artikel

Koffie: Filter-only duurt nog even

Café 48

Met de opkomst van filterkoffie lijkt het een kwestie van tijd voor er koffiebars openen met uitsluitend filterkoffie. Sterker: die zijn er al geweest, ook in Nederland, maar bleken lastig te exploiteren. De erkenning voor filterkoffie groeit, maar de meeste gasten drinken toch liever cappuccino.

Koffie: Filter-only duurt nog even

De populariteit van filterkoffie neemt toe. De moderne zetmethoden zijn onder kenners inmiddels bekend: chemex, v60, aeropress, french press, om er maar een paar te noemen. Minder bekend zijn methoden als espro-press, siphon, gino dripper en eva solo. De meeste koffiebars doen filter erbij, niet als hoofdmoot. Zelfs een koffiebar met de naam Filter, in Amsterdam, ontleent zijn naam aan een product dat een bijrol vervult. Maar als de aandacht voor filter toeneemt, waarom niet een bar met uitsluitend filter? Scheelt een duur espressoapparaat.

Nederland nog niet klaar voor filter-only

Vorig jaar was Alex Kitain van The Coffeevine in Amsterdam de allereerste die het in Nederland aandurfde. Als pop-up weliswaar, vier maanden in de Amsterdamse Stadschouwburg. ‘Het was een leuk experiment, maar ik denk dat Nederland nog niet klaar is voor filter-only’, zegt Kitain. ‘Het zou misschien in Amsterdam kunnen, op een heel drukke locatie waarbij goed zicht is op de bereiding. Maar het is een risico dat ik niet zou durven nemen.’
Volgens Kitain drinkt 90 procent van de gasten nog altijd een op espresso gebaseerde drank. ‘Er begint nu pas een heel kleine verschuiving te ontstaan in de perceptie van filterkoffie. Slechts een kleine doelgroep komt er specifiek voor.’ In de permanente koffiebar van The Coffeevine, dat begon als blog, doorgroeide naar kleinschalige koffiebrander en intussen sinds november een eigen locatie heeft, is de verhouding in verkoop volgens Kitain 70 procent espresso, 30 procent filter.
Gerben Engelkes van Black & Bloom in Groningen is ook groot fan van filterkoffie. ‘Vanaf dag één serveer ik geen lungo of americano, maar filter.’ Voor de cappuccino’s maakt hij uiteraard espresso, maar gasten krijgen bij hem geen zwarte koffie uit de Synesso. ‘Ik verkoop op sommige dagen meer filter dan cappuccino.’ Hij heeft zijn gasten goed opgevoed. Sinds een jaar brandt Engelkes zelf bonen en verkoopt die ook in zijn bar. ‘Vooral in de afname van mijn eigen roasts zie ik meer interesse in filter. Ik rooster één à twee keer per week 5 tot 7 kilo filter en 5 kilo espresso.’

James Hoffman experimenteerde met pop-up

In Budapest zit My Little Brew Bar, sinds een jaartje open. Dit is een van de weinige bars in Europa die het aandurft uitsluitend filterkoffie te serveren, al is de gelegenheid van dezelfde mensen als het naastgelegen My Little Melbourne, wat een ‘gewone’ koffiebar is, mét espresso.
In Londen heeft wereldkampioen barista van 2007 James Hoffman, in 2010 alweer, een pop-upversie van zijn Square Mile geopend met alleen filter, maar dat was meer een statement en een provocatie – er was zelfs geen suiker of melk beschikbaar – dan een serieuze bedrijfsvoering. Hoffman was eerder deze maand op het Amsterdam Coffee Festival en kan een lach niet onderdrukken bij de herinnering aan zijn brew bar. ‘Een aardig experiment. Maar voor een koffiezaak met alleen filter was het toen veel te vroeg, en dat is het nu nog. Ik zou het stoer vinden als een ondernemer met lef het probeert.’
Op dat Amsterdam Coffee Festival viel eens te meer de toenemende aandacht voor filterkoffie op: bij een aantal stands was alleen filter te proeven, geen espresso

Reageer op dit artikel