artikel

Café Top 100 2016 nr.3: ’t Voorhuys, Emmeloord

Café 747

De opmars van ’t Voorhuys verloopt gestaag. Al jaren is er een stijgende lijn zichtbaar in het bedrijf en – dus – ook in de Café Top 100. Renée Hellendoorn en Twan Hakvoort zijn ambassadeurs waar Emmeloord en heel Flevoland trots op mogen zijn. Ondernemers pur sang en een blinkende zaak die loopt als een trein. ’t Voorhuys is simpelweg een schoolvoorbeeld horecabedrijf.

Café Top 100 2016 nr.3: ’t Voorhuys, Emmeloord

Renée Hellendoorn en haar partner Twan Hakvoort stapten 5 jaar geleden in het avontuur dat
’t Voorhuys heet. De jonge ondernemers begonnen toen met de overname van het bedrijf, dat op dat moment al zo’n 17 jaar in handen was van Renée’s ouders Erik en Joke Hellendoorn. Nu staat het jonge duo alweer zo’n 4 jaar zelfstandig aan het roer van ’t Voorhuys: terras, café, restaurant, vergaderzalen en een hotel met 25 kamers. Een gedreven stel, mogen we concluderen. Aan het grote pand zit ook nog een theater vast met dezelfde naam. Het hoort niet bij de zaak, maar we hoeven niet te vertellen wie er verantwoordelijk is voor de horeca.

Gulden middenweg

Wat is ’t Voorhuys nu precies? De vele functies zijn hierboven al omschreven, maar als we zouden moeten zeggen wie de weg naar deze horecazaak weet te vinden? Iedereen eigenlijk. Deze zaak kiest heel bewust voor de gulden middenweg, waardoor ‘iedereen’ zich welkom voelt.

Tijdens ons bezoek zien we senioren aan de koffie met gebak, terwijl een groep scholieren twee tafels verder aan de icetea zit. Dit is exemplarisch voor ‘de huiskamer van Emmeloord’. Aan de voorkant een terras met 120 zitplaatsen en ook hier hetzelfde gemengde publiek als binnen. Naast zakenlieden zijn het met name mensen uit de omgeving die de weg hier naar toe in de Noordoostpolder weten te vinden. En ze worden niet teleurgesteld.

Nieuwe bierleverancier

‘Het is gezellig druk’, noteert een jurylid tijdens zijn bezoek. Om daar aan toe te voegen: ‘Tijdens mijn aanwezigheid komen er constant gasten binnen. Ik loop langs de tap en zie dat er verschillende bieren op de tap zitten. Het is een mooi café met een serre en een prachtige uitstraling.’ Die serre wordt het komende jaar verbouwd, daar gaan we volgend jaar ongetwijfeld meer van zien én over lezen. Ook het bier is een speciale vermelding waard.

Afgelopen jaar is ’t Voorhuys voor het eerst in zijn bestaan overgestapt naar een ander huispils. Grolsch is verruild voor Hertog Jan. Daar zijn niet alleen Renée Hellendoorn en Twan Hakvoort blij mee, ook bij de brouwerij in het Limburgse Arcen zullen ze tevreden zijn met het binnenhalen van deze horecatopper. Jaarlijks zet het Flevolandse café zo’n 400 hectoliter bier weg. Daarvan is zo’n
300 hectoliter pils.

Enthousiaste juryrapporten

Duiken we nog even in de juryrapporten. Hoe hebben de verschillende juryleden hun bezoeken ervaren? Onnodig om te vermelden dat de rapporten positief zijn, ’t Voorhuys staat immers met goede redenen op plek 3.

‘De medewerker merkt mijn zoekende houding goed op en als ik mijn bestelling doe, zegt hij dat hij het gaat regelen voor mij. Ik ga vervolgens aan een tafeltje zitten. Als mijn glas leeg is, wordt er binnen twee minuten gevraagd of ik nog wat wil drinken.’ Een rapportage zoals we die graag lezen. Op het tweede drankje wordt het immers pas verdiend, een pluim voor deze medewerker.

Sowieso een compliment voor het hele bedrijf. Want de hoofdjury is ook bijzonder te spreken over wat ze achter de schermen aantreft. Blinkend schone koelingen, opslag om door een ringetje te halen en in alles straalt ’t Voorhuys organisatie en vakmanschap uit. Het zorgt voor een bepaalde rust en dat heeft ongetwijfeld een positief effect op de medewerkers. Het is in ieder geval terug te zien aan de voorkant. Bij alle bezoeken is het overduidelijk dat de medewerkers de regie strak in handen hebben, zelfs als er – zoals tijdens één van de bezoeken – een kermis voor de deur geparkeerd staat. Geen moment zakt het hier in of lijkt er onrust in de zaak te sluipen.

Hier weten ze wel hoe je een horecazaak runt. Het feit dat Twan Hakvoort en Renée Hellendoorn op deze leeftijd, nog altijd twintigers, dit weten te bereiken, verdient een groot compliment en een flinke dosis respect.

’t Voorhuys
De Deel 20, Emmeloord
Voorhuys.nl
Gastheer en -vrouw: Twan Hakvoort en Renée Hellendoorn
type: grand café
open: 7 dagen
kaart: ontbijt, lunch, diner, borrel
fluitje €2 vaasje €2,50 koffie €2

Reageer op dit artikel