artikel

Carnaval ook hot boven de rivieren

Café

Bij het grote publiek staat het carnaval onder de grote rivieren op het netvlies, maar in het oosten van Nederland weet men ook wat feestvieren is voor, tijdens en vlak na de Drie Dolle Dagen die van vrijdag 1 tot en met zondag 3 februari plaatsvinden. Een uitgebreid verslag.

Carnaval ook hot boven de rivieren

In Oldenzaal en Groenlo, respectievelijk twee bolwerken in Twente en de Achterhoek, zijn vrijwilligers al maandenlang bezig met de voorbereidingen. Hier is carnaval absoluut niet louter een zuipfeest, maar ook een grote sociale gebeurtenis. Mensen die dag in dag uit aan een praalwagen bouwen, carnavalsverenigingen die op bezoek gaan bij bejaarden en gehandicapten en scholen die hun jeugdprins en prinses kiezen.

In Oldenzaal komen jaarlijks circa 150.000 mensen af op de Grote Twentse Carnavalsoptocht, veruit de grootste in de regio Twente. Een enorme happening voor een gemeente met ongeveer 30.000 inwoners. De optocht zit zondag 3 februari weer mudjevol met enorme en kleinere praalwagens en grote aantallen verklede loopgroepen.

Paal en perk

‘Ieder jaar hebben we te veel aanmeldingen’, weet secretaris Theo Padberg van de organiserende carnavalsvereniging Kadolstermennekes. ‘Vooral het aantal loopgroepen is stijgende; als we zouden willen, lopen er per groep honderden mensen mee. Daar stelt de optochtcommissie paal en perk aan. De optocht moet wel veilig verlopen.’

In Groenlo verwacht de carnavalsvereniging met carnaval een invasie van circa 40.000 feestvierders. Vanuit alle hoeken en gaten in Gelderland en Overijssel gaan mensen los in het voormalige vestingstadje in de Achterhoek. De optocht telt steeds meer grotere praalwagens en loopgroepen.

Katholiek feest

‘De groei zit voornamelijk in de deelname van de jeugd. De groep tussen 15 en 20 jaar is enorm actief bezig met carnaval. De jeugdoptocht is massaal bezet. We zitten aan onze limiet qua deelname’, zegt woordvoerder Edwin Willemsen van de Knunnekes.

Het carnaval in Oldenzaal leunt grotendeels op de grote Twentse Carnavalsoptocht. Er gebeurt echter meer in aanloop naar het carnaval. Dan bezoekt de Raad van Elf en het prinsenpaar woon- en zorgcentra en tehuizen voor handicapten en wordt er ter plekke een galavoorstelling verzorgd. Je zou het haast vergeten, maar carnaval is van oudsher een katholiek feest waarbij men naast de voorbereiding op het vasten zich bezint op de christelijke waarden van het leven.

Zuipfeest

Zowel in Oldenzaal als Groenlo neemt men die traditie nog steeds serieus. In het Achterhoekse vestingstadje zamelen de carnavalsverenigingen geld in voor een goed doel. ‘Carnaval moet bij ons zeker niet alleen worden gezien als een zuipfeest. Op scholen leggen we uit wanneer en waar carnaval is ontstaan’, zegt Willemsen. Padberg sluit zich van harte aan bij zijn ‘collega’: ‘Carnaval betekent meer dan 88 glazen bier!’

Reageer op dit artikel