artikel

Belgen Fier op eigen bier

Café

De doorgaans bescheiden Belgen beginnen trots te worden op hun ruim duizend verschillende bieren van honderden brouwerijen.

Belgen Fier op eigen bier

Onder de tienduizenden bezoekers ook veel Nederlanders, die er een speciaal uitje van hadden gemaakt.

‘Hier is het bier het lekkerst’, is het stellige oordeel van een jonge Nederlandse vrouw die van een glas witbier geniet aan een tafeltje bij de brouwerij Mort Subite in Kobbegem. Met haar Poolse vrienden Kamil en Asia bezocht ze daarvoor ook de brouwerij van Affligem. De politie moest het verkeer regelen wegens de vele belangstellenden.

De Belgische vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders bepleitte zondag dat de ambassades van zijn land tijdens recepties Belgische bieren schenken in plaats van champagne. Ook bij handelsmissies moet de overheid de bieren actief promoten, zei hij.

De vicepremier sprak in Hoegaarden, bij de inhuldiging van de vernieuwde brouwerij van het gelijknamige beroemde witbier. Het Belgisch-Braziliaanse bierconcern InBev, de grootste bierproducent ter wereld, voert de capaciteit in Hoegaarden nu op tot 1 miljoen hectoliter per jaar. Een eerder besluit om de productie te verplaatsen had geleid tot veel protest en problemen.

Hoegaarden wordt al sinds de veertiende eeuw in het gelijknamige dorp gebrouwen. Veel andere Belgische brouwerijen zijn eveneens eeuwenoud. Zo dateert de kleine brouwerij Het Anker in Mechelen uit 1369. Het familiebedrijf maakt zijn Gouden Carolus (8,5 procent alcohol) in enkele nog authentieke, vijftiende-eeuwse gebouwen.

De bezoekers van Het Anker, van wie velen voor de zekerheid op de fiets kwamen, kregen te zien hoe hop, mout, kruiden en water samenvloeien tot een van de vele biersoorten. Want zelfs de relatief kleine brouwerij maakt nog acht soorten bier, zoals paas- en kerstbier. Die vinden hun weg tot in Japan en de Verenigde Staten. ‘Tja, we zijn best fier op ons bier’, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Reageer op dit artikel