artikel

De geschiedenis van koffie

Café

De koffie hoort oorspronkelijk thuis in Oost-Afrika, en is waarschijnlijk afkomstig uit de Ethiopische provincie Kaffa, waar het bunn of bunchum genoemd werd.

De geschiedenis van koffie

De koffie hoort oorspronkelijk thuis in Oost-Afrika, en is waarschijnlijk afkomstig uit de Ethiopische provincie Kaffa, waar het bunn of bunchum genoemd werd.

Arabië kan ook als het land van oorsprong worden beschouwd, omdat de cultuur vandaar uit verspreid werd. Volgens de legende merkte een Arabische herder dat zijn geiten na het eten van de bessen van een zekere struik erg opgewonden waren. Die herder plukte wat van die vruchten, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een onbekende geur. Die drank was wel wat bitter, maar gaf een gevoel van voldoening en een grote helderheid van geest.

De Arabieren wilden het geheim zorgvuldig bewaren en verboden de uitvoer. Maar de koffie werd spoedig populair in de islamitische landen en het gebruik drong langzaam in Europa door. Aan het eind van de 17e eeuw werden koffieplanten op Java ingevoerd en in de 18e eeuw begon de koffiecultuur in Zuid-Amerika. De koffiestruik verspreidde zich snel over de tropische gebieden. De Hollanders waren de eerste koffiehandelaars die de koffie grootschalig naar Europa brachten. Amsterdam was het eerste, en lange tijd het belangrijkste koffiehandelscentrum.

Op het einde van 19e eeuw kwamen er ziekten op in de koffieculturen en de mensen werden genoodzaakt om de gevoelige Arabica-soort te vervangen door de Robusta-soort, die oorspronkelijk uit Belgisch Congo komt.

De koffie wordt voor de eerste keer vermeld in een Arabische medische encyclopedie (omstreeks 900). De Arabische en Perzische geneesheren gebruikten de koffie als een medicijn.

De woorden “koffie” en “café” zijn afgeleid van het Arabische woord “qahwa” (Arabisch voor ‘dat geeft sterkte’ of ‘macht’). De naam “mokka” is genoemd naar Mokka, een haven aan de Rode Zee, vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië ging.

Koffie verovert de wereld

Het eerste georganiseerd verbouwen van koffie dook op in de terrastuinen van Jemen. Met de hulp van Islamitische pelgrims die naar Mekka en Medina reisden zag het verbruik van koffie ook het licht in het Nabije Oosten. Later verspreidde het verbouwen van koffie zich ook naar Arabië en Egypte. Koffie drinken (of “Kahweh”) werd daar al snel een dagelijkse gewoonte.

Vanaf de 17e eeuw geurde het ook in Europa naar koffie: de populariteit van het drankje groeide zeer snel aan. Overal doken koffiehuizen op, vooral in Italië, Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Vroeg in de18e eeuw introduceerden de Nederlanders koffie in Indonesië. De Fransen namen plantjes mee naar Martinique en de Spanjaarden startten plantages in de Caraïben, Centraal Amerika en Brazilië.

Koffie vandaag

Vandaag de dag is Brazilië ’s werelds grootste koffieproducent, gevolgd door Viëtnam, Colombië en Indonesië. Daarnaast zijn er ook nog een heleboel andere landen die een kleinere koffieproductie kennen. En wie drinkt er nu eigenlijk koffie? Het zal geen verrassing zijn: haast iedereen. Van noord naar zuid, van oost tot west, van ’s morgens tot ’s avonds. In verschillende culturen bestaan er massa’s recepten en rituelen. Wereldwijd verdienen er zelfs meer dan 20 miljoen mensen hun brood met werken in de koffie-industrie of in gerelateerde ondernemingen.

Reageer op dit artikel