artikel

Tips van theesommeliers

Café

‘Horeca-ondernemers kunnen een aantal simpele stappen nemen om betere thee te serveren’, zo zeggen Willem Huisman van Brita – expert op het gebied van waterfiltratie – en theesommeliers Richard Schukkink en Karlijn Dapper.

Tips van theesommeliers

Theesommelier Karlijn Dapper van Tea Lifestyle, winnaar Dutch Tea Championschip 2015:

‘Als eerste: koop goede thee, maar proef deze eerst. Zorg ook dat je goed onderwijs krijgt van je theeleverancier’, aldus Dapper. ‘Zij kunnen je erbij helpen hoe je de beste thee uit het product kan halen. Ga dat gesprek aan met je leverancier, ken je gast en weet hoe je je moet onderscheiden. Denk goed na over de thee. Het is bijvoorbeeld zonde dat het niet vaker als alternatief voor wijn wordt gebruikt. Thee is een perfect alcoholvrij alternatief. Het voegt als smaak iets toe. Net als in wijn zijn er in thee smaakprofielen te herkennen. Serveer thee in een wijnglas en vertel het verhaal erachter, dan serveer je echt een beleving.’ Thee in combinatie met kaas bijvoorbeeld, noemt ze fantastisch. ‘Thee zorgt ervoor dat je mond voorverwarmd is. Dat zorgt echt voor een smaakexplosie.’

Theesommelier Richard Schukkink van de International Tea & Coffee Academy in Zeewolde, een trainingsinstituut voor barista’s en theesommeliers:

‘Losse thee is niet verser dan de thee in zakjes. Bladthee geeft meer theater dan een zakje – het oog wil ook wat – maar het zegt niets over de kwaliteit thee. Proef de thee eerst. Men is bijvoorbeeld gewend dat zwarte thee donker is. Maar er is ook zwarte thee die niet donker wordt als je die lang laat trekken. Deze thee wordt alleen maar bitter. Ook vind ik dat er te weinig aandacht is voor het zetproces. Water voor een krachtige thee kun je bijvoorbeeld het beste laten afkoelen tot 80 graden. Witte thee of groene thee kun je verder laten afkoelen. Wil je zoete thee, dan kan je de watertemperatuur van de groene of witte thee zelfs laten zakken tot 50 graden.

Willem Huisman van Brita, expert op het gebied van waterfiltratie:

‘Zorg voor een goed filter tussen je water en kraan. Die investering is klein, maar het zorgt ervoor dat je zelf je waterhardheid kan instellen. Weet welke thee het meeste wordt geschonken in jouw zaak, dan kan je daarna instellen welk water het meest geschikt is voor die theesoort. De gemiddelde waterhardheid in Nederland is 9. Met een relatief simpele handeling kan je dit met een filter terugbrengen naar 4.’

Wat het effect is van water op de smaak van thee? Dat testen deze deskundigen voor de Misset Horeca Koffie & Thee special die op 1 april verschijnt.

Reageer op dit artikel