artikel

Veertien redenen om wijn te drinken

Café

Wat doet wijn precies met het lichaam? Veertien positieve redenen voor uw gasten om een flesje huiswijn open te trekken. Wist u bijvoorbeeld dat wijndrinkers de helft minder kans lopen op staar?

Veertien redenen om wijn te drinken

Hersenen

Volgens een onderzoek van de Harvard Universiteit uit 2003 hebben mannen die per dag 1 of 2 glazen rode wijn drinken 40% minder kans op een herseninfarct. Een recenter onderzoek wijst uit dat rode wijn in combinatie met pure chocolade en thee ouderen tegen dementie helpt te beschermen.

Ogen

IJslandse onderzoekers ontdekte dat wijndrinkers de helft minder kans lopen op staar.

Keel

Mensen die tussen de 7 en 14 glazen wijn per week drinken hebben 56% minder kans op een slokdarmerosie door maagzuur, een aandoening die vaak aanstichter is van slokdarmkanker.

Longen

Mannen die rode wijn drinken hebben minder kans op longkanker. De nietrokers die 2 glazen per dag drinken daarvan hebben 4% minder kans daarop dan nietdrinkers! Rokers die drinken hebben ook minder kans op longkanker, maar uiteraard lopen ze een groter risico dan nietrokers.

Borst

Verschillende studies tonen aan dat wijn de kans op borstkanker vergroot. Toch spreken sommige studies elkaar tegen of het nuttigen van 1 of 2 glazen per dag ook een risico vormt. In 2008 kwam er uit een onderzoek dat resveratrol de stowisseling van oestrogeen onderdrukt en daarmee de cellen beschermen tegen kanker.

Hart

In het bijzonder is het rode wijn die 60% het risico op hartaanvallen en aderverkalking verlaagt. Ook hier was het Harvard die ontdekte dat mannen met hypertensie 30% minder risico lopen op een hartaanval door het drinken van 1 of 2 glazen wijn per dag.

Lever

Overmatig gebruik van alcohol heeft een zeer negatief effect op de lver. Daarentegen verwijzen studies ook dat alcohol de lever helpt beter haar werk te doen in het afbreken van vet.

Maag

In Israël ontdekte men dat wijn bepaalde stoffen in rood vlees neutraliseert, de spijsvertering bevordert en daarmee de kans op de aderverkalking, type 2 diabetes en darmkanker verkleint.

Schildklier

Spaanse onderzoekers bewezen dat een Mediterraan dieet inclusief matige wijnconsumptie tot wel 83% het risico verlaagt op het krijgen van type 2 diabetes. Datzelfde dieet, met wijn dus, schijnt type 2 diabetespatienten te helpen hun stofwisseling beter te reguleren.

Eierstokken

Uit Australië leert men ons dat vrouwen die 2 glazen wijn drinken de helft minder risico lopen dan vrouwen die niet drinken of die bier of sterke drank drinken.

Darmen

Witte wijn vermindert met 12% de kans op darmkanker. Uit datzelfde onderzoek van de Stone Brook University blijkt dat rode wijn de kans daarop met zelfs 68% vermindert.

Benen

De kans op aderverkalking wordt bij 55-plussers aanzienlijk vermindert door de consumptie van 1 of 2 glazen wijn per dag.

Verkoudheid

Eigenlijk is de consumptie van alcohol bij verkoudheid niet goed omdat het de kans op uitdroging zou vergroten. Spaanse onderzoekers bewezen dat proefpersonen die 8 tot 14 glazen wijn per week dronken de helft minder kans liepen op een verkoudheid.

Griep

De Universiteit van South Carolina heeft in rode wijn het stofje quercetine gevonden. Quercetine geeft het lichaam meer weerstand na een pittige workout waarbij de longen stevig gebruikt zijn.

Reageer op dit artikel