artikel

Mijn zomerbier: Saison Dupont

Café

In de voorbereiding op het nieuwe zomerseizoen ondervroeg Misset Horeca tien ondernemers en bierkenners naar hun favoriete zomerbier. Welk bier past goed bij het warme jaargetijde en wat is
het onderscheid ten opzichte van de rest. Ditmaal biersommelier Kim Lentjes.

Mijn zomerbier: Saison Dupont

Kim Lentjes verzorgt bierproeverijen, cursussen en workshops. Daarnaast is ze biersommelier. Gevraagd naar haar zomerbier, noemt ze de Saison Dupont. ‘Een saison is een biertype dat is bedacht voor de boeren die in de zomer op het land werkten. Voor hen werd in de winter een bier gebrouwen, blond van kleur en heel droog, om bij de zware werkzaamheden de dorst mee te lessen. Ik vind dit biertype ook ontzettend lekker.’

Dorstlesser

‘Mijn voorkeur gaat uit naar een Saison Dupont, eigenlijk dé Saison. Dit is een droog, lichtkruidig blond bier van 6,5% alcohol. Wat zo onderscheidend is aan dit type bier is dat er een gist wordt
gebruikt dat zorgt voor een hoge vergistingsgraad. Er blijven door de gist zelf en de hergisting (zowel op vat als fles) weinig restsuikers over en dat maakt het bier droger dan andere biertypes. Wat mij zo aanspreekt in dit bier is dat het licht, fris en dorstlessend is. De bitterheid vind ik zeer aangenaam en zeker in de zomer is dit een dorstlesser waarvan ik er rustig een paar op kan. ’s Zomers op het terras in de zon, Saison Dupont erbij en genieten maar!’
Brouwerij: Dupont, Tourpes (B)
Brasserie-dupont.com

Reageer op dit artikel