artikel

High tea in de lage landen

Café 166

De high tea blijft onveranderd populair in ons land. De ‘aangeklede’ thee, met zoetigheden en hartigs heeft in thuisland Engeland echter een andere naam: afternoon tea. In het Britse koninkrijk kennen ze echter wél de high-tea, maar dat is daar compleet wat anders. Deze wordt vaak rond 18.00 in de avond genuttigd, vaak met gerechten als witte bonen in tomatensaus, worstjes, kaasjes, eieren en chips. In Nederland blijft de middag-high tea echter een pracht en praal aan zoetig- en hartigheden. Een paar voorbeelden 

High tea in de lage landen

In het luxueuze Conservatorium Hotel in Amsterdam is chef-kok Schilo van Coevorden verantwoordelijk voor de populaire high tea. ‘Ik ben daar een enorme voorstander van om twee redenen: ten eerste houd ik niet van koffie, waardoor ik toch snel bij thee uitkom. Ten tweede ben ik gek van zoetigheden. Toen ik in Engeland werkte kwam in aanraking met de thee van The East India Tea Company. Die ben ik niet vergeten toen ik voor het Conservatorium Hotel ging werken. Dus de diverse theeën die hier geschonken worden zijn van hen.’ De high tea in het Conservatorium Hotel wordt dagelijks in de brasserie geserveerd. Naast de diverse theeën zijn er scones, sandwiches, cakejes en zoetigheden beschikbaar.

Landgoed Hotel Groot Warnsborn – Arnhem

Het fraai gelegen Groot Warnsborn bevindt zich daar waar de stadsgrenzen van Arnhem en de weidse vlakte van De Veluwe elkaar treffen. Op het statige landgoed wordt gewerkt met de thee van Puritea. Het Maldense bedrijf, opgericht door de in Nederland opgegroeide Srilankaan Asoka Groen. Mooi om te weten dat een deel van de omzet via de Stichting Carelanka gedoneerd wordt aan de minder bedeelden in het thuisland van de thee, Sri Lanka. De high tea bij Groot Warnsborn start met een ‘glas bubbels’ en kleine aperitiefhapjes. Naast de pot thee komt er een etagère op tafel met daarop hartige, warme gerechtjes en een assortiment met zoetigheden. Alle High Tea items zijn seizoensgebonden en worden bereid met streekproducten.

De Kleine Baron – Utrecht

Keuze uit twee high tea’s bij De Kleine Baron in het Utrechtse Zuilen. Beiden overigens met producten uit eigen keuken en met thee van Puro. Eigenaresse Elise Baron: ‘Dit doen wij ook in verband met onze duurzaamheid.’ Er is een standaard high tea en een de luxe high tea. Bij de eerste wordt de thee vergezeld door een fudge, brownie (met fairtrade pure chocolade), bonbon, mini-krentenbol met gezoete geslagen room, een huisgemaakte quiche van pompoen en oude Utrechtse kaas, sandwich met divers beleg en een soepje. De De Luxe-uitvoering heeft naast een glaasje bubbels marshmallows, soep, cheesecake, gezouten karamel, tramazinnibrood met carpaccio, een wrap met gerookte zalm en witte chocolademouse. Elise Baron: ‘Verder willen wij per seizoen nog wel wat wisselen in de hapjes of sommige trends erin meenemen zodat het wel verassend blijft.’

Een uitgebreider overzicht inclusief alle prijzen is te vinden in de nieuwe Misset Horeca Koffie & Thee Special die 1 april verschijnt.

Reageer op dit artikel