artikel

Verrassende winnaar ‘EK Bier

Café

Uniek. Pilseners uit alle (zestien!) deelnemende landen van het EK voetbal bij elkaar voor een test, georganiseerd door Misset Horeca. Van Tyskie uit Polen tot Superbock uit Portugal tot Obolon uit de Oekraïne. De winnaar van dit ‘EK Bier’ is een verrassende.

Verrassende winnaar ‘EK Bier

Als bakermat van het pils – waar het in 1842 voor het eerst in Tsjechië werd gebrouwen – is Europa nog steeds de wereldwijde koploper als het gaat om de consumptie van dit ondergistende bier. Het wordt in ieder Europees land gebrouwen en overal is wel een nationaal merk te vinden dat de boventoon voert. Dat geldt ook voor de zestien landen die vanaf 8 juni deelnemen aan het EK Voetbal. Welk bier zou het beste zijn?


Via een intensieve zoektocht werden de zestien bieren bijeen gesprokkeld om ze vervolgens op de redactie te proeven. Ze worden ingedeeld in de poules zoals die van het komend EK voetbal in Polen en de Oekraïne.


Het resulteert in vier poulewinnaars, plus twee duidelijke outsiders. Pilsner Urquell, Carlsberg, Mahou, Kronenbourg 1664, Obolon en Tyskie. Die laatste twee komen respectievelijk uit de organiserende landen Oekraïne en Polen, maar vallen wel af in de tweede (proef)ronde.


Van de vier die overblijven is er even twijfel over de nummers 4 en 3. Na nog een slok wordt besloten het Spaanse Mahou op 4 te plaatsen en hiermee tot winnaar van de Fair Play Cup uit te roepen. Op drie het Deense Carlsberg. Net daarboven, op 2, het Tsjechische Pilsner Urquell. De verrassende winnaar is Kronenbourg 1664 uit Frankrijk. Wat betreft dit EK in pilseners dus een opmerkelijke uitkomst.


Poule A


Polen / Tyskie

Tyskie lijkt in alles op het stereotype van de Poolse voetballer. Tikje bonkig, weinig subtiel. ‘What you see is what you get’ lijkt ook dit bier uit te stralen, dat de officiële sponsor is van de nationale ploeg. Gebotteld in een stevige halveliterfles is dit het type robuuste verdediger. Waar je als spits drie keer omheen moet en als je denkt hem eindelijk gepasseerd te zijn, degene is die op de doellijn de bal weer loeihard het veld injaagt. Voor een pils stevig in de alcohol (5,6%) en vol van smaak. De doordrinkbaarheid is hierdoor wel wat minder, althans voor wie niet uit Polen komt…


Griekenland / Mythos

Het meest verkochte pils in Griekenland is het oer-Hollandse Amstel. Maar nu onze eigen ‘Prins pils’ hier recent een villa kocht, zouden wij de Griekse Mythos-brouwer willen adviseren een kratje af te leveren bij de voordeur om aan te tonen dat de Grieken zelf prima brouwen. Mythos (5% alcohol) is gebotteld in een fraaie fles en eenmaal uitgeschonken behept met een mooie stevige schuimkraag. Een echte allemansvriend met een hoge doordrinkbaarheidsfactor. Lekker aan de rand van het zwembad. Waar het Griekse team waarschijnlijk al na één ronde mag gaan plaatsnemen.


Tsjechië / Pilsner Urquell

Tsjechië heeft met Pilsner Urquell een ijzersterke troef in handen. Alle overige pilseners in het veld zijn schatplichtig aan dit bier, dat volgens de historie het allereerste pils ter wereld was. Inmiddels wordt over de hele wereld pils gebrouwen en gedronken. Vaak slap en futloos van smaak, maar daar doet de Urquell niet aan mee. Bijna lichtbruin van kleur, mooie nootachtige geur en een smaak die verrassend vol is voor een bier met maar 4,4 procent alcohol. Net als het Tsjechische team een gevaarlijke outsider die naar onze mening met gemak én als poulewinnaar doorgaat naar de tweede ronde.


Rusland / Baltika

Rusland plaatste zich op het nippertje voor dit EK en na het proeven van de Baltika (4,7% alcohol) verbaast ons dit eerlijk gezegd niet zo. De fraaie fles imponeert nog wel, de inhoud valt tegen. Tikje scherp, bijna zurig en verder slap en waterig. Smaak en doordrinkbaarheid scoren slecht. Niet door naar de volgende ronde dus. Al weet je het bij de Russen maar nooit. Want deze grootste brouwer van het land maakt wel een geweldige porter die we, buiten mededinging, ook proefden. Met zo’n bier op de reservebank blijft het afwachten of de Russen niet alsnog, net als in ’88, de finale halen.


Poule B


Nederland / Heineken

Tot in de verste uithoeken van deze aarde is Heineken te verkrijgen. Deze wereldwijde allemansvriend is dan ook een pils dat voor iedereen wat te bieden heeft. Doordrinkbaar, met toch ook een heel eigen karakter. In deze ‘poule des doods’ is de concurrentie ook op het gebied van pils moordend. Toch is de algehele verwachting dat Nederland zich, zoals gebruikelijk, na een moeizame eerste wedstrijd opricht en zich ‘gewoon’ als tweede in de poule zal plaatsen voor de volgende ronde. Hierna kan het echte werk beginnen en is het weer afwachten van wie ‘we’ de finale deze keer zullen verliezen.


Denemarken / Carlsberg

Een paar jaar geleden trok Heineken nog samen met Carlsberg op om samen de brouwerijketen Scottish & Newcastle te kopen. Nu de buit onderling is verdeeld staan de twee kemphanen weer gewoon tegenover elkaar. En de Denen hebben de eerste bierslag vooralsnog gewonnen. Carlsberg is hoofdsponsor van dit EK en dat komt vast niet alleen door de bom duiten die hiervoor is neergeteld. Ook het bier zelf (5% alcohol) is stevig, karaktervol en meer uitgesproken van smaak dan Heineken. Over de sportieve kansen van de Denen valt weinig te zeggen, maar op biergebied is het de poulewinnaar.


Duitsland / Bitburger

Het officiële bier van de Duitse voetbalbond is als Die Mannschaft zelf. Geen allemansvriend, maar toch een grote schare bewonderaars. De eerste slok Bitburger (4,8% alcohol) is voor de minder ervaren bierdrinker wennen. Vol en bitter. Dit bier komt stevig binnen en heeft een nasmaak die niet iedereen waardeert. Net als het Duitse team dus eigenlijk, dat meteen na de aftrap vol in de aanval gaat. En al na één minuut door een overduidelijke Schwalbe in het strafschopgebied op voorsprong komt. Het neemt niet weg dat de echte kenner het bier zal waarderen om meer redenen dan de mooie schuimkraag en de heerlijke geur.


Portugal / Superbock

Portugal mag dan op het veld de eeuwige ‘Angstgegner’ voor Nederland zijn, in dit in eigen land gebrouwen pils herkennen we weinig terug van de subtiliteit van Christiano Ronaldo of het robuuste verdedigen van Pepe. Superbock (5,2% alcohol) heet het bekendste pils van Portugal dat door de toevoeging van rijst in het brouwproces makkelijk wegdrinkt en zelfs een beetje zoetig is. Het ontbeert hierdoor knisperende frisheid en finesse. Een beetje als de voetbalvedette op leeftijd die denkt er op routine nog te komen. Helaas. Ondanks de mooie kleur en volle schuimkraag, toch de nummer laatst in deze poule.


Poule C


Spanje / Mahou

De verwachtingen rondom de huidige Europees en Wereldkampioen zijn ook dit jaar weer hoog gespannen. Het Spaanse voetbal behoort tot de wereldtop en verrassend genoeg zou dit pils ook als zodanig getypeerd kunnen worden. Mahou is een relatieve nieuwkomer op de markt en is met zijn 5,5 procent alcohol een echte karakterpils. Niet van dat slappe vakantiebier, maar vol van smaak, met een aangename geur en prima afdronk. Niet het creatieve van FC Barcelona, maar eerder het stevige no-nonsense spel van Real Madrid. Niet toevallig de stad waar dit bier ook gebrouwen wordt.


Italië / Peroni

Peroni (5,1% alcohol) is als het Italiaanse elftal zelf. Hip, vol potentie en niet wars van haantjesgedrag. Wat wil je ook, met een eigen flagshipstore op de hoek van de PC Hooftstraat! Deze mooie jongen van het bierteam heeft ondertussen een smaak die aan het bekende catenaccio voetbal van Italië doet denken. Defensief, maar altijd loerend op de counter. Goede, frisse geur en dito smaak, maar een afdronk die snel wegebt. Daar kom je internationaal ver mee. In Nederland wordt het gepromoot als trendy flessenbier bij clubs en strandtenten.


Ierland / Guinness

Kampioen zullen ze nooit worden, maar als outsider voor de volgende ronde mogen de Ieren nooit uitgevlakt worden. Stug en weinig aantrekkelijk spelend wordt het gebrek aan voetbaltalent gemaskeerd door een enorme werklust. Maar wat wil je? Met een nationaal bier dat vrijwel zwart van kleur is en in vroeger tijden zelfs werd aangeprezen aan vrouwen die net waren bevallen. Als Red Bull avant la lettre. ‘Goed voor het zog!’ Deze Guinness Special Export is zwaarder (8% alcohol) dan de originele stout uit Dublin. Krachtig van smaak. Met een hint van koffiebonen. Net als het team zelf, een gevaarlijk biertje.


Kroatië / Karlovacko

De bravoure van het Kroatische team is helaas niet terug te vinden in de pils die in eigen land een grote faam geniet.Het langgenekte flesje nodigt in eerste instantie uit het meteen aan de mond te zetten, maar de smaak valt vervolgens tegen. Dun, een tikje zurig zelfs en een bijna laffe hoofdsmaak. Een bier waarmee je als team bij de aftrap meteen al met 1-0 achterstaat. Dus na drie poulewedstrijden mogen de Kroaten helaas alweer naar huis. Waar ze zich gefrustreerd kunnen laven aan dit bier.


Poule D


Oekraïne / Obolon

Er was een telefoontje naar de Oekraïense ambassade voor nodig om dit bier te kunnen proeven. Vol vriendelijke welwillendheid kregen we zes flesjes van twee verschillende pilseners mee, aan de voordeur van het statige Haagse pand. De Svitle (5% alcohol) beviel ons iets meer dan de Premium (5,2% alcohol).In een grote halveliterfles zit een aangenaam bier dat verrassend smakelijk uit de hoek komt. Niet al te bitter, maar wel fris en vriendelijk. Zoals het een goede EK-gastheer betaamt. De nummer twee van de poule en als outsider vast ook favoriet op de Oranjecamping.


Zweden / Öl Mörk Lager

Er is geen huis ter wereld waar niet in ieder geval één Knut, Billy of ander meubelstuk van Ikea is te vinden. Het staat haaks op de verkrijgbaarheid van Zweeds bier in Nederland. Na lang speuren bracht zelfs hier de woongigant uitkomst. In de afdeling voedingswaren wordt dit in opdracht gebrouwen biertje verkocht à €0,99 per flesje. Een vreemd bier dit Öl Mörk Lager (4,7% alcohol). Dat smaakt als een pils, maar door de toevoeging van kleurstof oogt als een amberbier. Geen smaakmaker als John Guidetti, maar evenmin een stormram als Ibrahimovic. Eerder als Ikea zelf. Voor je het weet veroveren ze heel Europa.


Frankrijk / Kronenbourg 1664

Pff, Frankrijk. Wat een drama was het twee jaar geleden, toen de (kemp)haantjes de onderlinge irritaties ook meenamen op het veld wat tot een vlotte uitschakeling van het elftal en ontslag van de trainer leidde. Mochten ze troost hebben gezocht bij de fles, dan hopen we dat dit met Kronenbourg 1664 (5% alcohol) is gebeurd. Wat een geweldig pils is dit! Vol van smaak en toch doordrinkbaar. Elegant en stijlvol, zoals ooit de oude meester Michel Platini was op het veld. Dit bier wekt hoge verwachtingen. Een perfect luxepils dat in de horeca prima als tweede bier geschonken kan worden.


Engeland / Fullers London Pride

De Fullers London Pride is net zo verrassend als het Engelse elftal kan zijn. Creatief, smaakvol en met een massa talent in huis om het ver te schoppen. Toch weet het team op het continent vrijwel nooit potten te breken en dat gold lange tijd ook voor bier uit dit land. Aan de hand van Fullers zou het dit jaar moeten lukken wel ver te komen. Deze authentieke ale staat voor de Engelse biercultuur pur sang. Met relatief weinig alcohol (4,7%) maar een overdaad aan smaak. Dankzij de forse hopgift is het bitter, maar toch doordrinkbaar. Een karakter zonder ego. Een voorbeeld voor het Engelse team.

Reageer op dit artikel