artikel

Café Top 100 2016 nr.2: De Pintelier, Groningen

Café 1087

Begonnen als pilot van een biermerk en getransformeerd tot een begrip in het noorden. De Pintelier is de afgelopen 20 jaar van een ‘Belgisch café’ uitgegroeid tot een speciaalbiercafé van de buitencategorie. Eric Harder en zijn ‘Harderkern’ staan garant voor (bier)beleving in optima forma.

Café Top 100 2016 nr.2: De Pintelier, Groningen

Van die cafés die veel kunnen hebben: De Pintelier is er zo één. Aan de muur pontificaal het Belgische koningshuis, aan het plafond een paar kerstboompjes onderste-boven, Kuifje natuurlijk, klokken, posters, herfstbladeren, emaille borden… Bommetje vol, maar nooit benauwend of storend druk.

Belgisch Café De Pintelier, zoals de naam officieel luidt, slaat ook als een bommetje in op de zintuigen. Het geroezemoes van de aanwezige gasten, de aanblik van de eerder beschreven snuisterijen en de opvallend frisse geuren – daarover later meer. Als wij van de Café Top 100 hippe marketeers waren, zouden we spreken van ‘een totaal-beleving’. Doen we niet, het is hier gewoon retegezellig, niets meer en zeker niets minder.

Speciaalbiercafé

Bijna 20 jaar geleden, in 1997, begon De Pintelier als een pilot van Jupiler. Dat het in korte tijd zou uitgroeien tot het type speciaalbiercafé dat nu zo populair is, was al snel duidelijk. Amper een jaar na de opening werd de zaak al toegevoegd aan het selecte gezelschap van de Alliantie van Biertapperijen (ABT). Inmiddels hebben Harder en zijn team ruim 100 bieren op fles en 27 kranen. Tot voor héél kort waren dat overigens 23 kranen, maar vlak voor het bezoek van de hoofdjury van de Café Top 100 kwamen daar nog vier kranen bij, op de achterwand bij de bar. Harder met een glimlach: ‘Die kranen kwamen er al, maar toen ik hoorde dat de hoofdjury langskwam, wilde ik dat ze er zouden zijn voordat het bezoek plaatsvond.’

Dat is precies op tijd gelukt. Het zorgt ervoor dat de imposante bierverzameling doorgeschonken kan blijven worden. Want imposant is het zeker. Harder werkt daarvoor samen met zo’n beetje ‘elke bierleverancier die er is’. Van Multibier en Hanos tot Bier & Co en Mitra.

Het ABC van Harder

De Pintelier zit in de Kleine Kromme Elleboog, hartje Groningen. In de studentenstad is het jaarlijks een komen en gaan van studenten. Het heeft geen effect op het personeelsbestand van het café. Natuurlijk, er gaat wel eens iemand weg, er komt wel eens iemand bij, maar door de bank genomen is het stabiel. Zo’n 16 medewerkers heeft Harder in dienst, zes van hen vormen de ‘Harderkern’.

Wie bij De Pintelier werkt, krijgt te maken met het ‘ABC van Harder’. De ondernemer legt uit: ‘Dat bestaat uit Affiniteit, daarop word je al dan niet aangenomen. Je moet dit natuurlijk wel hebben met de horeca, bier en het cafébedrijf. Daarnaast is er Beleving, dat leren wij je, daaronder valt ook de kennis van bier. Tot slot is er de C van Communicatie. Dat is voor de optimale gasttevredenheid.’
Nieuw personeel wordt door Eric Harder of zijn Harderkern ingewerkt. En dat is nodig. Niet alleen kennis van alle bieren is een opgave, ook het vinden van deze bieren achter het café is pittig. Het oude gebouw, in het hartje van de stad, geeft het begrip kruip-door-sluip-door een volledig nieuwe dimensie. ‘Als een bepaald bier aangevuld moet worden of als we een zeker fust moeten hebben, dan laten we één van de ervaren collega’s dit halen, die weten inmiddels hun weg’, zegt Harder.

Geurbeleving

Zoals eerder vermeld, wordt ook de neus niet vergeten in De Pintelier. Ze werken bewust met geursystemen, omdat ze overtuigd zijn van de meerwaarde ervan voor de beleving. Zo herkennen we onder meer een soort bomengeur die wordt geïdentificeerd als Scandinavisch zoethout. Goed om te zien dat een speciaalbiercafé zo mooi met z’n tijd meegaat en ook aandacht heeft voor andere facetten.
Alles bij elkaar levert dit De Pintelier een fraaie tweede plek op in de Café Top 100 2016. Een meer dan verdiend resultaat voor een bevlogen ondernemer die in Groningen, net als bijvoorbeeld Maastricht een échte caféstad, een café weet neer te zetten dat tot de top van het land behoort.

De Pintelier
Kleine Kromme Elleboog 9, Groningen
Depintelier.nl
Gastheer: Eric Harder
type: biercafé
open: 7 dagen
kaart: borrel/fluitje €2,50 vaasje: €2,70 koffie: €2,50

Reageer op dit artikel