artikel

Welk bier voor welke wijn?

Café

Welk bier smaakt goed bij welk gerecht? De Belgische kok Herwig van Hove maakt een vergelijking met bekende wijnsoorten.

Welk bier voor welke wijn?

  • Bij gerechten waar een lichte witte wijn of een verfrissende rosé lekker smaakt, is pils een prachtig alternatief.
  • Een frisse witte wijn van sauvignon blanc kan vaak worden vervangen door een witbier
  • Zwaardere chardonnays laten zich goed vervangen door blonde bieren of een complexe tripel
  • Aan de rode kant loop dubbel parallel met een toegankelijke rode wijn, net zoals bockbier.
  • Zwaarde cavernet sauvignon of tempranillo laat zich vervangen door de zware trappisten- en abdijbieren.
  • Een champagne laat zich uitstekend vervangen door een luxe pils

Naast deze smaken bestaan ook nog bieren waarvoor geen equivalent uit de wijnwereld bestaat. Voorbeelden zijn bittere ales of stout dat een gebrande wrangheid heeft. Ook de geuze uit de Zennevallei kent geen tegenhanger.