artikel

Misset Horeca zoekt: wanbeleid gemeentes

Café

Misset Horeca is op zoek naar voorbeelden van gemeentelijk wanbeleid. Zoals het horrorverhaal in Groningen waar de gemeente op het allerlaatste moment de regels aanscherpt voor Koningsdag 2016.

Misset Horeca zoekt: wanbeleid gemeentes

Of zoals het gedwongen vertrek van snackbar De Haven uit het Rijnhavengebied in Alphen aan den Rijn. Omdat het volgens het Alphense college van burgemeester en wethouders een tijdelijke standplaats was (een tijdelijke standplaats van 25 jaar!) en B&W nu een andere bestemming wil.

Ander voorbeeld: De horecaondernemers aan de Grote Markt in Zwolle die vorige zomer van de gemeente de mededeling kregen dat ze gedurende de kermis hun terras bijna twee weken lang binnen moesten laten.

Heeft u ook zo’n kan-niet-waar-zijn-ervaring met uw gemeente, neem dan contact op met nathaliebluiminck@vakmedianet.nl of radboudbergevoet@vakmedianet.nl.

Groningen

In Groningen drijft de gemeente de ondernemers tot wanhoop. Terwijl er afspraken met de horeca liggen, blijft de gemeente de regels voor Koningsdag op 27 april eenzijdig aanscherpen.

‘Elk jaar maken we afspraken, en elk jaar scherpt de gemeente vlak voor Koningsdag de regels nog verder aan. Dat gaat al tien jaar zo. De gemeente belooft beterschap, maar steeds is het weer hetzelfde liedje. Ik word er zacht gezegd moedeloos van.’  Aan het woord is JanBas van Aalderen, eigenaar van café Soestdijk en voorzitter van KHN-Groningen. Van Aalderen heeft begrip voor het feit dat de burgemeester kiest voor veiligheid, maar volgens hem laten gemeente en politie zich steeds meer drijven door angst.

Dit jaar heeft de gemeente Groningen voor het eerst het bedrijf CrowdProfessionals ingehuurd. Op advies van CrowdProfessionals komt de gemeente nu met scherpere maatregelen. Vorige week kwam de gemeente plotseling met een aanscherping van de regels. Daardoor zijn er horecabedrijven die niets kunnen organiseren in verband met calamiteitenroutes.

‘We hadden met de gemeente afspraken gemaakt die voor ons werkbaar waren. Nu komen ze weer met dit,’ aldus een gefrustreerde Van Aalderen. Ondanks het feit dat de feestdag al over een paar weken is, hebben de Groningse ondernemers nog steeds geen duidelijkheid over de vergunning. ‘Het is dat we personeel in dienst hebben, anders zouden we met Koningsdag de deuren sluiten. Eens kijken wat de gemeente daarvan vindt.’ Verschillende café-eigenaren dreigen zich terug te trekken uit de evenementen.

Facebook-rellen

Van Aalderen: ‘Elk jaar is er meer angst op een calamiteit die er nog nooit is geweest. Zo wordt Groningen een onneembare veste. Wil je zo’n feest?’  Over de oorzaak van die angst tast de Groningse ondernemer in het duister. Hij vermoedt dat de houding van de politie na de Facebook-rellen in Haren in 2012 is veranderd. ‘Ze hebben tegen elkaar gezegd dat wat daar is gebeurd, nooit in Groningen mag gebeuren.’

Een woordvoerder van de gemeente ontkracht dat. ‘Wel heeft de politie gezegd dat de situatie in de Poelestraat te druk is.’ Hij begrijpt de frustratie van de ondernemers. ‘Maar wij zijn afhankelijk van het advies van de hulpdiensten en we verstrekken pas een vergunning als we er voor het totale plaatje uit zijn.’ Hij hoopt dat er met de adviezen van CrowdProfessionals, volgend jaar eerder duidelijkheid aan de ondernemers gegeven kan worden.

Reageer op dit artikel