artikel

5: De Morgenstond – Griendtsveen

Café

Na jaren balanceren op het randje van de top 10, maakt De Morgenstond dit jaar de sprong naar de top 5. Het is knap hoe eigenaar Gerold van der Vrande er jaar na jaar in slaagt zijn zaak op een continu hoog niveau te laten acteren.

5: De Morgenstond – Griendtsveen

Het jurylid komt op een avond aanrijden als het al donker is en ziet al van buiten dat het snor zit. ‘Wat een prachtig café’. Met voor de deur een verzorgd terras en binnen de verlichting op een aantrekkelijk niveau. Dit werkt als een kaars op een mot. Aan de bar een aantal gasten, ze hebben het duidelijk gezellig. Het jurylid stapt naar binnen en de warme ambiance neemt hem direct op. De Gouverneur Brune staat vervolgens snel op tafel.

Griendtsveen ligt in De Peel en wie een beetje op de hoogte is van geschiedenis weet dat in dit stuk Nederland begin vorige eeuw de armoede welig tierde. Bovendien een dankbare voedingsbodem was voor sagen en legenden en Toon Kortooms inspireerde tot een reeks verhalen. De schrijver van onder andere ‘Help de dokter verzuipt’ wordt hier geëerd met een naar hem vernoemde lunch. ‘Alsof ik bij mijn oma op bezoek kom’, zegt het jurylid. ‘Die sfeer heeft het. Perzisch tapijt op de tafeltjes, grote bruine bar en vlotte bediening. Een biljart staat centraal in de gelagkamer. Opvallend zijn de naambordjes op de hemden van de man en vrouw achter de bar. Zo weet je direct wie je bedient. Teun en Laura komen uit Deurne. Een heerlijk gesprek volgt.’ Aan een tafel verderop vergadert het organisatiecomité van het WK Bokkenollen. De jaarlijkse bokbierhindernisrace die Van der Vrande organiseert en inmiddels teams uit heel Nederland, ja zelfs uit Frankrijk trekt.

De Morgenstond oogt van buiten misschien een tikje klassiek, maar dat wordt gecombineerd met een actieve bedrijfsvoering waardoor van oubolligheid geen sprake is. Zo is er al een aantal jaren veel aandacht voor streekgerechten en daarmee heeft het café inmiddels naam gemaakt. Een gastvrij onderdak voor iedereen.

Algemene informatie

Gastheer: Gerold van der Vrande

St. Barbarastraat 35, 5766 PC Griendtsveen

(0493) 52 92 51

info@herbergdemorgenstond

www.herbergdemorgenstond.nl

Reageer op dit artikel