artikel

‘Bier voor mijn dochter…en andere kinderen’

Café

Als in 2006 zijn eerste dochter geboren wordt, zorgt bieroloog Peter van der Arend dat er speciaal voor haar een geboortebiertje het licht ziet. Als zijn tweede dochter vijf jaar later ter wereld komt doet hij hetzelfde en schenkt de opbrengst van dat bier aan KiKa. Vanaf dat moment wordt ‘Mikkie-bier’ een traditie. Vanaf 7 september is het nieuwste Mikkie-bier, Mikkie=Nuts, verkrijgbaar bij alle vier de cafés van Van der Arend in Amsterdam. Voor Misset Horeca vertelt hij het verhaal achter zijn bieren.

‘Bier voor mijn dochter…en andere kinderen’

‘Een geboortebiertje! Dat was de gedachte die door mij heen schoot toen ik hoorde dat mijn vrouw zwanger was van ons eerste kind. De biergek in mij zag dit als een prachtig eerbetoon aan mijn eerstgeborene. Dochter Roos zag in 2006 het licht in Amsterdam en het amberbier Roosje zag op diezelfde dag het licht bij brouwerij De Prael.

Geboorte Mikkie (bier)
In 2011 kwam mijn tweede dochter Mikkie ter wereld. Samen met Kees Bubberman (voorheen Brouwerij Emelisse en nu Brouwerij Kees) ben ik gaan sparren om tot een mooie India Pale Ale te komen. Mikkie’s bier kwam uit op de geboortedag van mijn dochter. Alleen wilde ik het deze keer niet gratis uitdelen aan mijn fans, maar tegelijkertijd wilde ik er ook geen geld aan verdienen. De gulden middenweg diende zich al snel aan: de opbrengst zou gaan naar KiKa, Kinderen Kankervrij.

Via Facebook werd er een doosje + proeverij voor 10 personen geveild, maar bij €400 stopte helaas de biedingen al. Eén van de bieders vond dat veel te weinig en nam het initiatief om aan de andere bieders te vragen wat zij over hadden voor één enkel flesje bier. Uiteindelijk vond hij 24 personen die ieder €50 wilden betalen voor één flesje. Natuurlijk hebben wij de proeverij uitgebreid naar 24 personen en een geweldige proeverij georganiseerd o.l.v. Marcel Snater die mee had geholpen aan het recept van Mikkie’s bier.

Meerdere Mikkie’s
Een mooie eerste stap, die in 2012 een vervolg kreeg met Hoppie Mikkie dat uitgebracht werd tijdens het 2,5-jarig jubileum van mijn tweede zaak, de BeerTemple. We verkochten we 40 doosjes met 12 exclusieve flesjes en daarnaast ging 50% van de tapopbrengst ook naar KiKa. In 2013 creëerden we ‘Mikkie = Stout’, een crème brûlée-stout om te vieren dat mijn eerste zaak Proeflokaal Arendsnest 12,5 jaar bestond. Toen heb ik met hulp van onze buurman, restaurant Lieve, een bierfestival georganiseerd waarvan de totale opbrengst ook gedoneerd werd . Iedere festivalganger kreeg een mooie 75cl-fles mee van de Mikkie = Stout.

Vorig jaar zei mijn dochter Roos: ‘Wat stom dat ik geen KiKa biertje met mijn naam heb!’ Dus het nieuwe Mikkie’s bier noemden we ‘Roos = Boos!’. Een combinatie van een IPA en een Duitse Schwarzbier. Tot nu toe leverden deze 4 bieren €26.456 euro op voor KiKa. Vanaf 7 september komt de vijfde editie uit, ‘Mikkie = Nuts’. Een licht gerookte Porter met pecannootjes. Deze schenk ik vanaf 7 september in al mijn biercafés en ook nu gaat 50% van de tapopbrengst naar Kika. Een paar doosjes zijn gereserveerd voor de lezers van Misset Horeca dus stuur snel een mailtje naar peter@morebeer.nl. Voor €50 steunt u daarmee KiKa.

Proost!

Peter van der Arend
Bieroloog
www.morebeer.nl

Peter van der Arend is één van de weinige bierologen die Nederland rijk is. Hij bezit momenteel vier cafés in Amsterdam: Proeflokaal Arendsnest, BeerTemple, Craft & Draft en Jopen Proeflokaal.

Vanaf september zal hij maandelijks in het magazine van Misset Horeca zijn ervaringen delen, trends signaleren en tips en adviezen geven over zijn vakgebied.

Reageer op dit artikel