artikel

De Sevewaeg – Sevenum

Café

Van een enigszins oubollig dorpscafé naar een eigentijds horecacentrum. De Sevewaeg in Sevenum, opgericht in 1956 door Heesen senior, is in 1989 overgenomen door de zoon van de oprichter, de ambitieuze Ton Heesen (38). In de jaren ‘90 is het hele bedrijf – van nok tot fundament – verbouwd. ‘We zien nog steeds ieder jaar de omzet stijgen.

De Sevewaeg – Sevenum

De Sevewaeg in Sevenum is meer dan een café. Wanneer we ons bezoek afleggen, dansen in de grote zaal achter het café circa vijftig mensen dezelfde dans. Met westernlaarzen en hoeden op. Line-dancing, een rage in de provincie. ‘De dansavonden met stijldansen voor de vijftigers en zestigers zijn voorbij. Nu zijn het vooral de twintigers, dertigers en veertigers die komen, en zij zoeken een ander genre om op te dansen’, zegt Ton Heesen, die samen met zijn vrouw Petra De Sevewaeg runt.

Rendementsverbetering
Heesen is een pionier, een man die van ondernemen houdt. Is hij ergens klaar mee, dan gaat hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Met De Sevewaeg bereikte hij de doelstellingen die hij tien jaar geleden formuleerde. Recente aanwinst voor het bedrijf zijn de vergaderzaaltjes boven. ‘Je merkt een groeiende vraag naar gezellige zaaltjes voor kleinere gezelschappen. Steeds meer mensen uit het bedrijfsleven willen even weg zijn uit het kantoor’, licht hij het gat in de markt toe.
Ook Heesen is een man die lang niet altijd in zijn eigen bedrijf is, of liever gezegd, hoeft te zijn. Hij stuurt op een rationele manier zijn onderneming aan. Op zijn voor horecabegrippen uitstekend geoutilleerde kantoor demonstreert hij op de pc zijn nieuwste managementinformatiesysteem. ‘Via de automatische kassa krijg ik elke dag een uitdraai van de dagomzetten. Ik kan direct aflezen welke producten de hardlopers zijn en welke niet. Ook weet ik op welk product de meeste marge wordt gehaald en welke uren het productiefst zijn. Door deze informatie ben ik in staat geweest het bedrijf nog beter aan te sturen, wat een rendementsverbetering van circa vijf procent heeft opgeleverd.’

Hoogmis
Tijdens de zomer profiteert De Sevewaeg van het groeiende toerisme in de buurt. Het grote terras met tweehonderd stoelen biedt plaats genoeg. Het café zelf is sfeervol ingericht met een grote leestafel, een opkamer en een gedeelte waar het biljart staat. Er stromen bieren uit de kraan als Brand, Palm, Leffe, Hoegaarden en Irish Stout. De kaart biedt een rijke variatie aan lekkere gerechten. De claim dat De Sevewaeg de huiskamer is voor jong en oud in de buurt, lijkt terecht.
Verder herbergt De Sevewaeg tal van clubs en verenigingen waaronder een biljartvereniging, een club van liefhebbers van speciaalbier, een zangvereniging en een schietvereniging. Ook organiseert het bedrijf regelmatig avonden met live country- en folkmuziek.
Het voormalige dorpscafé mag dan uitgegroeid zijn tot een compleet horecabedrijf, op zondagochtenden staat Heesen senior nog gewoon achter de bar: voor de mensen die na de kerkgang wat willen drinken.

De verkiezing

Zes edities van de Café van het Jaar verkiezing, georganiseerd door vakblad Misset Horeca, leverden de afgelopen jaren evenveel winnaars op. Van het Amsterdamse buurtcafé Anno 1890 en het eveneens in de hoofdstad gevestigde grand café De Jaren tot de Gouden Engel in Schagen. Op 23 oktober wordt de winnaar van 2000 in De Rode Hoed in Amsterdam bekendgemaakt. Deze week stellen de tien finalisten zich aan u voor.

Reageer op dit artikel