artikel

Nederlanders willen rookvrije horeca

Café

Eind vorige week volgden de berichten over een rookvrije horeca elkaar in razendsnel tempo op. Zo werd er een onderzoek gepresenteerd waarin Nederlanders hun wensen kenbaar maakten over een rookvrije horeca en overhandigde ant-rookclub Clean Air Now (CAN) duizenden handtekeningen om de Tweede Kamer te laten stemmen over rookverbod. We vatten het voor u samen.

Nederlanders willen rookvrije horeca

Uit het onderzoek blijkt ook dat 61 procent van alle Nederlanders het prettiger vindt als er niet gerookt wordt als ze een uitgaans- of horecagelegenheid bezoeken. De antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) heeft vrijdag 19 mei het eerste burgerinitiatief aangeboden aan voorzitter Frans Weisglas van de Tweede Kamer.

De organisatie wil dat de Tweede Kamer cafés en restaurants zo snel mogelijk rookvrij maakt. CAN heeft in twee maanden 65.000 handtekeningen verzameld. Het is sinds 1 mei mogelijk om als gewone burger een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen. Mensen moeten daarvoor onder meer 40.000 handtekeningen inzamelen.

Uit een onderzoek door bureau Flycatcher, dat is gelieerd aan de Universiteit Maastricht, blijkt dat 70 procent van de Nederlanders er weinig vertrouwen in heeft dat de horecabranche er in zal slagen het ontmoedigen van roken zelf te regelen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft met Koninklijke Horeca Nederland afgesproken dat eind 2008 driekwart van de cafés en alle restaurants een rookvrije zone moeten hebben.

Het onderzoek is gehouden onder vijfhonderd mensen, van wie 73 procent niet rookt en 23 procent wel. Bijna 80 procent van de ondervraagden heeft geconstateerd dat er in de horeca al maatregelen zijn getroffen om het roken of rookoverlast te beperken. Het gaat om afzuiginstallaties, verbodsborden en rookvrije zones. Twee derde van de ondervraagden heeft niet de indruk dat er minder wordt gerookt in cafés en discotheken.

Dit geldt niet voor hotels en restaurants, waar wel minder wordt gerookt, is de algemene conclusie. Een derde van de respondenten zou vaker een horecagelegenheid bezoeken als er niet meer gerookt zou worden.

Reageer op dit artikel