artikel

21: De Mug – Middelburg

Café

Joepie, De Mug heeft de openingstijden aangepast. Sinds dit voorjaar is het mogelijk ook op zondagmiddag in dit prachtcafé een biertje te drinken. In eerdere jaren snapten we al niets van de gesloten deur op deze mooie cafédag.

21: De Mug – Middelburg

Dit voorjaar leerden we eigenaresse Mikkie van Ossenbruggen beter kennen tijdens een uitgebreide reportage in Misset Café. Een paar jaar na de overname van dit prachtcafé van (stief)vader Barend Midavaine is het echt haar zaak geworden. Met haar mensen en haar manier van werken. Mooi om te zien, want De Mug is een monument in caféland en daaraan een eigen draai geven, is geen sinecure. Vraag een willekeurige Zeeuw welk café hij zou aanbevelen en het antwoord zal negen van de tien keer zijn: De Mug zijn. En welk café kan zeggen dat het vanaf de Markt in de stad een eigen bordje heeft dat de looprichting naar De Mug, dus eten, bier en gezelligheid, aangeeft?

Waarom dan toch één plekje achteruit, zult u zich afvragen? De juryleden die naar Middelburg togen, vroegen zich vaak af of De Mug de nadruk niet iets te veel op eten heeft gelegd? Ondanks de grote hoeveelheid tafels, zijn tijdens sommige bezoeken ook in het cafégedeelte tafeltjes gereserveerd. Gelukkig is tijdens een bezoek de leestafel nog wel vrij.

En als je eenmaal zit aan zo’n lekkere pul Mug Bitter en een kom vissoep, dan is het toch wel genieten. De drie heren naast ons vertellen mooie vissersverhalen. Een groep dames komt binnen en één daarvan is duidelijk de pineut: ze gaat trouwen. Een oude heer aan de bar geeft z’n ogen goed de kost en valt bijna van zijn kruk door al dat uitbundige vrouwelijk schoon.

Een andere keer zitten we aan de stamtafel en wordt op een meter van ons vandaan een bord spareribs weggewerkt. De afgekloven botten ontnemen de lust een lekker glas speciaalbier te bestellen. Kritiek is er ook op de oude toiletten, al liet Van Ossenbruggen weten deze aan te gaan pakken.

De Mug blijft een supermooie zaak, waar het personeel ook duidelijk trots is dat het mag werken in dit cafémonument. Het restaurantgedeelte draait prima, het café minder, denken wij. Met wat meer aandacht voor de barfunctie is een hogere notering zo weer bereikt.

Algemene informatie

Gastvrouw: Mikkie van Ossenbruggen

Vlasmarkt 54-56, 4331 PG Middelburg

(0118) 61 48 51

braaitapperij@demug.nl

www.demug.nl

Reageer op dit artikel