artikel

‘Deken op terras is ook gezellig

Café

Regeren is vooruitzien. Het rookverbod in de horeca, dat deze zomer van kracht wordt, zal veel mensen het café uit jagen, naar het terras. En dat zal weer leiden tot een run op energievretende terrasverwarmers. Links in de Tweede Kamer maakt zich zorgen.

‘Deken op terras is ook gezellig

Het meest GroenLinks. Kamerlid Wijnand Duyvendak zou de terrasverwarmers het liefst verbieden, maar pleitte er donderdag in de Tweede Kamer voor om ze desnoods zwaar te belasten. Andere partijen willen minder ver gaan. ‘Een deken op het terras is ook gezellig’, vond Roos Vermeij van de PvdA. ‘Een dikke rookjas, met in vette letters de naam van het café erop’, suggereerde Remi Poppe van de SP.

Minister Jacqueline Cramer (milieu) wees erop dat niet het Rijk gaat over de terassen, maar de gemeenten. Zij wil in goed overleg met de gemeenten en het bedrijfsleven tot een oplossing komen. Als dat niet lukt, zou een heffing alsnog overwogen kunnen worden.

Het debat ging over duurzaam inkopen door het Rijk. De ministers geven zelf het goede voorbeeld. Dienstauto’s met het milieulabel D moeten binnenkort plaats gaan maken voor wagens met een beter label, kondigde Cramer aan.

Dat gaat GroenLinks niet ver genoeg. Duyvendak wil ook auto’s met het label C uitsluiten. Die, althans de grotere types, verbruiken nog altijd meer dan de gemiddelde auto’s in het land. Duyvendak liet plaatjes zien om te bewijzen dat er ook voor milieuvriendelijke ministers knappe wagens op de markt zijn.

Liesbeth Spies (CDA) en Helma Nepperus (VVD) vrezen een enorme bureaucratie nu het Rijk zich verplicht heeft dat in 2010 alle produkten en diensten duurzaam moeten worden ingekocht. Aan tachtig ‘productgroepen’, van catering en elektra tot papier en schoonmaakartikelen, worden criteria gesteld.

Volgens Cramer kan het niet anders. Het Rijk haalt zich tal van juridische procedures op de hals, als aanbestedingen niet zorgvuldig genoeg blijken te zijn.

Reageer op dit artikel