artikel

Twintig redenen om bier te drinken

Café

Het blijft een eeuwige twist: is alcohol in het algemeen en bier in het bijzonder wel goed voor de gezondheid? In Duitsland werden tijdens de recent gehouden ‘Dag van het Bier’ twintig argumenten op een rij gezet die moeten aantonen dat bier drinken allesbehalve ongezond is. Proost!

Twintig redenen om bier te drinken

Bier is goed tegen hartinfarcten

Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct dan geheelonthouders. 0,5 liter per dag geldt als maatstaf.

Bier beschermt tegen een beroerte

De bestanddelen van bier voorkomen dat bloed gaat klonteren.

Bier is goed voor de bloeddruk

Artsen uit Nederland en van de universiteit van Harvard hebben aangetoond dat een gematigd bierverbruik de bloeddruk onder controle houdt, aldus het Laatste Nieuws.

Bier kan diabetes verhinderen

Bierdrinkers hebben zelden te kampen met suikerziekte (diabetes mellitus).

Bier verbetert het geheugen

Bierdrinkers maken minder kans op Alzheimer en dementie.

Bier bezorgt je stevige botten

Bier heeft een positieve invloed op je beenderengestel en beschermt tegen osteoporose.

Bier laat je langer leven

Wie een of twee glazen bier per dag drinkt, leeft langer.

Bier is goed tegen diarree

De microculturen in bier bestaan uit azijn en melkzuren. Deze stoffen beperken de cultuur van darmkiemen die diarre veroorzaken.

Bier helpt tegen stress

Onderzoekers van de universiteit van Montreal hebben vastgesteld dat een paar glazen bier per dag de druk op het werk doen afnemen. Niet-drinkers zouden met meer stress te kampen hebben.

Bier voorkomt nier- en galstenen

Finse onderzoekers beweren dat het magnesiumgehalte in 0,5 liter bier het risico op nierstenen met 40 procent doet afnemen.

Bier helpt tegen slaapstoornissen

Hop is een natuurlijk kalmeringsmiddel. ’s Avonds een glas bier drinken, blijkt een afdoend slaapmiddel te zijn.

Bier kan je beschermen tegen kanker

Bier bevat polyfenolen die de groei van tumoren in toom houden.

Bier zorgt voor een schone huid

Bepaalde vitaminen in bier regenereren de huid en zijn goed voor de opbouw van pigment. Je huid wordt gladder en meer flexibel.

Bier is goed tegen verkoudheden

Wie warm bier drinkt, is minder snel verkouden. Warm gerstenat bevordert de bloedsomloop en de ademhaling, helpt tegen gewrichtspijn en versterkt je immuunsysteem. Tip: verwarm een flesje au-bain-marie en leng aan met vier lepels honing.

Alcoholvrij bier beschermt zwangere vrouwen

Een gebrek aan foliumzuur kan een oorzaak zijn van vroeggeboorte en misvormingen van de foetus. Een liter bier bevat meer dan onze dagelijkse behoefte. Alcoholvrij bier is bijgevolg een aanrader voor zwangere vrouwen.

Bier scherpt de eetlust aan.

De bestanddelen van hop, het koolzuur en de alcohol in bier stimuleren de spijsverteringssappen en stimuleren de eetlust.

Bier voorkomt maagzweren

1,5 liter bier per week remt de aangroei van bacteriën (helicobacter pylori) die een ontsteking van de maagwand kunnen veroorzaken, waardoor het risico op maagzweren afneemt.

Bier is een snelle dorstlesser

De bestanddelen van bier zorgen ervoor dat je dorst sneller wordt gelest dan wanneer je een glas helder fris water drinkt.

Bier helpt je afvallen

Studies tonen aan dat mensen die met mate bier drinken, minder overgewicht vertonen dan niet-drinkers. Bier bevordert immers de stofwisseling. Een glas bier bevat bovendien minder calorieën dan bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid appelsap.

Bier zorgt voor mooier haar

Bier bevat mineralen en vitaminen die je haar verzorgen. Een ‘bierspoeling’ geeft je haar meer kracht en volume. En geen panie: de biergeur is na enkele minuten vervlogen.

Reageer op dit artikel