artikel

Chai: ‘extra toevoeging op de warme drankenkaart’

Café 2951

‘Chai, een mooie, extra toevoeging op de warme drankenkaart in de horeca. Het bevat bijna de helft minder cafeïne, maar geeft wel dat oppeppertje’, aldus Gita van den Boer, oprichtster van Chalo. Maandag tipt ze op de Horecava in Amsterdam hoe de horeca kan variëren met chai.

Chai: ‘extra toevoeging op de warme drankenkaart’

Chai Latte is een traditionele Indische drank van zwarte thee, pittige kruiden, suiker en melk. Chalo ontwikkelde vier smaken die veel kruiden bevatten. De Chalo Chai Latte is melkvrij zodat men zelf kan kiezen welke melk wordt toegevoegd.

Oorsprong chai

Van den Boer leerde in India chai drinken. ‘Vond het een heel oppeppend en kruidig drankje.’ Indiërs dronken oorspronkelijk geen thee, maar tijdens de kolonisatie van de Britten leerden zij de warme drank kennen. De Britten dronken echter te dure thee voor de Indiërs. In Noord-India besloten de Indiërs daarom een thee te verbouwen die breed beschikbaar was.’ Het begin van de Indiase chai-cultuur. ‘Indiërs deden er melk, kardemom en gember bij in. Ieder gezin ontwikkelde een eigen chai-recept.’

Variëren

‘We hebben nu een instantversie, maar zijn bezig met een zogenoemde slow version, waarbij zwarte thee, kruiden, suiker en melk zelf worden gemengd’, vertelt Van den Boer. Chai kan ook koud worden geserveerd, of als dessert. In samenwerking met Marcin Beaufort,  voormalig souschef van het Belgische sterrestaurant Sel Gris werd een tarwegrasdrankje ontwikkeld met chai.

‘Koffie is een hype en je ziet ook steeds meer beweging rondom thee. Naast die koffiehype is chai een mooi alternatief voor koffie. Een meerwaarde voor op de warme drankenkaart’, besluit Van den Boer.

Reageer op dit artikel