artikel

40: De Stomme van Campen – Kampen

Café

Een jaar na binnenkomst op nummer 71 stijgt dit biercafé door naar de bovenste helft van de top 100. Terecht. Ook in dit geval is sprake van een café dat lid is van de Alliantie van Biertapperijen. Eigenaar David Lemstra startte een paar jaar geleden met twee compagnons, maar staat inmiddels alleen aan het roer. Natuurlijk geholpen door een aantal prima personeelsleden.

40: De Stomme van Campen – Kampen

In de donkerbruine ambiance waant de gast zich in een oude gelagkamer, maar schijn bedriegt. Het zijn een paar knappe decorbouwers geweest die het interieur creëerden en de gast het gevoel van een tijdreis geven. Het café mag dan historisch ogen, Lemstra zelf is volledig bij de tijd. Dankzij gebruik van social media als Foursquare en Twitter weet hij (nieuwe) gasten aan zich te binden. Zijn volgers op Twitter kunnen bijvoorbeeld niet wachten tot weer een vraag wordt gesteld waarop het antwoord gevonden moet worden. Het is de moderne voortzetting van de pubquiz waarmee De Stomme van Campen al een paar jaar succesvol is. De eigenaar zit sowieso vol ideeën. Het grote leegstaande pand van de buren kan de komende maanden mooi functioneren als een tijdelijke drive-in bioscoop. Met de vergunningen is hij bezig.

Deze onderneming bewijst dat het in een biercafé ook kan bruisen op een andere manier dan louter in het glas. Het jurylid dat op een late woensdagavond naar het café loopt, ziet al van buitenaf dat het snor zit. De rooktafels voor de deur worden goed gebruikt en de gezellige sfeer van buiten wordt binnen moeiteloos voortgezet. Of andersom, maar net hoe je het noemt. Het jurylid: ‘Door de grote openstaande deuren lopen we het gezellige café in en nemen plaats aan de grote bar. Vriendelijke jongeman helpt ons vlotjes. De sfeer is zoals je die in iedere kroeg zou willen zien. Enerzijds bestaat de clientèle uit mooie jonge meiden en frisse jongens, en zien we om de hoek voor de (nep) open haard ook wat rijpere dames genieten van een mooi glas bier of wijn.’

Algemene informatie

Gastheer: David Lemstra

Oudestraat 218-220, 8261 CA Kampen

(038) 337 17 21

david@destommevancampen.nl

www.destommevancampen.nl

Reageer op dit artikel