artikel

45: De Gekroonde Suikerbiet – Zierikzee

Café

Een paar plaatsen achteruit voor dit topcafé in Zeeland. Waarom? Tijdens meerdere bezoeken hadden we het idee dat de energie waarmee eigenaar Robbert Roggeband de laatste jaren zijn bedrijf leidde, een beetje is verdwenen.

45: De Gekroonde Suikerbiet – Zierikzee

Eerst maken we echter een buiging voor Zierikzee. Wat een plaatje van een stad. De Biet boft maar met de ligging. Aan de haven is dit een goede pleisterplaats voor schipper en bemanning. De eerste blik biedt een bar vol stamgasten. Er staat een terras voor de deur en de entree is welkom en warm. We nemen plaats aan de bar, maar de twee heren erachter hebben meer oog voor hun stamgasten dan voor dat vreemde stel. De jukebox staat iets te hard (of wij zitten te dichtbij) maar gelukkig neemt de barman de regie over de muziek over. Aan de sfeer is te proeven dat er mooie dingen zijn gebeurd. Een actief café met foto’s aan de wand die laten zien dat het uitermate gezellig aan toe kan gaan.

Maar helaas, niet vanavond. De twee medewerkers van dienst hangen ongeïnteresseerd aan de bar en doen alleen het hoogst noodzakelijke. Als buiten een koppeltje plaatsneemt op het terras, kijken ze elkaar aan. Jij of ik? Zonder veel animo sjokt de ‘verliezer’ even later naar buiten. Tijdens een tweede bezoek is de sfeer heel anders. Hartelijke ontvangst, vol en levendig terras en de bestelde Spa Rood wordt een San Pellegrino met schijfje limoen, stampertje en rietje. Prima.

De Biet heeft alles in zich voor een abonnement op de top 25. Wat minder wisselvallig acteren, misschien een spotje die de gevel wat beter aanlicht op donkere momenten, maar pas als de toiletten worden aangepakt! Want getver, ze zijn ronduit smerig en ruiken onaangenaam. En dames kijken via de open deur op de rug van de urinerende heren.

Algemene informatie

Gastheer: Robbert Roggeband

Nieuwe Haven 141, 4301 DL Zierikzee

(0111) 41 38 25

cafedebiet@zeelandnet.nl/info@cafedebiet.nl

www.cafedebiet.nl

Reageer op dit artikel