artikel

Café Top 100 2015 nr. 1: Groothuis, Emmen

Café

Van 28 naar 2 vorig jaar en nu op 1! Met een enorme vaart stoof Groothuis de afgelopen twee jaar naar de absolute top van caféland. ’s Lands beste café geeft kleur aan het grijze Emmen.

Café Top 100 2015 nr. 1: Groothuis, Emmen

Tekst: Sander van Werkhoven / Foto’s: Josee van Dijk

‘Een winnaar voor de toekomst als dit niveau gehandhaafd wordt. Een prachtbedrijf.’ Zo besloten we vorig jaar het artikel waarin de nummer 2 positie van Groothuis werd gemotiveerd. Een jaar later is het al zover. De trots van de provincie is gepromoveerd tot het beste café van Nederland. Een andere conclusie is ook niet mogelijk als de ervaringen van de juryleden die dit topcafé het afgelopen jaar bezochten naast elkaar worden gelegd. De lijn omhoog is alleen maar verder doorgetrokken. ‘Eén grote en memorabele Groothuisshow’, concludeert een jurylid na één van de bezoeken. Het anderhalve uur daarvoor voltrok er voor zijn ogen een horecavoorstelling die zijn weerga niet kent. ‘Optimale, professionele, vriendelijke en echt gastvrije horeca voor een heel breed publiek. Vaste gasten worden amicaal begroet, ‘vreemdelingen’ gelijk op hun gemak gesteld, kinderen krijgen vrolijke aandacht en mensen met een beperking worden adequaat geholpen. Zowel binnen als buiten.’

Groothuis is al jarenlang een vaste waarde in de Café Top 100. In 2005 kwam dit eetcafé binnen op nummer 99. Vanaf dat moment klimt de zaak ieder jaar een stukje hogerop. De opvallend grote sprong voorwaarts die vorig jaar werd gemaakt had alles te maken met een flinke verbouwing die in 2012 werd gerealiseerd. Aan de achterkant van het cafégedeelte kwam een nieuwe zaal. Met schuifdeuren afgescheiden van het café. Maar als er extra capaciteit nodig is, zoals afgelopen jaar bij het WK voetbal, is de oppervlakte van het café in een handomdraai verdubbeld.

‘De Groothuisshow’

De nieuwe zaal lijkt heel Groothuis een boost te geven. De medewerkers in de bediening zijn duidelijk trots op ‘hun’ bedrijf. Pal bij de ingang staat de oorkonde die Van Es en zijn team vorig jaar kregen uitgereikt bij het behalen van de nummer 2 positie. ‘We laten ‘m best vaak zien aan gasten als ze erom vragen’, zegt de vriendelijke jongen in de bediening. Net als zijn collega’s is hij gestoken in nette bedrijfskleding. En hoewel hij net een drukke avond achter de rug heeft – met liefst 88 couverts op een zondagavond! – neemt hij alle tijd voor de paar overgebleven gasten die aan de bar, tafel of op het serregedeelte zitten. De dame die niet kan kiezen uit één van de open schenkwijnen krijgt vlot een proefglaasje aangeboden.

De aanbouw aan de voorkant is misschien wel net zo belangrijk als het nieuwe gedeelte aan de achterzijde en bepaalt in belangrijke mate de stopkracht van het café. Zonder dit zou Groothuis veel minder in het oog springen in de wat grijze omgeving waarin de zaak gevestigd is. Tegenover het station, aan de rand van het centrum. Een centrum bovendien dat het afgelopen jaar flink overhoop lag. Maar de veranda is juist prachtig en verlokt iedere passant om binnen te komen. ’s Zomers vooral een overdekt terras, in de wintermaanden gaan er schotten voor en wordt het zo een verwarmd en beschut cafégedeelte.

Behulpzaam

Eenmaal binnen valt op dat het interieur niet alleen blinkend schoon is, het is ook uitstekend onderhouden. Van toog tot de  toiletten. Jan van Es heeft zowel smaak als een goed gevoel voor de wensen van zijn gasten. Hardware en software lopen hier naadloos in elkaar over. Groothuis maakte het afgelopen jaar weer indruk omdat het alle gasten – jong of oud, man of vrouw, klein of groot – een warm gevoel van welkom weet te geven. In de editie van 2014 werd al geconstateerd dat iedereen hier echt in de watten worden gelegd en dat werd ook dit jaar weer bewezen. Tijdens één van de bezoeken stopt een busje voor de deur waaruit een bejaarde rolstoeler met een al even bejaarde vriend komen. Energiek loopt de jongen van de bediening meteen de straat op om de rolstoel behulpzaam de serre op te duwen. Op de vraag hoe het met de heren gaat antwoordt de kompaan; ‘Met slechte mensen gaat het altijd goed.’ Niet veel later wordt voor een gast met wel hele korte armpjes even uitgezocht hoe laat de bus naar Groningen vertrekt. Gelukkig is er hierna nog tijd voor een glaasje jenever. Aan een andere tafel wachten een opa en oma met hun kleinkind op de trein van 18.15. Met de kleurpotloden die het kleine meisje heeft gekregen wordt een kleurige tekening gemaakt. ‘Het is mooi om te zien, deze interactie tussen medewerkers en gasten’, concludeert het jurylid. Die ondertussen zelf geniet van een mooi getapt glas Hertog Jan en daarbij smult van een torentje met ‘Drentse tapas.’

Ook op andere momenten blijft Groothuis actief bezig een brede doelgroep aan zich te binden. Zo vond dit najaar de derde editie van het eigen bokbierfestival plaats. Hoewel dit al meer dan een eeuw bestaande bedrijf geen typisch biercafé is, is er op dit gebied wel de nodige variëteit in huis. Hieronder ook een eigen blond huisbier dat gebrouwen wordt bij Mommeriete.

Het jurylid: ‘Dit bedrijf klopt tot in de details. Er zijn proefglaasjes voor bier en wijn, snel en onopvallend wordt er een asbak gereinigd of krijgt een gast die wat moeite heeft om de kaart te lezen een doos met leesbrillen aangeboden. Letterlijk iedereen voelt zich thuis bij Groothuis.’

Eigenaar: Jan van Es
Site: Eetcafegroothuis.nl

Prijs: fluitje €2,40 / koffie €2,30

‘Eén grote Groothuis-show’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels