artikel

30: De Boom – Alkmaar

Café

Een stijging van liefst 32 plekken voor De Boom en dat heeft alles te maken met de verse blik van het jurylid dat dit jaar naar de Kaasstad werd gestuurd. Nog nimmer bezocht ze De Boom, maar eenmaal over de drempel was ze verkocht.

30: De Boom – Alkmaar

‘Dit café is van dezelfde eigenaren als De Notaris aan het bekende Waagplein. Als ik ze vergelijk, laat ze dan maar van positie ruilen. Dit is de Café Top 100 en het cafégevoel vind ik sterker bij De Boom dan bij De Notaris.’

De Boom is een plaatje. Een prachtig hoekpand aan de gracht en met voor de deur een terrasboot. Alles oogt verzorgd. In hetzelfde pand ook het biermuseum. Geen onderdeel van het café, maar wel leuk om mee te pikken voor wie zich wil onderdompelen in de bierhistorie. Het is een echt biercafé. Met een fikse rij tapbieren en de nodige keuze uit de fles. Niet donkerbruin getint, eerder beige. Met een lange bar links en verder banken en lage tafels. En statafels met hoge krukken, onze favoriet.

Op vrijdagmiddag komen we er binnen en het is voller dan vol. Gezellig druk en dito sfeer. De bediening is professioneel. Gastvrij, veel productkennis en scherpe horecaogen die op tijd in de gaten hebben waar de glazen weer kunnen worden gevuld. Waarom de aandacht voor de vervolgbestelling in veel andere bedrijven zo laag is, het blijft een raadsel. Nog een pluspunt: medewerkers dragen nette bedrijfskleding. Dat oogt niet alleen verzorgd, maar is ook handig in dit volle café. De medebezoeker is geen bierdrinker en aarzelt bij het bestellen. Subtiel wordt hierop ingespeeld. Houdt u van zoet? Liever iets frissers? Het wordt uiteindelijk een Kriek van het vat, en die smaakt!

Ook tijdens een tweede bezoek is de ervaring positief. Het is lekker weer, dus de stoelen tegen de gevel en op de boot zijn goed gevuld. Ons vrouwelijke jurylid is in haar eentje nu, maar voelt zich volledig op haar gemak. Een heerlijk café.

Algemene informatie

Gastheer: Bram Huisman

Houttil 1, 1811 JL Alkmaar

(072) 511 55 47

info@proeflokaaldeboom.nl

www.proeflokaaldeboom.nl

Reageer op dit artikel