artikel

Duur streekbier? Werk met vaste opslag

Café

Laat ik dit jaar eens beginnen met een vraag: waarom heeft België zo’n rijke traditie van speciaalbier en streekbier? Omdat de Belgen trots zijn op de bieren uit hun eigen streek. Nederlanders niet?

Duur streekbier? Werk met vaste opslag
Peter van der Arend, bevlogen bierliefhebber en bieroloog

Natuurlijk wel. Ik hoor ondernemers vaak zeggen dat ze graag bier van kleine brouwerijen in het assortiment willen opnemen. Het probleem is echter dat deze in vergelijking met speciaalbieren van de grote jongens veel duurder zijn. Dat klopt, maar is die hogere prijs wel te rechtvaardigen?
Ja. Kleine brouwerijen produceren mindere hoeveelheden en dan moet je ook andere prijzen berekenen om het bedrijf rendabel te houden. Maar deze brouwerijen durven andere (lees bijzondere) bieren te brouwen die een assortiment flink zullen verrijken. De gast wil namelijk graag avontuur, maar dan moet het er wel zijn.
Het probleem met de prijs is vaak dat ondernemers dezelfde marge pakken op commerciële bieren als op bieren van kleine brouwerijen. En dan wordt die laatste groep inderdaad wel prijzig. Voorbeeldje (inclusief btw): een flesje bier van een grote brouwerij koop je in voor €1,20, en laat je 3,5 keer over de kop gaan. Oftewel verkoop €4,20 (= €3 marge). Een flesje van een kleine brouwerij koop je in voor €1,80, maal 3,5 is dus €6,30 (€4,50 marge). Op deze manier verdient de ondernemer dus €1,50 meer op een kleine brouwerij.
Mijn advies is werk met een vaste opslag. In de meeste cafés van Morebeer (mijn bv) werken we met een opslag van €0,10 de centiliter. Een bier van €1,20 + €3,30 = €4,50. Een bier van €1,80 + €3,30 = €5,10. Dan is het verschil ineens een stuk minder groot.
Zo laat je gasten genieten van de lokale bieren uit je eigen streek en krijgen de Nederlandse  streekbieren hun plek in het landschap weer terug. Eentje die ooit verloren is gegaan tijdens de ‘pilsrevolutie.’ Dus kijk in je omgeving en neem Nederlandse streekbieren in je assortiment. Werk met een vaste opslag en proef de Nederlandse biercultuur. Want die is weer terug!

Peter van der Arend is één van de weinige bierologen die Nederland rijk is. Hij bezit momenteel vier cafés in Amsterdam: Arendsnest, BeerTemple, Craft & Draft en Jopen Proeflokaal. Maandelijks beschrijft hij de trends op speciaalbiergebied voor Misset Horeca.