artikel

23: In den Uiver – Haarlem

Café

Een flinke duikeling voor dit café, dat de laatste jaren een abonnement had op een top 5-positie had. In wat ooit een ‘vischwinkel’ was, zetelt nu al jaren dit prachtcafé. Een plaatje om te zien. Mooi kleine toog, rijtje wandtaps en veel prullaria aan wanden en plafond die refereren aan de Uiver.

23: In den Uiver – Haarlem

Daaronder het KLM-vliegtuig, dat in 1934 een luchtrace van Engeland naar Melbourne in Australië won door deze oversteek in dik negentig uur te maken. Ons jurylid van dienst schrijft dan ook: ‘Leuk om met mensen te gaan die In Den Uiver niet kennen, ze kijken hun ogen uit. Hier loop je eerst een rondje om alles te zien voordat je gaat zitten. Het thema spreekt mijn gasten aan en we hebben gelijk een mooi gespreksonderwerp. Mooie bieren, dito wijnen, een uitgebreide kaart met gedistilleerd. Kortom, een likkebaardend lekker lijstje lekkers, maar wel een beperkt assortiment snacks voor bij de borrel.’

Tot zover de eerste waarneming. Dan het belangrijkste, want in een café kom je toch om gezellig wat te drinken en op dat vlak gaat het opvallend vaak mis. Op de website zien we nog een paar vrolijk lachende personeelsleden, maar op de werkvloer is een glimlach een zeldzaamheid. Kijk eens wat vriendelijker! ‘De sfeer is te vaak zakelijk en stroef. De heren achter de bar kijken en werken onaangenaam strak. Het kan soms iets hebben als de bediening wat stijfjes is, maar we vinden het hier niet passen. De service valt gewoon tegen’, zegt ons jurylid.

Die geluiden hoorden we helaas vaker dit jaar, waardoor het contrast met het nabijgelegen Koops soms wel erg groot was. Daar een warm bad, bij In den Uiver een koude douche. Waarom is het zo moeilijk om gasten die nieuw binnenkomen even te begroeten? Leuk dat u er bent! En ze vervolgens op een vriendelijke manier te vragen wat ze willen drinken? En bij vragen over het riante assortiment gewoon antwoord geven in plaats van een beetje wijzen richting de tapkranen. Te vaak is het alsof de openingszin tegen een mooie dame wordt gevolgd door een knietje in het kruis. In den Uiver heeft alles in zich om tot de top van caféland te behoren en dat doet feitelijk ook nog steeds, maar de warmte mag wat vaker uit de mensen komen dan uit het interieur.

Algemene informatie

Gastheer: Paul Zonneveld

Riviervischmarkt 13, 2011 HJ Haarlem

(023) 532 53 99

info@indenuiver.nl

www.proeflokaal.com

Reageer op dit artikel