artikel

15: Hoppe – Amsterdam

Café

Een caféklassieker. Maar ook een cafépareltje. Waar de verhalen aan de wand kleven en een boek over valt te schrijven. Dat is Hoppe. Eigenaar Pepijn Zonneveld heeft vier jaar na de overname de zaak helemaal in de vingers.

15: Hoppe – Amsterdam

De ervaren maar eigenzinnige barmannen hebben hem geaccepteerd en werken weer vol verve in hun nette overhemden. Een aantal is zelfs weer teruggekeerd, nadat ze het café de rug hadden toegekeerd toen Sjoerd Kooistra er een paar jaar geleden de scepter ging zwaaien. Die periode kostte dit café niet alleen een paar goede personeelsleden, ook veel vaste gasten bleven weg.

Petje af voor Zonneveld dat hij er in is geslaagd Hoppe weer helemaal op de kaart te zetten. Ook met activiteiten buiten het café. Met een viswedstrijd in de nabijgelegen gracht bijvoorbeeld. Of een jaarlijkse haringparty op het Spui. Kortom: Hoppe is weer helemaal terug. Dat geldt ook voor de oude gasten, én er is jongere aanwas. Mooi ook, dat zand op de vloer. En rond bockbiertijd blaadjes. In deze ambiance drink je natuurlijk zo’n perfect getapt glas Amstel. Hoewel de typische eigenaardigheden van het voor-, midden- en achterdeel in sta-Hoppe wel verdwenen zijn, heeft het café nog steeds zijn eigen gewoonten. De vaste gasten komen via de zijkant naar binnen, toeristen door de voordeur.

Het linkerdeel van het café wordt zit-Hoppe genoemd. Hier zit de serre al vroeg op de dag vol met vaste gasten en passanten. Knap hoor. Hartje Amsterdam en toch met een buurtfunctie. Hoppe is het bewijs dat het Hollandse bruine café nog springlevend is.

Algemene informatie

Eigenaren: Pepijn Zonneveld en Jan Wieger van der Linden

Spui 18-20, 1012 XA Amsterdam

(020) 420 44 20

info@cafehoppe.com

www.cafehoppe.com

Reageer op dit artikel