artikel

Patat stoofvlees met Westmalle Tripel

Café

Jeroen Steenwinkel houdt van bier, zowel in het glas als op het bord. In Bruxelles aan zee serveert hij dan ook veel gerechten met speciaalbier. Van saus van Iki bier tot stoofvlees met Westmalle.

Patat stoofvlees met Westmalle Tripel

Eten is op het strand steeds belangrijker geworden, vindt Steenwinkel. ‘Vroeger kwamen mensen om negen uur ’s ochtends en gingen ze om zes uur naar huis. Nu komen mensen later, en willen ze ook op het strand lekker een hapje eten.’

‘Onze Patat stoofvlees is een regelrechte hit. Mensen komen er speciaal voor. In dit gerecht is veel zelfgemaakt. Ook de friet. We krijgen van een lokale groenteboer de aardappelen gewassen en gesneden binnen, die bakken we zelf voor. Het vlees komt van de lokale slager. De stoofpot met Westmalle tripel maken we zelf. We zijn een simpel café, het hoeft allemaal niet te culinair. Dat past niet bij de sfeer. Gewoon lekker eten voor een goede prijs. Daghappen zijn er al vanaf €5,50.’

Ingrediënten voor vier couverts:

 • 600 g runderborstlap of magere runderlap

 • 3 g peper

 • 2 g zout

 • 30 g bloem

 • 600 g ui

 • 15 g olie

 • 2 g tijm

 • 3 blaadjes laurier

 • 3 nagels kruidnagel

 • 30 g azijn

 • 33 cl Westmalle Tripel

 • 600 g friet

 • 3 g bieslook

Bereiding:

– Snijd het vlees klein. Bestuif met 15 g bloem, peper en zout en schud goed door elkaar.

– Snijd ui in grove ringen. Steek kruidnagel in laurierbladeren. Snijd bieslook klein.

– Verhit olie in braadpan en bak vlees rondom bruin. Voeg rest bloem toe en laat even meebraden.

– Voeg uien, tijm en laurier met kruidnagel toe. Voeg daarna azijn en Westmalle toe. Zorg dat het vlees helemaal onder staat, voeg daartoe eventueel water toe (meer Westmalle is beter). Dek de pan af en laat ongeveer 3 uur stoven.

– Serveer met friet en eventueel salade. Garneer met bieslook.

Biersuggestie:

Bij het stoofvlees met Westmalle adviseert Steenwinkel een fris bier. In ieder geval geen Westmalle, dat vindt hij dubbelop. Op zijn kaart staat een Haarlems biertje: Jopen Koyt van brouwerij Jopen. Een kruidig bier met gruit, naar een recept uit 1407. De smaak is licht bitter, als een stout. Bij het stoofvlees zou ook een Leffe blond of een witbier goed passen, als mooi contrast bij de wat zware smaak van het vlees.

Reageer op dit artikel