artikel

Hippe variaties met koffie en thee

Café 2708

Maak van koffie en thee onderscheidende drankjes, zodat je daarvoor een hogere prijs kunt vragen, zeggen leveranciers. Bijvoorbeeld door een siroop en verse ingrediënten toe te voegen of door zelf een ice (d) tea te maken.

Hippe variaties met koffie en thee

Serveer deze winter thee met een twist, adviseert Jacqueline Spruit, channel marketingmanager van Unilever Food Solutions. ‘Thee is in veel horecagelegenheden een tamelijk standaardproduct. Het drankje is gelijk aan wat gasten thuis klaarmaken en welke prijsstelling moet je hanteren voor een glas warm water en een theezakje?’, stelt Spruit. ‘Daarom adviseren wij om aan thee een eigen draai te geven. Zo ontstaat een onderscheidend drankje waarvoor je een hogere prijs kunt vragen.’

Hiervoor heeft Unilever Perfect T ontwikkeld. ‘Dit concept bestaat uit een thee uit onze Exclusive Selection-range, Monin siroop en verse ingrediënten’, legt Spruit uit. ‘Vorige winter hebben we Lipton PerfectT Caramel Warmth geïntroduceerd en dit jaar lanceren we de Minty Chocolate; een zwarte Ceylon thee met een Monin chocoladesiroop en verse munt en sinaasappel. Zo ontstaat een heerlijke, onderscheidende winterse thee.’

Toegankelijk

Unilever Food Solutions heeft er bewust voor gekozen om toegankelijke ingrediënten in de receptuur op te nemen. ‘Veel horecagelegenheden serveren muntthee, waardoor verse munt vrijwel altijd wel in de keuken aanwezig is. Ook sinaasappels zijn een vrij standaard product in de horecakeuken’, aldus Spruit. Zij adviseert om bijzondere thee in onderscheidend glaswerk te presenteren.

Ice(d) Tea

koffie2Ook met Slow Tea van Pickwick van Jacobs Douwe Egberts (JDE) Professional kunnen mooie variaties worden gemaakt, zegt Sander van der Linden, marketing director van Jacobs Douwe Egberts Professional Benelux. Het premiumtheeconcept voor de horeca, Slow Tea, is volgens hem de ideale basis voor Ice(d) Tea. ‘Met onze Ice(d) Tea-recepten inspireren we horecaondernemers om heerlijke ice(d) teas te maken. De bereidingswijze is simpel: doe twee theezakjes in een karaf, schenk daar 500 ml heet water overheen, laat de thee 5 minuten trekken, haal de zakjes met een pollepel uit de karaf en voeg enkele ijsblokjes en verse ingrediënten toe. Zo kun je met een bestaand product een heel nieuwe beleving creëren.’

Daarbij benadrukt hij dat het niet de bedoeling is om suiker of siroop te gebruiken. ‘Met dit concept spelen we in op de trend van ‘health’ en ‘well-being’. Om het drankje wat zoeter te maken, kun je bijvoorbeeld sinaasappel gebruiken. En om nog meer beleving aan je Ice(d) Tea te geven, kun je ijsblokjes toevoegen waarin bloemetjes of fruit, zoals frambozen, bramen of bosbessen, zijn meegevroren.’

Variëren met ingrediënten

Vanuit JDE Professional zijn er diverse recepten met Pickwick-melanges ontwikkeld ter inspiratie, maar ondernemers kunnen ook zelf hun eigen twist aan het drankje geven. Van der Linden: ‘Maak zelf de lekkerste combinaties door te variëren met ingrediënten als munt, limoen en citroen. Je kunt de thee zo fris of zoet maken als je zelf wilt.’

Volgens hem zijn de ice(d) teas op veel verschillende manieren te serveren. ‘Allerlei glazen zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een jar voor een wat hippere uitstraling of een cocktailglas voor een meer premiumbeleving. Naar eigen voorkeur kan er een (gekleurd) rietje worden toegevoegd. Wil je een groep bedienen? Serveer de ice(d) tea dan in een leuke karaf met daarbij een aantal glazen.’

Koffiebeleving

Op het gebied van het serveren van koffie speelt volgens Van der Linden beleving een steeds belangrijkere rol. ‘Dit biedt kansen voor ondernemers om gasten te verrassen met mooie koffiecreaties waarmee ze zich kunnen onderscheiden en hun marge kunnen verhogen. Denk bijvoorbeeld aan Fruity Forza, een coffeecocktail met Piazza D’Oro Forza espresso, rum, kokoslikeur, kokossiroop, ananassiroop en crushed ice.’

Daarnaast is het hanteren van de ‘perfect serve’ volgens hem erg belangrijk voor een optimale koffiebeleving. ‘De beleving kan worden verhoogd door bijvoorbeeld een glaasje water, een toefje slagroom of een siroop erbij te serveren.’ Van der Linden besluit: ‘Door op een simpele manier koffie te upgraden is de beleving van de gast beter en kun je er ook meer voor vragen. Ook door combi-deals onder de aandacht te brengen zijn gasten eerder geneigd een kop koffie na de lunch te drinken, waardoor de omzet kan worden verhoogd.’

Combinaties

Tijdens lunchmomenten is het een uitstekend idee om eet-drinkcombinaties voor te stellen aan de gasten, zegt ook Dominique Joosten, coördinator operationalmarketing bij Coca-Cola. ‘Uit Menu Deal Research Haystack 2015 blijkt dat een combinatie van eten en drinken de drankenverkoop meer dan 21 procent kan verhogen. Hier spelen wij met ons Nestea Loves Lunch-programma op in. Hierin geven wij food-pairingtips aan catering- en foodserviceklanten. Door ingrediënten en gerechten slim te combineren met Nestea Ice Tea, zullen zowel de maaltijd als de ijsthee lekkerder smaken.’

De friszure smaak van Nestea Green Tea gaat volgens Joosten bijvoorbeeld goed samen met lichte smaken van fruit en kruiden, zoals appel, salade, pepermunt, en tomaat. ‘De zoete frisheid van Nestea Peach daarentegen combineert weer goed met rijkere volle ingrediënten, zoals kaas, vleeswaren en donkere chocolade.’

Coca-Cola heeft via het Nestea Loves Lunch-programma POS-materialen beschikbaar. Joosten: ‘Daarmee kunnen ondernemers hun combideals van Nestea met een salade of broodje aantrekkelijk presenteren op bijvoorbeeld het buffet.’

oolongGolden Oolong

Benodigheden:

 • Kristal glas
 • Slow Tea Golden Oolong
 • IJsklontjes
 • Kaneelstokje
 • Muntblaadjes
 • Gemberschijfjes
 • Cocktailprikker 15 cm

Bereidingswijze:

Vul het glas met ijsklontjes en de ingrediënten. Schenk de gemaakte Ice(d) Tea in het glas. Garneer en serveer.

 

velvetgreenVelvet Green

Benodigheden:

 • Kristal glas
 • Slow Tea Velvet Green
 • IJsklontjes
 • Schijfjes grapfruit, plakje baby-komkommer
 • Citroen
 • Muntblaadjes

Bereidingswijze:

Vul het glas met ijsklontjes en de ingrediënten. Schenk de gemaakte Ice(d) Tea in het glas. Garneer en serveer.

chocomacWhite Choco Mac

Benodigheden:

 • Cocktailglas
 • 30 ml Piazza D’Oro Dolce espresso
 • 30 ml witte rum
 • 15 ml cacaolikeur
 • 45 ml ongezoete room
 • half glas ijsklontjes
 • rietje
 • chocoladesaus voor de swirl

Bereidingswijze:

Zet een espresso. Schud rum, cacaolikeur en ongezoete room met ijsklontjes in een cocktailshaker. Schenk de mix vervolgens in een cocktailglas en voeg de espresso toe. Gebruik voor de swirl een spuitfles met een dun tuitje en vul deze met chocoladesaus. Duw het tuitje onderaan tegen het glas, knijp voorzichtig in de fles en werk met een draaiende beweging naar boven.

skinnyCoffee Special: Skinny

Benodigheden:

 • Pizza D’Oro capuccinokop
 • 60 ml Piazza D’Oro Estremo
 • espresso
 • 30 ml kokosmelk
 • kokosrasp voor het randje

Bereidingswijze:

Maak een kokosrandje op de mok door een laagje siroop in een diep bord te schenken en een ander diep bord met kokosrasp te vullen. Dip het glas voorzichtig in de siroop en dip het daarna in de kokosrasp. Laat de rand minstens 30 minuten uitharden op een droge plaats. Zet vervolgens een dubbele espresso en schuim de kokosmelk op.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel