artikel

49: Café Nobel – Ballum (Ameland)

Café

Drie jaar stond Nobel in de eregalerij. Drie jaar ook wachtte deze oerkroeg – Café van het Jaar in 2006 – geduldig op een terugkeer in onze ranglijst. Nu is het zover.

49: Café Nobel – Ballum (Ameland)

De afgelopen jaren veranderde het uiterlijk van Nobel sterk. Het café waar vier jaar geleden nog zo uitbundig de titel werd gevierd tijdens de uitreiking van het Gastvrijheidsbeeld, heeft in de tussenliggende jaren een compleet ander aanzien gekregen. De aangrenzende en oude ontbijtruimte is nu de entree naar een modern restaurant/cafégedeelte van een compleet andere snit. Wie blijft overnachten, doet dat in kamers die al net zo bij de tijd zijn. Ook deze werden recent grondig aangepakt.

Eigenaren Willem en Barend Nobel investeerden zo’n €1 miljoen in restaurant en hotel, en dat is zeker in deze tijden bewonderenswaardig. En het café waar het allemaal om draait? Daar is opvallend weinig aan veranderd. Zo hoort het ook. ,,Dit is de ziel van het bedrijf’’, zegt Willem Nobel, die langzamerhand een stapje terug doet ten faveure van zoon Barend. Wij zijn het helemaal met hem eens.

De negentien nieuwe kamers zijn beslist trendy en sexy, de kaart en de inrichting van het restaurant verrassend en mooi, loungen op het terras is een feest…. maar het kloppend hart blijft het café. Amelanders, mensen met een tweede huis op het eiland, toeristen, hotelgasten; aan de bar van Nobel komt het allemaal samen. Om een biertje te drinken (Amstel en Brand zijn de vaste merken op de tap), een kleintje Klaverjas te spelen of om een fles (of twee) Nobeltje te kopen, het bekende Amelander likeurtje dat hier zijn oorsprong vindt. In topweken gaan gemakkelijk tweeduizend flessen over de toonbank. Ook in eigen bedrijf wordt het vervaarlijke likeurtje gretig gedronken.

Nobel is zowel buurt- als feestkroeg. Tijdens een bezoek was er een liveoptreden. Tot in de late uurtjes ging het door. Om 8.00 uur ’s ochtends was het café weer blinkend schoon en gewoon open voor de eerste daggasten. Ook dat tekent een topcafé! Nobel is terug en dat voelt goed. Heel goed.

Algemene informatie

Gastheren: Barend Willem en Willem Barend Nobel

Gerrit Kosterweg 16, 9162 EN Ballum

Tel. (0519) 55 41 57

info@hotelnobel.nl

www.hotelnobel.nl

Reageer op dit artikel