artikel

Tijn Akerloot Zandvoort: ‘Van zwembroek tot winterjas’

Café

‘Het komt regelmatig voor dat we op een mooie winterdag meer gasten hebben dan op een goede zomerdag omdat dan zowel de binnen- als de buitenruimte optimaal benut is,’ zeggen de nieuwe eigenaren van Tijn Akersloot, strandpaviljoen in Zandvoort.

Tijn Akerloot Zandvoort: ‘Van zwembroek tot winterjas’

Sinds de oprichting van strandpaviljoen Tijn Akersloot in Zandvoort, vijftig jaar geleden, staat er nu sinds één jaar geen Akersloot meer aan het roer bij één van de bekendste strandtenten van Nederland. Vorig jaar namen de Amsterdamse horecaondernemers Lodewijk Keulen (37) en Esgo Kuiper (37)  het stokje over van Jasper van het Nederend en Ruerd Akersloot, zoon van Tijn.

 Voor Keulen en Kuiper is de overname van Tijn Akersloot niet hun eerste horeca-avontuur. In 2007 al kochten zij restaurant Forno in Amsterdam-West, in 2010 eetwinkel/espressobar-concept Bar Boon gevestigd in het Amsterdamse conservatorium, op het mediapark en in het kantoor van de ABN Amro in Amsterdam Zuidoost. Later volgden Bar Spek in Amsterdam en café de Eendracht in Abcoude. Onlangs werd Bar Moustache in de Amsterdamse Utrechtsestraat aan dit rijtje toegevoegd. Keulen, die altijd al wist dat hij niet of in ieder geval niet heel lang in loondienst zou werken, voelt zich als ondernemer als een vis in het water. ‘Ik ben op mijn 27e begonnen met ondernemen, achteraf had dat ook al eerder mogen gebeuren.’

Geen seizoensbedrijf

Nadat hij zijn hotelschooldiploma op zak had ging Keulen werken met de broers Martijn en Michiel van den Berg (Zuiderbad, Bries, boutiquehotel Vesper) in Noordwijk. Ik heb daar een aantal jaren vooral de bedrijfsvoering aan de voorkant van hun strandtent gedaan, een hele leuke en leerzame tijd. Na een paar jaar ging ik werken voor IQ Creative van Bert van der Leden, het moederbedrijf van de Supperclub waar ik ook de administratieve kant van een horecaorganisatie goed heb leren kennen. Toen ik ook dat onder de knie had, ben ik een paar maanden gaan freewheelen om vervolgens samen met Esgo Kuiper, restaurant Forno in Amsterdam-West te kopen.’ Dat was in 2007.

Inmiddels is het ondernemersduo een aantal restaurants verder. Tijn Akersloot is hun eerste restaurant aan zee. Keulen: ‘We waren niet op zoek naar een strandtent, want we wilden absoluut geen seizoensbedrijf, maar omdat Tijn Akersloot ook in de winter open is hoefden we niet heel lang na te denken over de overname. Het is een eer om zo’n goedlopend jaarrondpaviljoen met goede naam over te nemen van de familie Akersloot.’

‘Mensen zoeken het hele jaar door de zee op’

Een jaar verder kan de balans opgemaakt worden. Over de vraag hoe het het afgelopen jaar gegaan is hoeft Keulen niet lang na te denken. ‘Goed, heel goed eigenlijk. Ook in de winter is hier veel reuring. Het loopt een beetje terug in het najaar, maar in november als de meeste strandtenten weg zijn, is het hier hartstikke druk. Mensen zoeken de zee ook op als het wat kouder is.’

Warmte in de winter

‘Wij zorgen ervoor dat het buiten op het terras dan goed toeven is. Dit doen we door het creëren van gezellige zitjes rondom houtkachels waar we ook dekens bij leggen, we hebben warmtepaddenstoelen voor bij de hoge statafels en we zijn nog op zoek naar hoge vuurkorven, veilig voor de kleintjes. Verder hebben wij besloten de iconische Tijn Akersloot zomerbarbecue het hele jaar door regelmatig aan te steken. In de winter wel alleen in de weekenden en bij geschikt weer. Tijn’s Winter-BBQ zorgt er dan ook voor dat mensen lekker buiten blijven hangen. Het komt regelmatig voor dat we op een mooie winterdag meer gasten hebben dan op een goede zomerdag omdat dan zowel de binnen- als de buitenruimte optimaal benut is.’

Heel ver in de toekomst kijken de jonge ondernemers niet. Keulen: ‘Esgo en ik kijken steeds vijf jaar vooruit en maken daarvoor een plan. We vragen ons waar onze ambities liggen en op welke manier we samen gaan werken die vijf jaar. Tot nu toe bevalt dit voor beide partijen erg goed en gaan we nog even zo door.’

Reageer op dit artikel