artikel

68: Kandinsky – Tilburg

Café

Jaren stond Kandinsky te boek als het beste biercafé van de stad. Gevestigd in een hoekpand in het centrum van de stad lag het net een beetje buiten de geijkte looproutes die de cafés in de stad met elkaar verbinden. Toch was, en is, de zaak nog steeds succesvol.

68: Kandinsky – Tilburg

Qua sfeer herkennen we wel iets van voormalig Café van het Jaar-winnaar Jos uit Nijmegen. Alleen jammer dat de bierkaart niet meer is dan een geplastificeerd A4’tje. Als het gezelschap waarin het jurylid zich bevindt komt aanlopen, klinkt al van enige afstand het gezellige geroezemoes door de openstaande deuren.

Het terrasje zit ook redelijk vol en binnen zijn bijna alle stoelen en krukken bezet. Tot zover allemaal goed. Achter de bar wordt stevig doorgewerkt door drie iets te serieuze mannen. Druk in de weer met tappen en schenken, maar ze lijken te zijn vergeten dat het begroeten van binnenkomende of vertrekkende gasten ook behoort tot de taakomschrijving. Jammer. De barkeepers Bart, Peter en Kevin hebben volgens ons onderling afgesproken om zo min mogelijk te communiceren. Mannen, het is toch geen straf om in dit mooie café te werken!

De gasten variëren in leeftijd van 25-55 jaar. Stelletjes, vriendengroepen en ook twee knappe dames van rond de dertig, die onder het genot van een Maredsous de ABT-gids bestuderen. Aan de bar ook een eenzame Karmeliet Tripel-drinker. Om de twintig minuten loopt hij naar buiten om een sigaret te roken. Om zijn barkruk veilig te stellen, legt hij er een viltje op. Dat het geen incident is, bewijst ook de opmerking van een ander jurylid. ‘Met een paar relaties iets gaan drinken. Serveren gaat allemaal prima. Alleen is de gastvriendelijkheid een beetje verdwenen.’

Al met al blijft Kandinsky een topcafé. Met dit jaar een nieuw terras voor de deur. Er moet wel voor worden gewaakt niet in de valkuil te trappen waarvan meer biercafés last hebben: de liefde voor het bier is groter dan die voor de gast.

Algemene informatie

Eigenaren: Fred en Petra Boers

Telegraafstraat 58, 5038 BM Tilburg

(013) 544 49 24

kandinsky@home.nl

www.biercafe-kandinsky.nl

Reageer op dit artikel