artikel

Café Top 100 2015 nr. 3: De Gekroonde Suikerbiet, Zierikzee

Café

De Gekroonde Suikerbiet is als derde geëindigd tijdens de Café Top 100 2015. Het jurybezoek was ook dit jaar weer een fenomenale ervaring. Het personeel, het interieur, de producten. In het juryrapport strijden lof en bewondering om voorrang.

Café Top 100 2015 nr. 3: De Gekroonde Suikerbiet, Zierikzee

Het bier, de visgerechten, de koffie, het terras, het personeel…als ons jurylid na zijn bezoek huiswaarts keert, is hij over alles lyrisch. Maar ruim daarvoor was al duidelijk dat zo’n beetje alles goed loopt bij dit café van ondernemer Robbert Roggeband En vooral ook: dat over alles hier in Zierikzee goed is nagedacht. Drie jaar na de verbouwing (waarbij het pand ernaast bij het café is getrokken) bewijst De Biet dat een goede ondernemer ook met een klassiek bruincafé goed kan  scoren. Beide delen zijn harmonieus met elkaar verbonden. Hierdoor is dit bedrijf een schoolvoorbeeld van een bruincafé dat door een verbouwing en beleidsmatige bijsturing weer helemaal bij de tijd is, zonder dat het aan karakter heeft verloren.

Assortimentsuitbreiding

Maar niet alleen het interieur onderging een metamorfose. Roggeband is ‘meer met eten gaan doen’, zette streekgerechten op de kaart, breidde het assortiment bieren uit tot zo’n 65 en wist op deze manier zowel het oude publiek te behouden als een jonger publiek aan zich te binden. Die laatste groep bevindt zich met name in het nieuwe gedeelte.

Jurybezoek

Als we plaatsnemen aan de bar bestellen we een biertje en een koffie. Als we aangeven dat we willen lunchen en de menukaart overhandigd krijgen worden we aangenaam verrast. Wat heet: zelden zagen we een mooier en origineler exemplaar gezien. Het oogt als een echt boek, inclusief hardcover. Binnenin uitleg over de historie van de zaak en natuurlijk de gerechten, dranken en vooral bieren. Maar ook inhoudelijk zijn we zeer te spreken over deze kaart: de appeltaart komt van Patisserie Van Eck (googelt u deze maar even), we bestellen zelf prima Fish ’n Chips en zien prachtige, lokale bieren op de kaart als Bonifacius, Lamme Goedzak en Lazarus. Om af te sluiten met de woorden van ons jurylid: ‘als het niet zo ver rijden was, zat ik hier vaker.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels