artikel

Café Top 100 2015 nr. 5: Van Ruysdael, Heemskerk

Café

Het tienjarig jubileum van Van Ruysdael wordt met een top-5-prolongatie extra feestelijk. Lex Rietveld en Sandy Kraakman hebben in het afgelopen decennium een grandcafé van formaat neergezet.

Café Top 100 2015 nr. 5: Van Ruysdael, Heemskerk

 

 

Vorig jaar schreven we het al met koeieletters: toppersoneel maakt verschil. Dat is dit jaar niet anders, continuïteit is ook een kwaliteit wat dat betreft. Het jurylid dat dit jaar Van Ruysdael bezoekt, doet dit voor het eerst. ‘Geen idee wat te verwachten van Heemskerk’, lezen we in het rapport. Gevolgd door: ‘maar Van Ruysdael is wel een goede reden. Lekker ruim terras. Diverse tafels – leestafel, hoge tafels, lage tafels – grote bar, mooi interieur, genoeg te zien en het geeft een warm gevoel om hier te zitten.’ Een mooie eerste indruk, denken wij zo. De bloemlezing gaat nog even verder: ‘We worden meer dan hartelijk ontvangen, snel geholpen. Als we aangeven te willen lunchen, wordt er – 
wederom – snel en netjes ingedekt voor twee. Als we koffie willen bestellen zien we een cortado op de kaart staan; toevallig de favoriet van onze metgezel. Leuk, en bovendien zijn we het nergens anders tegengekomen nog.’

Drukte

Omdat de jury van de Café Top 100 niet over één nacht ijs gaat, bezoeken we Van Ruydael verschillende malen op diverse momenten. Eén van die momenten valt samen met de kermis. Kermis in Noord-Holland… een belevenis op zich. Terwijl ons jurylid meer dan ruime ervaring heeft in de horeca, kan hij zich niet heugen zoveel ‘teute’ mensen bij elkaar te hebben gezien, zonder dat dit ook maar een seconde ten koste gaat van de sfeer. Die is ‘opperbest’. Het feest duurt drie dagen en ons jurylid wordt vrijwel meteen in de feestende massa opgenomen. Een welkome plus.
Tijdens een vierde bezoek aan Van Ruysdael, nemen we 
’s avonds na tienen plaats aan de bar. Ook nu is het weer gezellig druk en de grootte van het café doet niks af aan de sfeer. Vele hoekjes, olielampjes en zwart-witfoto’s geven een warme uitstraling. Een enthousiaste barman is zo mogelijk nog enthousiaster over de diverse speciaalbieren die hij ons serveert. Wij kunnen met een gerust hart concluderen dat die top-5-notering meer dan terecht is en ook was de afgelopen jaren.


Eigenaren: Lex Rietveld en Sandy Kraakman
Site: Grandcafevanruysdael.nl

Prijs: fluitje € 2,10 / koffie € 2

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels