artikel

Profiel van ‘rookminister’ Ab Klink

Café

Ab (Abraham) Klink was ‘rookminister’, zoon van een cafetariahouder en verantwoordelijk voor de invoering van het rookverbod in de horeca. Hij legde deze week zijn functie neer vanwege problemen in de kabinetsformatie. Hier een portret.

Profiel van ‘rookminister’ Ab Klink

VOORNAAM: Abraham

GEBOREN: 2 november 1958, Stellendam (ZH)

PARTIJ: de protestantse Klink is sinds 1983 lid van het CDA

FUNCTIE: Tweede Kamerlid (van 17 juni 2010 tot 6 september 2010), demissionair minister van Volksgezondheid.

LOOPBAAN: mavo, havo, vwo, studie sociologie in Rotterdam, in 1984 begonnen als wetenschappelijk medewerker van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, waarvan hij later directeur werd. Verder onder meer plaatsvervangend directeur Rechtspleging bij het ministerie van Justitie en lid van de Eerste Kamer.

BIJZONDERHEDEN: Als zoon van de houder van een cafetaria verantwoordelijk voor de invoering van het rookverbod in de horeca. Klink zat eind jaren negentig met onder anderen Jan Peter Balkenende en Lans Bovenberg in een informeel overleg van CDA-ideologen, het zogenoemde Schlemmerberaad.

Reageer op dit artikel