artikel

Eregalerij Cafe Top 100 2011

Café

De beste cafés van het land komen in de Eregalerij. Na het winnen van de titel Café van het Jaar staat een bedrijf op deze pagina’s drie jaar in de schijnwerpers. De winnaar van 2010, De Beyerd in Breda, bevindt zich in het goede gezelschap van Café Jos in Nijmegen en De Wolthoorn uit Groningen.

Eregalerij Cafe Top 100 2011

Winnaar 2007

De Wolthoorn – Groningen

Groningen heeft veel moois te bieden op cafégebied. Maar zo mooi als De Wolthoorn tref je ze zelden. Drie jaar geleden werd het dan ook terecht gekroond tot Café van het Jaar. In de relatieve rust van de Eregalerij kon het de afgelopen jaren genieten van dit succes.

Zonder op de lauweren te rusten overigens, want de broers Arnold en Jeroen Ensing blijven deze baken van gastvrijheid, tradities en vaste gewoonten op hun eigen manier op koers houden. Tijdens de jongste WK-periode zien we Jeroen even het hoofd om de hoek steken van buurtcafé De Keyzer om een blik te werpen op de tussenstand. Zelf heeft hij een borrel achterin de zaak en op deze manier probeert hij op de hoogte te blijven. De drukte bij de buren wordt even later ook door het jurylid ingeruild voor de gastvrije, donkere ambiance van De Wolthoorn.

In dat café het bekende beeld. Verschillende gasten aan bar, tafel of bank, genietend van hun drankjes, het café en elkaar. De bediening als vanouds in stijlvol zwart met wit. De cafétradities worden er in ere gehouden zonder dat het oubollig overkomt.

Dat de jury destijds besloot De Wolthoorn uit te roepen tot Café van het Jaar, had alles te maken met de eigentijdse en gastvrije draai die Arnold en Jeroen aan dit klassieke café, sinds 1923, hebben gegeven.

Vader Herman Ensing neemt het bedrijf, dat bekend staat als niet bepaald het gemakkelijkste café van de stad, begin jaren ’90 over. Het heeft een reputatie als ‘rood nest’, met stamgasten die de zaak als hun persoonlijk bezit beschouwen en iedere vorm van verandering met argusogen bekijken. Langzamerhand komen de zoons op de voorgrond en sinds een paar jaar zijn ze volledig eigenaar. Ze slagen erin het klassieke karakter in stand te houden, maar combineren dit met perfect gastheerschap en een verfrissende draai aan de bedrijfsvoering.

De voorgevel mag dan een tikje gesloten ogen, maar over de drempel wordt iedere gast omhuld met de spreekwoordelijke warme deken en het oprechte gevoel welkom te zijn. Het cliënteel is een mix van (niet al te) jong en oud, mannen en vrouwen. Er kan worden gebiljart of gelezen aan de stamtafel, en wie in is voor een goed gesprek vindt aan de bar wel iemand die daarvoor in is.

Winnaar 2008

Café Jos – Nijmegen

Twee jaar na het winnen van de Café van het Jaar-titel wordt duidelijk dat Café Jos nog steeds met recht in de Eregalerij staat. Dit is gewoon één van de beste cafés van het land. Het ontvangen van het Gastvrijheidsbeeld was geen aanleiding achterover te leunen. Dit jaar werd de terrascapaciteit uitgebreid en kwamen er handhelds om al die mensen snel van een drankje te voorzien.

Er valt veel te kiezen. Eigenaar Martien Evers is Meesterschenker, draagt deze titel met verve en voert het concept ook nog steeds uit in zijn zaak. Of het nu gaat om wijn, bier, fris, gedistilleerd, thee of koffie, in alle gevallen is er uitgebreide keuze en is de presentatie optimaal.

Op het formulier lezen we dat Evers het personeel dit jaar liet trainen via internet. Een drankencursus op basis van het eigen assortiment. Slim. Het is de laatste twee jaar inderdaad wat drukker geworden, want het winnen van de titel zorgde voor veel nieuwe gezichten in de zaak. Op sommige momenten was het zelfs zo druk dat het bijna niet meer mogelijk was te werken volgens de eigen formule. Sommige vaste gasten konden al die nieuwkomers ook maar moeilijk verteren.

Nu dochter Malu, die al een aantal jaren in het café werkt, meer en meer taken overneemt, begint Café Jos aan zijn tweede leven. ‘Er worden zelfs personeelsvergaderingen gehouden’, merkt een jurylid verbaasd op. Ook het cliënteel ondergaat langzamerhand een voor dit type café noodzakelijke verjonging. Opvallend vaak komen er groepjes van de universiteit en ook het damesgehalte is volgens ons toegenomen.

Winnaar 2009

De Beyerd – Breda

De vaste gasten van De Beyerd waren bijna nog trotser op het behalen van de Café van het Jaar-titel dan de familie De Jongh zelf. Veertien jaar nadat de prijs voor de eerste keer in de wacht werd gesleept, mocht het Gastvrijheidsbeeld opnieuw in ontvangst worden genomen.

Wat een feest werd het! Met muziek, een kwinkslag, speeches en een enkele traan. Voor oud-eigenaar Piet de Jongh was er deze avond namelijk geen beter bewijs dan dat het stokje goed is doorgegeven aan zijn zoons Mikel en Orson de Jongh. Daags na de bekendmaking was het ook al druk in het café. Tientallen interviews moesten worden gegeven en al die reporters wilden maar één ding weten: Waarom is De Beyerd gekroond tot beste café van het land?

Het bedrijf imponeert inderdaad niet met een glimmend interieur en designmeubilair. Het zou ook maar afleiden van waar het om gaat: menselijk contact. Een bezoek aan dit Brabantse café is nooit vrijblijvend. Staand aan de bar om iets te bestellen, begint één van de gasten al snel een praatje. Of de barkeeper vraagt naar de voorkeur op biergebied. Nieuwsgierig als men is naar iedere nieuwkomer, en gedreven het iedereen naar de zin te maken. Het is de stille kracht van De Beyerd. Praat je over een café met een ziel, dan is dit er één.

Natuurlijk is er meer. Dit is ook één van de beste biercafés van het land. Piet de Jongh stond aan de basis van de Alliantie van Biertapperijen. Een aantal jaren geleden ging dan ook een heuse droom in vervulling met de opening van een eigen huisbrouwerij. Het gebrouwen Drie Hoefijzers Klassiek houdt de herinnering aan Breda als ‘brouwerijstad’ levend en is één van de best verkopende bieren in het café. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het restaurantgedeelte.

De Beyerd blijft onvermoeibaar als het erom gaat activiteiten te organiseren. Dit jaar vond de vijfjaarlijkse Barre Helletocht weer plaats. ‘Op zoek naar het biermysterie. Een feest voor en door de gasten’, schrijft De Jongh zelf. Gevraagd naar de verwachtingen voor 2011 is het antwoord simpel: ‘Het wordt weer een mooi jaar!’

Reageer op dit artikel