artikel

De Limburgse Bierkaart: Gouverneur Blond – Lindeboom

Café 412

Misset Horeca zoekt de beste bieren per regio. Een jury van erkende bierspecialisten proeft de bieren die brouwers insturen en zetten deze op de bierkaart. Nu is Limburg aan de beurt. De nummer 3: Gouverneur Blond van Lindeboom.

De Limburgse Bierkaart: Gouverneur Blond – Lindeboom

Met bekende brouwers als Gulpener, Alfa, Lindeboom, Brand en Hertog Jan binnen de grenzen is dit van oudsher dé bierprovincie van Nederland. Van recentere datum is de komst van kleinere collega’s als De Fontein en De Brouwschuur. In totaal werden bij café De Klep in Venlo 27 bieren geproefd. Omdat in Limburg het getal 11 van grote betekenis is, werd besloten evenzoveel bieren op de bierkaart te zetten. Gouverneur Blond van Lindeboom kwam als nummer drie uit de bus.

Limburgs

Beschikken alle provincies in Nederland over een Commissaris van de Koning, in Limburg heet de persoon met deze functie Gouverneur. Voor brouwerij Lindeboom al decennia geleden aanleiding één van de bieren hiernaar te vernoemen, de Lindeboom Gouverneur. De laatste jaren is het achtervoegsel voorvoegsel geworden en zijn er onder de naam Gouverneur meerdere speciaalbieren op de markt gebracht. Een dubbelbock, dubbel en tripel en zelfs een stout op hout. En dus ook een blond.

Mooi blond

Zijn veel blonde bieren uit België aan de zoete kant, dat kan niet gezegd worden van de Lindeboom-versie. Dit bier is aangenaam fris. In de hoofdsmaak komt zowel een mooie bitter opzetten als iets fruitigs. De nagisting zorgt voor een kleine troebel. Ook op het terras een smakelijke dorstlesser.  Zeker als het is getapt of wordt uitgeschonken in de bijbehorende bokaal. ‘Een mooi blond’ noteert bieroloog Peter van der Arend zonder omhaal. Collega Maik van Heerd: ‘Mooi bier, goed in balans. Heerlijk bittertje.’ ‘Een top bier! Duidelijk afkomstig van een grote brouwer’. ‘Mooie balans tussen bitter en fruitig’, zegt Louis Klaassens.

 Alcohol: 6,5%
Schenktemperatuur: 6 – 8 C
Beschikbaarheid: fles 30 cl en fust
Categorie: Blond
Brouwerij: Lindeboom

Reageer op dit artikel