artikel

56: Courzand – Rotterdam

Café

Geen café waar je zomaar langskomt. Het is gelegen in een oud gedeelte van de Rotterdamse haven, ooit de sociale spil van de speciaal voor de havenarbeiders gebouwde wijk Heijplaat. Nu zijn veel van de nabijgelegen loodsen en werven leeg en wachten ze op een nieuwe bestemming of de sloop.

56: Courzand – Rotterdam

Wat wel bleef, is Courzand. Een echte en authentieke havenkroeg. Wie voor het eerst binnenstapt, kijkt verbaasd de ogen uit. Aan wanden en plafond veel snuisterijen en prullaria, die alles te maken hebben met het thema haven en scheepvaart. De plastic bouwhelmen verwijzen naar het harde werken in de haven. Alleen de omgekeerde wedstrijdroeiboot boven de bar kunnen we minder goed plaatsen. Mooi zijn de vitrines met scheepsmodellen.

Een mooie ruimte is één ding, maar wat doe je ermee? Dat zit bij Courzand meer dan snor. Dit bedrijf is zeer gastvrij. Hier krijg je ze niet snel gek. We beginnen aan de drukke bar. Na een tijdje willen we als enige nog een drankje nuttigen op het terras achter het café, voordat we weer aan een tafeltje binnen willen plaatsnemen om te eten. Geen probleem. ,,We komen de drankjes brengen en roepen u als het eten klaar is.’’ Kom daar maar eens om in al die zaken waar het personeel al in de stress schiet als je één tafeltje opschuift of een lege stoel bij een andere tafel weg plukt.

Buiten nemen we plaats op een leeg terras grenzend aan de achterliggende woonwijk. Een soort binnenplaats. Geen voor de hand liggende plek voor een terras, maar in deze setting past het. Bij het naar buiten gaan, zien we een bordje waarop we worden gewaarschuwd voor de overlast van vliegen tijdens het eten. Na een tijdje worden we geroepen en staat het eten klaar, pal naast het aquarium. Ook de vissen krijgen te eten, hetgeen een mooi schouwspel oplevert. Gezien de prijs is met het eten niets mis. Courzand levert een prima prestatie op alle facetten van gastvrijheid.

Algemene informatie

Gastheren: P. van Wel en M. Groenenboom

Courzandseweg 40, 3089 PE Rotterdam-Heijplaat

(010) 429 70 90

info@courzand.nl

www.courzand.nl

Reageer op dit artikel