artikel

Biertaptechniek

Café

Een perfect getapt glas bier is een lust voor het oog en een traktatie voor de smaakpapillen. Maak er daarom werk van. Zorg voor de beste omstandigheden en train uw medewerkers in het tappen van pils én speciaalbieren.

Biertaptechniek

Tip 1

Giet eerst het bierrestje, dat nog in het glas zit, inn de afvoer. Dus niet in de spoelbak.

Tip 2

Reinig het glas van binnen en van buiten: draai het vanuit de pols verticaal op-en-neer over middelste spoelborstel.

Tip 3

Houd het glas omhoog en check of het water als één film uit het glas loopt. Een glas is bierschoon als u geen droge plekken meer ziet.

Tip 4

Dompel het glas even inde spoelbak om af te koelen en te bevochtigen.

Tip 5

Zorg dat er altijd zachtjes water stroomt uit het onderspoelkraantje.

Tip 6

Houd het glas in de buurt van (niet onder) de tapkraan en open de kraan snel, in één vloeiende beweging.

Tip 7

Laat bij het tappen van het eerste glas bier een propje schuim naast het glas lopen.

Tip 8

Houd het glas schuim onder de bierkraan. Regel de schuimvorming door het glas rechter of juist schuiner te houden.

Tip 9

Zorg ervoor dat tuit van de tapkraan niet in aanraking komt met het glas of het bier in het glas.

Tip 10

Sluit de tapkraan met een snelle, vloeiende beweging.

Tip 11

Plaats het glas op het lekblad, niet onder de tapkraan, want dan kunnen er druppels in de schuimkraag vallen.

Tip 12

Schuim, terwijl het bier nog omhoog komt, in één vloeiende beweging af. Doe dit in een hoek van 45 graden in de richting waarin het schuim over het glas loopt.

Tip 13

Houd de afschuimer schuin, zodat overtollig schuim wordt ‘afgesneden’.

Tip 14

Ga nooit met de afschuimer overtollig schuim uit het glas lepelen.

Tip 15

Tap nooit bier in een vuil glas. Zet te vuile glazen apart, voor stevige handmatige reiniging.

Tip 16

Plaats geen rubber ringetje ( om glazen te beschermen) om de taptuit. Dit is niet hygiënisch.

Tip 17

Controleer regelmatig de taptemperatuur van uw bieren. Niemand drinkt graag te warm bier.

Tip 18

Gebruik alleen droge glazen, voor bepaalde speciaalbieren, als u 100 procent zeker weet dat ze schoon zijn.

Tip 19

Een InBev fustenkast met 20 liter fusten leent zich prima voor tappen van speciaalbieren en uw tweede pilsmerk.

Tip 20

Geef nieuwe medewerkers een heldere en intensieve taptraining. Laat ze oefenen tijdens rustige uren.

Bron: InBev Nederland