artikel

53: Springhaver – Utrecht

Café

Weinig veranderingen bij dit eigenzinnige café in het hartje van Utrecht. Je moet er wel even naar op zoek. Achter grand hotel Karel V aan de Springweg, met voor de deur een klein terras en aan de gevel herkenbare groene markiezen. De entree heeft iets van een theatertje. Dit is één van de zaken van regisseur Jos Stelling in de stad. Achter in het café is daarom een ruimte voor films en theater.

53: Springhaver – Utrecht

De gastvrijheid is eigenlijk naadje. Op het terras wordt niet bediend en als we naar binnen lopen om iets te bestellen, is er geen enkele verwelkoming. Het café ziet er in eerste oogopslag druk en onsamenhangend uit. Wie wat beter kijkt, ziet dat dit te wijten is aan een organische groei. Aan de wanden prachtig foto’s en affiches. Verder kleine Franse tafeltjes, een hoge bar zonder krukken en een mooi en tikje sleets interieur. Alsof de eerste kraaienpootjes zichtbaar worden op het gezicht van een mooie vrouw. Rond de bar een aantal pragmatische maar niet mooie oplossingen zoals een oventje en magnetron in het zicht, een taartvitrine en veel krijtborden. De koof boven de bar met glaswerk kan een poetsbeurt gebruiken.

Het zijn details, want wat vooral opvalt is dat het publiek zich erg thuis voelt in deze zaak. Het is een rommeltje, maar een georganiseerd rommeltje. Het Brand-pils wordt goed getapt. De toiletten hebben last van barstende tegels. Voor het jurylid rekent een stel af dat blijkbaar heeft gegeten. Diner €115,- en €10,- fooi, niet gek voor een café.

Algemene informatie

Bedrijfsleider: Marjan Korteweg

Springweg 46, 3511 VS Utrecht

(030) 231 71 52

cafe@springhaver.nl

www.springhaver.nl

Reageer op dit artikel