artikel

Koffiezettips

Café

Op deze pagina ziet u in één opslag alle koffiezettips van diverse barista’s.

Koffiezettips

Is de stol met koffiebonen bijna leeg aan het einde van de dag? Vul deze dan niet meer helemaal bij, maar alleen met de hoeveelheid die u nog verwacht nodig te hebben. In de stolp zijn de bonen in contact met zuurstof en dat gaat ten koste van smaak en aroma.

Let bij de keuze voor een koffiemerk niet alleen op de melange, maar ook op de brandingsgraad. Bij espressokoffie zijn vaak meerdere varianten voorhanden. Test de gekozen koffie op de eigen apparatuur. De hardheid van het water en de specifieke eigenschappen van de appartuur kunnen de koffie iets anders doen smaken.

Goede hygiëne is belangrijk voor een goede kop koffie. Reining daarom dagelijks de groepen om tot een constante kwaliteit te komen. Gebruik hiervoor een vloeibaar reiningsmiddel. Hierdoor wordt voorkomen dat de kleppen in de machine dicht gaan zitten. Spoel de filterdragers in elk geval wekelijks door met wat reiningingsmiddel zodat alle vetten en olieën verwijderd worden. Hierna wel goed schoonspoelen!

Zet de maalmolen op tijd stil zodat niet te veel gemalen koffie achterblijft. Zuig de molens regelmatig schoon. De kans op slijtage wordt hierdoor verminderd. De stolp van de molen mag alleen met warm water worden gereinigd. Dit haalt de vetten en oliën uit de bonen weg, maar laat geen smaak of geur achter.

Gemalen koffie verliest na vier uur ongeveer 50 procent van haar aroma’s. Zorg er daarom voor dat er zo min mogelijk gemalen voorraad in de molen zit. Mocht er toch water overblijven, dan is het verstandig om de koffie in een afgesloten bak in de koelkast te bewaren. De volgende dag op temperatuur laten komen en door de versgemalen koffie mengen.

Bij een koffiemolen met platte maalschijven is het verstandig deze schijven na ongeveer 400 kilo koffie te vervangen. De maalschijven zijn dan bot. Met als gevolg een naar bittertje in de koffie, omdat de bonen door de langere wrijvingstijd te heet worden. Dat een schijf aan vervanging toe is, is ook te voelen en te horen. Het malen duurt langer dan normaal en maakt meer herrie.

Het is belangrijk dat een koffiekopje voor het vullen even wordt voorverwarmd. Zo walst de koffie mooier in het kopje, en blijft inhoud langer warm.

Gebruik voor espressokoffie suiker dat erg fijn is gemalen. Dit lost makkelijker en snel.

De smaak van koffiebonen neemt zo’n tien dagen na het branden geleidelijk af. Bewaar koffiebonen daarom bij voorkeur in de vriezer.

Houd rekening met het soort gasten in uw zaak en het moment waarop u de meeste koffie serveert. In een chauffeurscafé, waar de bezoekers even willen bijkomen van een lange, vermoeiende rit, stelt u andere eisen aan koffie dan in een toprestaurant. Daar is het kopje koffie de afsluiting van een fijne maaltijd.

Koffie is een drank met een hoog bruto winstpercentage. Kiest u de juiste koffie voor uw bedrijf en biedt u voldoende variëteiten, dan neemt uw gast al snel een tweede kopje. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop.

Reageer op dit artikel