artikel

1500 bieren via biertunnel

Café

Café De Hazeburg in Ermelo biedt gasten sinds kort keuze uit maar liefst 1500 speciaalbieren. Hoe? Ondergronds is een tunnel gemaakt van de bierwinkel naar het café. Onderweg wordt het bier gekoeld.

1500 bieren via biertunnel

Hier hebben we lang over gefantaseerd. En dan ga je het toch maar uitvoeren. Gasten bestellen via een tablet in het café een speciaalbiertje. Deze digitale kaart is voor iedereen zichtbaar, ook thuis. Alleen in het café worden de prijzen erbij vermeld’, zegt ondernemer Jan van Wilgenburg.
Er komt een bon uit de printer met voor elk bier een uniek nummer. In de winkel worden de bieren in een mandje van metaal gezet en dit mandje – met minimaal één en maximaal tien flesjes – gaat door de tunnel richting café. Onderweg gaat het mandje door een vloeistof van -15°C. Daar blijven de flesjes even in – momenteel 165 seconden, in de zomer wat langer – en als ze koud genoeg zijn, komen ze richting café. ‘Daar pakken we de mandjes uit en serveren de biertjes. Ze zijn dan zo’n 6 tot 6,5°C. De mandjes kunnen vervolgens weer terug naar de winkel. Deze lopen heen en weer. Leuk toch’, lacht Van Wilgenburg. ‘Een attractie voor gasten.’

Tunnel
Ook het aantal tapkranen van De Hazeburg is fors uitgebreid. ‘Van 8 naar 23. Naast Hertog Jan, Jupiler en het eigen Veluws Blond zitten er alleen maar speciaalbieren op de tap. Ook hiermee wileen we ons onderscheiden.’ Wat Van Wilgenburg heeft geïnvesteerd in de tunnel wil hij niet vertellen. ‘Veel energie. Maar de kelder gebruiken we ook voor opslag. Het uitvoeren van bodemonderzoek, tekeningen laten maken en berekeningen was overigens bijna net zo duur als het bouwen van de tunnel zelf. Hier zat vroeger een garagebedrijf en er moest ook nog wat vuile grond worden afgevoerd.’ Jan van Wilgenburg wilde eigenlijk de bieren ook in de originele glazen serveren. ‘70 procent van die 1500 glazen hebben we op voorraad, maar dat wordt logistiek toch wel heel lastig. Misschien komt dat nog.’ Naast winkel en café hebben Jan en dochter Tineke van Wilgenburg ook een eigen brouwerij, Burg Bier Brouwerij. Naast Veluws Blond – ‘Ons derde bier in omzet’ – maakt Van Wilgenburg ook Veluws Bruun, Tripel-B en Gulle.

Reageer op dit artikel