artikel

Duurzame koffie van jubilerende branderij

Café

Hesselink introduceerde in april een ‘sustainable’ koffie, Fingerprinted geheten. Het idee voor deze duurzame koffie ontsproot aan een brainstormsessie over een blend ter ere van het 125-jarig bestaan van de koffiebranderij, die de Winterswijkse firma dit jaar het Hofleverancierschap opleverde.

Duurzame koffie van jubilerende branderij

De gedachte was een koffie te lanceren die toonaangevend zou zijn voor de volgende 125 jaar. De koffie is niet alleen duurzaam, ook de look & feel is nieuw. Kunstenaar Eric de Bruijn ontwikkelde een nieuw concept. Hij werd uitverkoren vanwege zijn kunstwerk Fingerprinted, dat te typeren is als ‘eigentijds, uniek, duidelijk, maar bovenal statement’.

De koffieblend Fingerprinted bestaat uit gecertificeerde Rainforest Alliance-koffie met daarop het Efico Foundation-logo. Dat staat voor de vier p’s van product (kwaliteit), price (juiste prijs voor producent), people (aandacht voor de gemeenschap) en planet (duurzame koffieproductie). Dankzij dit logo is het mogelijk een duurzaam project in een koffieproducerend land te steunen.

Hesselink verbindt zich ertoe zelf ook zo duurzaam mogelijk te werken en de CO2-uitstoot te beperken. De koffiebranderij maakt gebruik van groene energie (die in de toekomst zelf wordt geproduceerd), spaarverlichting en efficiënt brandstofgebruik door grotere hoeveelheden koffie per dag te branden. Dit voorkomt het onnodig opwarmen van de brander. Warmte die tijdens het branden vrijkomt, wordt gebruikt voor de verwarming van het pand.

Ook inzake transport doet Hesselink een stap in de goede richting. Het probeert koffie zo efficiënt mogelijk te bezorgen: één keer per twee weken in plaats van een keer per week, gecombineerd met een efficiënt bestelsysteem via internet.

www.hesselinkkoffie.eu

www.fingerprinted.eu

Reageer op dit artikel