige presentatie van onze Nationale trots Rose van Asten. Voor de tweede keer op het wereld podium waren alle ogen op haar gericht. Vanuit Nederland verwachtten we stiekem een podium plaats. Maar ondanks een strakke en koele presentatie heeft ze dat niet gered. Rose staat bekend om haar strakke bijna geprogrammeerde optreden. Niets wordt aan het toeval over gelaten en iedere stap is voorbereid. Haar coach en werkgever Louis Claus was mee naar Tokyo om Rose met raad en daad bij te staan. Volgend jaar mag Louis met zijn andere protégé mee naar Kopenhagen.

Bekijk hier een video van haar deelname…