artikel

Pilsoverzicht 2007

Café

Voor de tweede keer brengt Misset Horeca een overzicht van vrijwel alle tappilseners op de Nederlandse markt. Van de bekende A-merken tot de prijsvechters. De meest relevante informatie van liefst 23 pilsmerken op een rij. Tenzij anders vermeld zijn. De prijzen gelden vanaf 1 juni 2007 en zijn exclusief BTW.

Pilsoverzicht 2007

Alfa
<b>Biertype:</b> Pils.
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Zuiver en vol van smaak.’
<b>Brouwerij:</b> Alfa Brouwerij.
<b>Inhoud fusten:</b> 20 en 50 liter.
<b>Prijs per fust:</b> €69,50 per fust van 50 liter.
<b>Tankbier:</b> Nee. ‘Maar gaat er waarschijnlijk wel komen.’
<b>Glaswerk:</b> Ja.

Algemeen:

Vilten en uithangbord ook beschikbaar. Op een paar restaurants in de omgeving na, deed Alfa de laatste 25 jaar niets in de horeca. De focus van dit familiebedrijf was gericht op de thuisverbruiker. Aan die exclusiviteit kwam vorig jaar een einde toen Alfa haar premiumpils behalve in 20l-vaten ook in 50l-vaten ging aanbieden. Het door Alfa gebruikte water is afkomstig uit de eigen en gecertificeerde bron. Dit water is zo zuiver dat het zonder verdere bewerking de brouwketel in kan.

Volgens Alfa kan het bier relatief goedkoop worden aangeboden, omdat geen leningen worden afgesloten of tapinstallaties in bruikleen gegeven. Alfa zegt als eerste brouwerij in Nederland daarom ongeveer dezelfde literprijs te berekenen voor fust- en flessenbier. ‘Deze manier van werken slaat aan in de horeca en blijkt met name interessant voor cafés en restaurants met een jaarlijkse pilsomzet tot 200 hectoliter’, meldt de brouwerij. Vanaf de introductie van de 50l-vaten – in juni 2006 – is het volgens de Limburgse brouwerij hard gegaan en wordt Alfa al op bijna honderd punten door heel Nederland getapt.

Info: tel. (046) 443 28 88 of horeca@alfa-bier.nl.

Amstel
<b>Biertype:</b> Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Een ver doorgegist bier met een gematigd bittere smaak en een kenmerkend licht hoparoma.’
<b>Brouwerij:</b> Heineken Bierbrouwerijen.
<b>Inhoud fusten:</b> 20 (David), 30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust:</b> €42,70 (David), €84,25 (50 liter).
<b>Tank-/kelderbier:</b> Ja. Standaard 1000l-tanks, en 500 liter.
<b>Prijs per fust:</b> €1,73.
<b>Glaswerk:</b> Meerder glastypen. Standaard is de ‘tenor’ met een inhoud van 25 cl.
<b>Afnameverplichting:</b> Liberale contracten met opzegtermijn van twee maanden.

Algemeen

‘Amstel heeft een grote schare vaste liefhebbers. Gepositioneerd als een typisch vriendenbier wordt het net als Heineken ondersteund door reclamecampagnes op internet, televisie, radio en print. Het David-tapsysteem is ontwikkeld voor horecagelegenheden met een lagere bieromzet, maar die toch tapbier willen verkopen. Er is zowel een mobiele versie te leveren als een inbouwvariant. David is er ook voor Heineken en Brand. Amstel introduceerde eind mei een nieuw horecaconcept onder de naam Loca in Haarlem.

www.amstel.nl

Bavaria
<b>Biertype:</b> pilsener (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Mede door het gebruik van een klein percentage ongemoute granen bij de bierbereiding ontstaat een evenwichtig bier met een fijne, licht bittere smaak.’
<b>Brouwerij:</b> Bavaria nv.
<b>Inhoud fusten:</b> 20, 30 en 50 liter.
<b>Prijs:</b> €85,49 (50 liter).
<b>Tankbier:</b> Ja. Tanks met een inhoudsmaat variërend van 500 tot 5000 liter.
<b>Prijs per liter:</b> Geen opgave.
<b>Glaswerk:</b> ‘Bavaria blijft de originele inhoudsmaten van fluitje en vaasje hanteren. Drie jaar geleden werd een stapelbaar vaasje ontwikkeld. Door de verstevigde binnenring is glasbreuk tot een minimum beperkt.’
<b>Postionering:</b> Sterk A-merk met een eigentijdse en stoere positionering.

Algemeen:

Met een volume van bijna 6 miljoen hectoliter per jaar is Bavaria uitgegroeid tot Nederlands tweede bierbrouwerij. Bavaria wordt getapt in meer dan 2500 Nederlandse horecalocaties en geëxporteerd naar meer dan honderd landen. Als onafhankelijke brouwerij heeft Bavaria een unieke positie op de biermarkt. Door het hele brouwproces in eigen beheer te houden, is Bavaria altijd verzekerd van de beste kwaliteit bier. De brouwerij biedt de horecaondernemer een eigentijds serviceconcept met volop ruimte voor zelfstandig ondernemerschap. Innovatie staat hierbij hoog in het vaandel. Zo introduceerde Bavaria in 2006 o.a. een rvs-tapzuil met ingebouwde led-verlichting en de kledinglijn Bavaria Casual Wear. Sinds kort wordt het bier ook afgevuld in 20l-fusten die kunnen worden geplaatst in een compacte en gekoelde fustenkast.

www.bavaria.nl of tel. (0499) 42 81 11.

Bitburger
<b>Biertype:</b> Premium pils.
<b>Smaakomschrijving:</b> Hoppig, fris pils.
<b>Brouwerij:</b> Bitburger.
<b>Inhoud fusten:</b> 15, 20, 30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust:</b> Respectievelijk €30,07, €36,11, €49,14 en €76,57.
<b>Tankbier:</b> Nee.
<b>Glaswerk: </b>Ja. Van 0,2 tot 2 liter.
<b>Afnameverplichting:</b> ‘Als financiële inspanningen worden gedaan, mogen wij een afnameverplichting opleggen van tien jaar.’

Algemeen:

Vorig jaar door de consumentenbond nog verkozen tot lekkerste importpils. Volgens de brouwerij werd het afgelopen jaar in Nederland een omzetstijging gerealiseerd van 16 procent. Bitburger is mede-eigenaar van bierimporteur BSB en werkt voor landelijke distributie samen met zestien zelfstandige drankenhandelaren. ‘Wij zijn servicegericht. De klant is voor ons geen nummer.’ Sinds kort wordt ook Licher Weizenbier geïmporteerd, voorhanden in 0,5l-flessen en 30l-fusten.

Info: (0570) 54 18 36 of frans.hendriks@ bitburger.de

Brand
<b>Biertype: </b>Pils (5%).
<b>SmaakomschrijvingL</b>Karakteristieke en geraffineerde smaak met een aangename hopbitterheid en rijke afdronk.’
<b>Bouwerij: </b>Brand Bierbrouwerij.
<b>Inhoud fusten: </b>20 (David), 30 en 50 liter. Prijs per fust: €47,33 (David), €94,08 (50 liter).
<b>Tank/kelderbier: </b>Ja.
<b>Prijs: </b>€1,94 per liter.
<b>Glaswerk: </b>Meerdere glastypen. Standaard is de Frederik Edmond met een inhoud van 25 cl.
<b>Afnameverplichting:</b> Liberale contracten met een opzegtermijn van twee maanden.

Algemeen

Brand is binnen Heineken hét premium pilsmerk met een exclusieve uitstraling. Het wordt steeds vaker aangetroffen als tweede pilsmerk naast Heineken of Amstel. Twee jaar geleden door de lezers van Misset Horeca uitgeroepen tot lekkerste pils van Nederland. Het hopbittere Brand Up eindigde in de categorie ‘superpilseners’ op de eerste plaats.

Met Dubbelbock en Sylvester zijn een paar prima seizoensbieren in huis. De volmoutige Imperator behoort zelfs tot de oudste speciaalbieren van dit land. Brand wordt landelijk ondersteund door multimediale reclamecampagnes, maar heeft daarnaast een aparte en op Limburg gerichte campagne. In Amsterdam, Maastricht, Deventer en Den Bosch hebben verschillende Brand-cafés zich verenigd in de Brandslang. Brand is hoofdsponsor van Oerol, De Parade, Pink Pop en het Preuvenemint in Maastricht.

www.brand.nl

Budels
<b>Biertype:</b> Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving: </b>‘Zacht, maar vol van smaak.’
<b>Brouwerij: </b>Budelse Bierbrouwerij.
<b>Inhoud fusten: </b>20, 30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust: </b>Respectievelijk €36,15, €54,23 en €82,16.
<b>Tankbier: </b>Ja, 1000 liter. Beperkt tot een aantal zaken in de regio rond de brouwerij.
<b>Glaswerk: </b>‘Alle soorten glaswerk in huis.’

Algemeen:

Budels is één van de kleinere bij het Centraal Brouwerij Kantoor aangesloten brouwerijen. Naast pils wordt een flink aantal speciaalbieren gebrouwen. Natuurlijk drie seizoensbieren (Herfstbock, Meibock en Winterbier), daarnaast ook het amberbier Batavier, het hopbittere luxepilsener Parel en zelfs een type abdijbier, Capucijn. Vorig jaar zomer werd een witbier aan het assortiment toegevoegd, Witte Parel. Dit bier is, evenals Budels Biobier (pils) en Budels Honingbier gebrouwen uit biologisch verbouwde grondstoffen. Beide dragen het EKO-keurmerk. ‘Budels is uitstekend geschikt voor ondernemers die zich echt willen onderscheiden met een top pilsener’, zegt mede-eigenaar Carine Arts.

Info: www.budels.nl of (0495) 49 13 69.

Dommelsch
<b>Biertype: </b>Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> Lekker verfrissend pils.
<b>Brouwerij:</b> Dommelsche Bierbrouwerij.
<b>Inhoud fusten: </b>20 en 50 liter.
<b>Prijs per fust:</b> Respectievelijk €36,27 en €86,76.
<b>Tankbier:</b> 500 en 1000 liter
<b>Prijs: </b>€1,77 per liter.
<b>Glaswerk: </b>Ja, 22cl, 25cl, 35cl, 45cl.

Algemeen

Uitgebreide service- en merkondersteuning. De historie van Dommelsch gaat terug tot 1744. Als onderdeel van InBev heeft de brouwerij zich vanaf de jaren ’80 ontwikkeld tot een nationaal bekend merk. Het merk ondersteunt jong muzikaal talent met de concertreeks ‘Locals Only’ en is ook betrokken bij de ‘Clash of the Cover Bands’. Deze focus op muziek heeft het merk naar eigen zeggen geen windeieren gelegd. Een aantal gerenommeerde poppodia, onder andere Effenaar in Eindhoven en 013 in Tilburg, tappen inmiddels Dommelsch. Vanaf dit jaar biedt de brouwer horecaklanten de gelegenheid om via ‘Dommelsch Live Bookings’ live muziekacts in diverse genres te boeken tegen een sterk gereduceerde prijs.

Info: www.dommelsch.nl en www.dommelschlivebookings.nl

Grolsch
<b>Biertype: </b>Premium pilsner (5%).
<b>Smaakomschrijving: </b>‘Grolsch Premium Pilsner is een natuurlijk gerijpt bier met een uitgesproken, hopbitter, karakter. De 45cl-beugelfles is beeldbepalend voor Grolsch.’
<b>Brouwerij:</b> Koninklijke Grolsch.
<b>Inhoud fusten: </b>15, 30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust: </b>€89,73 (50 liter).
<b>Tank/kelderbier:</b> Ja.
<b>Prijs per liter: </b>€1,84.
<b>Glaswerk: </b>Groot assortiment. Grolsch adviseert horecaondernemers het 25cl-schoutglas (stapelbaar). Ook een 35cl-versie van dit glas is voorhanden.
<b>Afnameverplichting:</b> ‘Bij het doen van een financiële inspanning bij een horecabedrijf mogen wij een afnameverplichting afsluiten van vijf jaar.’

Algemeen

Grolsch voert in Nederland naast het Premium Pilsner ook Herfstbok, Lentebok, Lemon 2.5, Het Kanon, Premium Malt en Oud Bruin. Vorig jaar zijn daaraan toegevoegd Premium Blond en Premium Weizen, en de vertegenwoordiging van Grimbergen (landelijk) en Leeuw-bier (in de horeca boven de grote rivieren).

‘Grolsch richt zich op het premium segment van de markt. Het sterke merk staat daarbij centraal. De kracht van het merk vindt zijn oorsprong in ‘Vakmanschap is Meesterschap’ en in de unieke beugelfles. Daarnaast heeft Grolsch begin dit jaar wereldwijd de nieuwe groene fles geïntroduceerd. Met deze nieuwe fles onderscheidt het zich naar eigen zeggen nadrukkelijker op de biermarkt en wordt de premium status onderstreept.

Grolsch zegt de groeien in de Nederlandse horeca als gevolg van de creativiteit en het enthousiasme dat aan de dag wordt gelegd bij het maken van afspraken. Ondernemers die kiezen voor Grolsch, maken volgens de brouwer een keuze voor kwaliteit. Naast het leveren van goed bier betekent dit ook vakkundig advies, intensieve begeleiding en vooruitstrevende service. ‘Samenwerking op gelijkwaardige basis is voor Grolsch van groot belang en de ondernemer kan daar zijn voordeel mee doen. Bij Grolsch ben je nog bijzonder.’

Info: www.grolsch.nl, (053) 483 34 15 of info@grolsch.nl

Gulpener
<b>Biertype: </b>Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Zuivere, frisse hoofdsmaak, iets bitter in de afdronk.’
<b>Brouwerij: </b>Gulpener Bierbrouwerij.
<b>Inhoud fusten: </b>30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust: </b>€59,10 en €90,35.
<b>Tankbier:</b> Ja, 1000 liter.
<b>Prijs: </b>€189,- per 100 liter.
<b>Glaswerk: </b>Ja. Allerlei typen glazen aanwezig.

Algemeen

‘Gulpener kiest bewust voor een andere benadering van het product bier als zodanig’, zegt directeur John Halmans. ‘Wij kiezen voor duurzaamheid. Doen veel inspanningen om een in alle opzichten goed bier te brouwen. Met eigen en milieuvriendelijk geteelde grondstoffen uit de omgeving. Dat is iets duurder, maar die extra kosten nemen we voor eigen rekening. Ons bier is daardoor nauwelijks duurder dan andere merken. Wat me maken, is een hoogwaardig en authentiek bier afkomstig uit Limburg. Ons merk heeft daardoor voor de ondernemer een grote toegevoegde waarde. Natuurlijk is voor ons rendement belangrijk, maar los van het financieel economische aspect voegen we ook een milieucomponent en het sociale element toe. Wij groeien in een stabiele markt. Een groeiende groep ondernemers voelt zich aangesproken door ons beleid. Wat wij willen, is een samenwerking creëren op basis van een gemeenschappelijk belang en wederzijds vertrouwen. Mensen voelen zich thuis bij Gulpener. Brouwerij, merk, mensen en afnemers worden één geheel. Gulpener wil zich graag profileren als een brouwerij waar de menselijke maat een zeer belangrijke graadmeter is.’

Verder: Gulpener Korenwolf werd twee jaar geleden door de lezers van Misset Horeca verkozen tot lekkerste witbier. Ook van Gulpener is het luxepils Chateau Neubourg, en verder wordt een scala aan seizoens- en speciaalbieren gebrouwen. Met Gulpener Dort heeft de brouwerij één van de oudste Nederlandse speciaalbieren in huis. Recent werd een rosébier geïntroduceerd. In oktober start de brouwerij met de installatie van een nieuwe bottellijn.

Info: www.gulpener.nl of 043-4507575

Heineken
<b>Biertype: </b>Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Een volmoutig kwaliteitsproduct met een fruitige neus en een soepele, aangenaam bittere smaak.’
<b>Brouwerij:</b> Heineken Brouwerijen.
<b>Inhoud fusten: </b>20 (David), 30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust:</b> €44,02 (David), €87,59 (50 liter).
<b>Tank/kelderbier: </b>Ja, standaard 1000l-tanks, of 500 liter.
<b>Prijs per liter:</b> €1,81.
<b>Glaswerk: </b>Ja, meerdere glastypen. Standaard is de galaxy met een inhoud van 25 cl.
<b>Afnameverplichting: </b>Liberale contracten met opzegtermijn van twee maanden.

Algemeen

‘Naast effectieve sales promotions en landelijke multimediale campagnes verzorgt Heineken Brouwerijen voor haar relaties (ook Amstel en Brand) Masterclasses: trainingen voor het barpersoneel op kwaliteit, gastheerschap en traffic. Tot nu toe werden al 18.000 medewerkers getraind. Verder heeft de brouwerij eigen horeca-architecten in huis. Ook is er Horeca City, een inspirerende omgeving met acht ‘real life’ horecagelegenheden in de Heineken-vestiging in Amsterdam Sloterdijk.’

Afgelopen jaar introduceerde Heineken diverse innovaties, waaronder Heineken Xtra Cold (bier op -1 graden).

Info: www.heineken.nl

Hertog Jan
<b>Biertype:</b> Premium pils (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> Krachtig pils met volle smaak en fijne afdronk.
<b>Brouwerij: </b>Hertog Jan Brouwerij.
<b>Inhoud fusten: </b>20 en 50 liter.
<b>Prijs:</b> Respectievelijk €41,74 en €97,34.
<b>Tankbier: </b>500 en 1000 liter.
<b>Prijs: </b>€1,97 per liter.
<b>Glaswerk: </b>Ja, 20cl, 25cl, 35cl.

Algemeen

Uitgebreide service- en merkondersteuning. Onder de vlag van Hertog Jan wordt ook een aantal speciaalbieren gebrouwen, waaronder een Lentebock en Bockbier. Het zware ‘Grand Prestige’ werd twee jaar geleden door de lezers van Misset Horeca gekozen tot het smakelijkste zware bier in de verkiezing die werd georganiseerd ter gelegenheid van het 100e Rondje Bier. Dit zware bier is één van de vier speciaalbieren in het Hertog Jan Flextap-programma. Hiermee heeft de ondernemer iedere drie maanden een nieuw bier op de tap. Naast Grand Prestige zijn dat Karakter, Lentebock en Herfstbock. De bieren worden promotioneel breed ondersteund op de horecavloer.

Info: www.hertogjan.nl

Jupiler
<b>Biertype:</b> Pils.
<b>Smaakomschrijving:</b> Lekker verfrissend pils uit België.
<b>Brouwerij:</b> Jupiler Brouwerij.
<b>Inhoud fusten: </b>20 , 30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust: </b>Respectievelijk €38,42, €57,72 en €86,94.
<b>Tankbier: </b>500 en 1000 liter
<b>Prijs: </b>€1,80 per liter.
<b>Glaswerk: </b>Ja, 25cl, 33cl, 50cl.

Algemeen:

Uitgebreide service- en merkondersteuning. Het snelst groeiende Belgische biermerk in Nederland. Neemt bij veel cafés de plaats in van Oranjeboom, maar weet ook ‘nieuwe’ kasteleins voor zich te winnen. Het merk onderscheidt zich dan ook qua uitstraling en heeft – zeker in sommige delen van het land – nog een tamelijk exclusief karakter.

Info: www.inbev.nl.

Kroon
<b>Biertype:</b> Pilsener (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Lichtblonde kleur, lichtbittere smaak.’
<b>Brouwerij: </b>Na sluiting van brouwerij de Kroon in Oirschot, is brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot aangepast om het Kroon-pilsener te brouwen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de oude Kroon-receptuur.
<b>Inhoud fusten:</b> 20, 30 en 50 liter. Kroon is alleen op fust leverbaar.
<b>Prijs:</b> Geen opgave-
<b>Glaswerk: </b>Fluitje en vaasje.

Algemeen

Kroon is een premium pilsener met een rijke historie die wordt voortgezet bij brouwerij de Koningshoeven. Kroon wordt bij een selectief aantal horecalocaties getapt. Ondersteuning: Kroon-bier heeft veel materialen beschikbaar voor een perfecte bierbeleving bij de horecalocatie, variërend van glaswerk en bierviltjes tot reclame-uitingen.

Keizerskroon
<b>Biertype: </b>Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving: </b>‘Fris en subtiel pilsener van hoge kwaliteit.’
<b>Brouwerij:</b> ‘Wij laten ons bier brouwen bij de beste brouwerijen van Zuid-Nederland.’
<b>Inhoud fusten:</b> 20, 30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust: </b>Respectievelijk €39,-, €52,75 en €81,-.
<b>Tankbier:</b> Ja. ‘Tanks van 1000 liter.’
<b>Prijs per liter: </b>€1,80.
<b>Glaswerk: </b>Fluit, Amsterdammer, stapelglas en voetglas.
<b>Afnameverplichting:</b> Nee. ‘Wij prediken vrijheid en blijheid.’

Algemeen:

Keizerskroon is het biermerk van groothandel Sligro. Het werd begin 2006 geïntroduceerd en doet het naar eigen zeggen erg goed bij eetcafés en restaurants waar bier niet de hoofdmoot van de omzet is en die door de groothandel toch al regelmatig worden beleverd. Naast glazen is volop promotiemateriaal verkrijgbaar. Ook is er Keizerskroon witbier – voorhanden in fusten van 20 liter (€41,-) – en Oud Bruin.

Info: www.keizerskroonbier.nl of (0413) 34 35 00.

Leeuw
<b>Biertype:</b> Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> Karaktervol. Fris, tikje kruidig.
<b>Brouwerij: </b>Haacht.
<b>Inhoud fusten:</b> 30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust: </b>€88,70 (50 liter).
<b>Tankbier: </b>Ja, tanks van 1000 liter. ‘Maar we hebben geen behoefte aan groei in dit segment. Liever veel kleine klanten, dan één grote.’
<b>Prijs per liter: </b>‘Er zijn maar een paar tankklanten. We hanteren geen eenheidsprijs.’
<b>Glaswerk:</b> Meerdere soorten.

Algemeen

Leeuw-pils komt van origine uit Valkenburg, maar wordt sinds twee jaar gebrouwen bij ‘moeder’ Haacht in België. Hierdoor is Leeuw geen lid meer van het Centraal Brouwerij Kantoor. De distributie boven de grote rivieren wordt verzorgd door Grolsch, waardoor geleidelijk veel Leeuw-cafés overstappen op het bier uit Enschede. Leeuw heeft zich geconcentreerd op Zuid-Nederland en de ambitie om daar te groeien in de horeca. Ondertussen laat een belangrijke distributeur van dit bier, Bier & Co in Amsterdam, weten dat het volume in de hoofdstad weliswaar daalt, maar dat er af en toe toch nog nieuwe punten bijkomen.

Info: www.leeuwbier.nl of (043) 609 88 88.

Lindeboom
<b>Biertype:</b> Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> Fris moutig, licht hoppig.
<b>Brouwerij:</b> Lindeboom Bierbrouwerij bv, Neer (L).
<b>Inhoud fusten:</b> 20, 30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust:</b> Respectievelijk €36,52, €54,88 en €83,43.
<b>Tankbier:</b> 1000 liter.
<b>Prijs per liter: </b>€1,74.
<b>Glaswerk: </b>Pijpje, voetglas, pul en tulpglas.

Algemeen

‘Lindeboom Bierbrouwerij is een zelfstandige familiebrouwerij met een eigen karakter. De brouwerij kenmerkt zich door persoonlijk contact, vooral in de rol van klassiek ondersteunende brouwer in relatie met de afnemers die veelal tot de horecabranche behoren. Lindeboom verbindt zich met de omgeving waarin ’t Bier van Hier wordt gebrouwen en geschonken, en heeft hart voor zijn drinkers. Vier generaties Geenen volgden elkaar sinds 1870 op in de traditie om in koperen ketels bier te brouwen, en deze missie wil men tot in de verre toekomst blijven voortzetten.’

Naast pils maakt Lindeboom diverse speciaalbieren: Gouverneur Blonde en Brune, Herfstbock, Oud Bruin, Venloosch Wit en Venloosch Alt. Recent werd het met gagel gebrouwen Elfenbier aan het assortiment toegevoegd.

Info: www.lindeboom.nl of (0475) 59 29 00.

Maes
<b>Biertype:</b> Pils (4,9%).
<b>Smaakomschrijving: </b>Maes is een verfrissend blond pils, vol van smaak en met een aangename bitterheid. Het karakter wordt bepaald door een zorgvuldige selectie van granen. Het bier van lage gisting ondergaat een unieke koude filtering.
<b>Brouwerij:</b> Alken Maes (sinds juni 2000 onderdeel van Scottisch & Newcastle).
<b>Inhoud fusten:</b> 30 en 50 liter.
<b>Prijs per fust:</b> €51, 28 en €78,50.
<b>Tankbier: </b>Ja.
<b>Prijs per liter:</b> €1,75.
<b>Glaswerk:</b> Maes-voetglas 25 cl, Maes-glas ribbel 25 en 33 cl en Maes-glas conisch 25 cl.

Algemeen

Alken-Maes is sinds de jaren ’90 met zijn pils op de Nederlandse markt. In België de nummer 2 na Inbev met een marktaandeel van 16 procent. Recent werd ook Maes Super Chilled geïntroduceerd: een ‘ijzige’ tapzuil waarmee de Maes nog frisser en beter smaakt. Maes wordt op de markt gebracht door Bier Import Nederland. Ook importeur van Mort Subite, Hapkin, Judas, Brugs Wit, Fosters, Kronenburg, Ciney, Watneys en Tourtel.

Steenberge Pilsener
<b>Biertype:</b> Pilsener.
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Gangbaar, doordrinkbaar pilsener.’
<b>Brouwerij:</b> Van Steenberge (Bios), Ertvelde België.
<b>Inhoud fusten: </b>20, 30 en 50 liter (ook kratten 24 x 25 cl.).
<b>Prijs per fust:</b> Respectievelijk €31,50, €45,- en €65,-.
<b>Tankbier:</b> ‘Daarmee zijn we druk bezig. Hopelijk nog dit jaar.’
<b>Glaswerk:</b> Ja. Fluitjes, voetglazen en Amsterdammers.

Algemeen

Steenberge Pilsener wordt gebrouwen door brouwerij van Steenberge te Ertvelde en geïmporteerd door Multi Bier uit Asten. Drie jaar geleden is Steenberge Pilsener in Nederland geïntroduceerd, sinds de presentatie van het merk op de afgelopen Horecava is het volgens vertegenwoordiger Rico van Mourik ‘ongelooflijk hard gegaan’. Hij voegt er aan toe dat Steenberge wil worden gezien als een kwalitatief bier met een goede merkuitstraling voor een aantrekkelijke prijs. Distributie vindt plaats via zelfstandige agenten. Steenberge Pilsener is ongepasteuriseerd, hetgeen ten goede komt aan de smaakbeleving zonder afbreuk te doen aan de houdbaarheid. Ondernemers die het bier willen tappen, kunnen naast promotionele ook voor taptechnische ondersteuning terecht bij Multi Bier. Recent werd een witbier geïntroduceerd: De Witte van Steenberge. Ook een Rosébier wordt snel aan het assortiment toegevoegd.

Info: www.steenberge.nl of info@steenberge.nl.

Warsteiner Premium pilsener
<b>Biertype:</b> Pils (4,8%. ‘Net iets minder dan gebruikelijk. Hierdoor krijgt het pils de eigenschap die Duitsers betitelen als bekömmlich.’).
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Heerlijk fris, zacht pilsener met volle royale schuimkraag die hoog boven het glas torent.’
<b>Brouwerij: </b>Warsteiner Brauerei (Duitsland).
<b>Inhoud fusten: </b>20, 30 en 50 liter
<b>Prijs per fust: </b>Respectievelijk €47,28, €61,25 en €90,96.
<b>Tankbier:</b> In nabije toekomst.
<b>Glaswerk:</b> Een assortiment glaswerk van zuiver kristal. Kenmerkend en onderscheidend is het kristallen tulpglas met de gouden rand.

Algemeen

‘Warsteiner onderscheidt zich door de kwaliteit van haar pilsener en de exclusieve uitstraling van het merk. Aanpassingen aan de biertechniek zijn niet nodig om Warsteiner te tappen.’

Binnenkort wordt gestart met de distributie van König Ludwig Weisenbier in nieuwe 33cl-fles.

Info: www.warsteiner.nl, info@warsteiner.nl of (0344) 63 84 00.

Binq
<b>Biertype:</b> Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Fris, met een milde bitterheid en licht moutig. Smaak ligt tussen Brand en Jupiler.’
<b>Brouwerij: </b>Roman (België).
<b>Inhoud fusten: </b>30 en 50 liter.
<b>Prijs: </b>Respectievelijk €37,- (€35,-) en €59,- (€56,50). De prijzen tussen haakjes gelden voor de Drinks Drive Inn’s (Cash & Carry’s) van Bier & Co. Kijk voor adressen op de site.
<b>Tankbier: </b>Nee.
<b>Glaswerk:</b> Nog niet. ‘Wordt wel overwogen.’

Algemeen

Tapruiters zijn beschikbaar. Bier & Co Amsterdam heeft met BinQ een laaggeprijsd pils in huis dat volgens deze bierimporteur onder de eigen naam Roman in land van herkomst België de status heeft van een premium pils. Volgens directeur Ruud Epema heeft de naam Binq geen echte betekenis, al zou het de afkorting kunnen zijn van ‘Best in Quality. ‘BinQ is voor ons een serviceproduct. Er is veel vraag naar een laaggeprijsd pils. Het is een feit dat de bekende merken erg duur zijn. Omdat de kortingen, financieringen en de prijs van de bierinstallatie ingebakken zitten in de bierprijs. Dat soort dingen doen wij niet.’

Info: www.bierenco.nl of (020) 480 20 00.

Horecabier
<b>Biertype:</b> Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Een prettig herkenbare smaak.’
<b>Brouwerij:</b> ‘Gerenommeerde Nederlandse brouwerij.’
<b>Inhoud fusten:</b> 30 en 50 liter.
<b>Prijs: </b>€38 en €54,50.
<b>Tankbier: </b>Nee.
<b>Glaswerk:</b> Nee.

Algemeen

Horecabier.nl afficheert zich als ‘de Easyjet onder de bieren’.

Info: www.horecabier.nl of (06) 49 11 43 27.

Olm
<b>Biertype:</b> Pils (5%).
<b>Smaakomschrijving:</b> ‘Gemakkelijk en fris doordrinkbaar. Klein bittertje in de afdronk.’
<b>Brouwerij:</b> ‘Recent overgestapt op andere brouwerij. Welke? Dat maken we in een later stadium bekend.’
<b>Inhoud fusten:</b> 30 en 50 liter.
<b>Prijs:</b> Resp.€ 40,- en € 60,- .
<b>Tankbier:</b> Nee.
<b>Glaswerk:</b> Ja.

Algemeen

Vilten, parasols, afschuimers etc. zijn leverbaar. Ook is een witbier verkrijgbaar: de Witte van Olm. Olm afficheert zich niet als een goedkoop biermerk. ‘We hanteren gewoon een ander prijsbeleid. Met een horecaprijs die gelijkwaardig is aan die in de supermarkten.’

In oktober moet Olm ook van fles en blik verkrijgbaar zijn.

Info: www.olmbrouwerij.nl of (036) 540 24 06.

Q Pilsener
<b>Biertype: </b>Pils (5% alc.).
<b>Smaakomschrijving: </b>‘Tussen Amstel en Brand in. Een echt consumentenbier.’
<b>Bouwerij:</b> Riva (België).
<b>Inhoud fusten: </b>30 en 50 liter.
<b>Prijs:</b> Respectievelijk €45,30 en €65,30.
<b>Tankbier:</b> Ja. ‘Plug and play’-systeem. Door Duo Tank ontwikkeld systeem bestaande uit drie 250l-tanks dat eenvoudig en snel is te installeren. Tanks worden bijgevuld door eigen aanhanger.
<b>Prijs per liter: </b>€1,30.
<b>Glaswerk:</b> Ja.

Algemeen

Q Pilsener heette vorig jaar nog Docq. Directeur Ritchie Franse moest de naam wijzigen na een juridisch geschil. De sterke punten van Q Pilsener zijn volgens Franse dat het wordt gebrouwen bij een goede brouwerij. ‘We zijn niet de goedkoopste, maar ook niet duur.’ Ondernemers die het bier willen tappen, worden eventueel voorzien van een nieuwe tapinstallatie. ‘We doen eigenlijk alles, behalve geld lenen.’

Q Pilsener wordt bij 90 tot 110 cafés verkocht, als hoofdmerk of als tweede pils. Bij de groothandels Hanos en Kweker wordt Q Pilsener aangeboden als huismerk. Docq-klanten die witbier willen, krijgen Riva’s Dentergems Wit geleverd. Daarnaast wordt ook speciaalbier Jan van Gent geleverd.

Info: www.pilsener.nl, West- en Noord-Nederland (06) 46 29 31 34, Zuid-Nederland (06) 54 30 88 74.

Reageer op dit artikel