artikel

Geen steun voor kroegen, wel hogere boetes

Café

Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca regende het spoeddebatten in de Tweede Kamer. De kroegbazen morden, maar minister Ab Klink (Volksgezondheid) behield politieke steun voor zijn beleid.

Geen steun voor kroegen, wel hogere boetes

1 juli 2008

Ruim vier jaar nadat werknemers recht kregen op een rookvrije werkplek, moet ook de horeca eraan geloven: het rookverbod gaat niet alleen gelden voor kroegen en restaurants, maar ook voor onder meer poppodia, theaters en sportkantines.

1 oktober

Kroegen die de asbak gewoon weer op tafel zetten, krijgen voortaan meteen een boete. Tot die tijd ontvingen ze eerst een waarschuwing.

18 november

Omdat veel kroegen het rookverbod steeds nadrukkelijker in de wind slaan, trekt minister Ab Klink (Volksgezondheid) de teugels nog strakker aan. Roken in de horeca gaat als een economisch delict gelden omdat er sprake is van concurrentievervalsing met rookvrije kroegen. Het Openbaar Ministerie (OM) kan een lik-op-stuk-beleid gaan voeren. De boete kan oplopen tot 18.500 euro. Ook kan een horecagelegenheid gesloten worden.

17 december

Cafés die zeggen last te hebben van het rookverbod hoeven niet te rekenen op tegemoetkomingen van de overheid. Dat is de conclusie die minister Klink trekt uit een onderzoek dat hij had laten doen naar problemen die de horeca had met het rookverbod. Ook kleinere kroegen, die geen rookruimte in kunnen richten, hebben niet noemenswaardig meer last van het verbod, vindt de minister.

9 maart 2009

De horeca mag dan morren, in de Tweede Kamer kan Klink nog altijd rekenen op steun voor het rookverbod. Wel schaart oppositiepartij SP zich wat meer aan de kant van aloude tegenstanders als VVD en PVV. De socialisten pleiten nu ook zelf voor een soepelheid voor kroegen zonder personeel. Deze zouden zelf mogen gaan kiezen of ze rokers weren.

10 maart

Cafés mogen ook kiezen voor een ventilatiesysteem om hun werknemers een rookvrije werkplek te bieden, aldus minister Klink. Dit zou een alternatief kunnen zijn voor de rookruimte die ze mogen inrichten. De minister voegt er wel aan toe dat ventilatie de kroeg echt rookvrij moet maken. Nu bestaan er nog geen ventilatiesystemen die dit kunnen.

7 april

Klink kondigt aan dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) kroegen zonder personeel gewoon zal blijven controleren op overtreding van het rookverbod. Hij reageert daarmee op de vrijspraak voor een kroeg in Breda.

Meer over het rookverbod:

Reageer op dit artikel